Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
zajímá mě, jak se dělá správně tradiční česněčka. Na internetu je pomalu nemožné najít tradiční recepty. To jsou všude samé úpravy a přidávání dalších ingrediencí.. Někde napíšou, že se nejdříve uvaří brambory, a k těm se přidá osmahnutá cibulka, jinde zase, že se nejdřív osmahne cibulka, a k té se přidají brambory... Tak potom co tedy, když člověk nevaří, a pak neví, co je správně.
Může mi tedy někdo napsat krok po kroku jak na to prosím? =)
Díky. Hezký den.
Tomu co znám se nejvíce blíží Krkonošský oukrop, místo másla je lepší domácí sádlo, někdo kvůli chuti přidává kousíček masoxu či kapku maggi...
Pokud se do polévky přidají brambory, už to přestává být česnečka a začíná to být bramboračka - jen můj názor...
doplněno 11.08.12 15:38:Jak vidno, každý má svoji pravdu - a svoji česnečku, každému co jeho jest...
doplněno 11.08.12 15:59:Mowla, to je klasika, chlapi mají na vaření větší fantazii
BTW, je to rubrika NEJEN pro ženy!
dělám jednoduchou a dobrou
dám vařit oloupané na kostičky nakrájené brambory - osolím - přidám lžíci sádla -trochu drceného kmínu ,když brambory změknou rozštouchám je ve vodě v níž se vařily a do toho přidám 5-6 stroužků česneku rozetřeného - přidám rozemnutou majoránku .Možno dochutit pepřem dle chuti. Někdo smaží chléb na kostičky /krutonky/ a přidá do polévky .
Jestli je tradiční nevím, ale takhle vařím česnečku já.
Do masového vývaru (nejlépe hovězího) dám vařit kmín (celý), majoránku, bobkový list a nové koření (celé). Vařím, pomaličku, tak hodinku (až kmín změkne), vařit déle nevadí (o to více se vývar kořením provoní a nasákne), vyndám bobkový list a nové koření (kmín ponechám), přidám na drobné kostičky nakrájené brambory, případně doliju vyvařenou vodu a tak za 5 minut (brambory už jsou skoro měkké) přidám na drobno nakrálený (příp. lehce utřený) česnek.Podle chuti dosolím - a je hotovo...
Množství - cca: 2 litry vývaru, tři-čtyři polévkové lžíce kmína, bobkového listu nekolik kousků, pol. lžíci nového koření, kilo brambor, palici česneku. Celkově je to tak 3 litry polévky.
doplněno 11.08.12 15:48:
Jo jo - každému co libo...
Jen - je to rubrika pro ženy - a mám dojem, že odpovědí pánů je tu převaha...
Uvařit brambory(pochopitelně osolit) potom nakrájet na kostičky,vodu použít na česnečku.Do vody rozdrtit ve strojku česnek, pár kousků lze i nakrájet,přidat nejlépe drcený kmín a nějaké koření(majoránku nebo lze i uvařit zeleninový vávar) před servírováním dochutit solí.Já k tomu zbožňuji na kostky osmažený chleba.Někteří si při naservírování přidají syrové vejce ale pro mě je to .Každému chutná něco jiného.
DOBROU CHU
Já dělám rychločesnečku (10 minut). Hlavně v zimě na zahřátí nebo při chřipce.
Sůl, kmín, trošku pepře, trošku sladké papriky, rozetřenou majoránku,1/2 lžíce sádla krátce povařím. Přímo na talíř dám rozetřený česnek a připravenou horkou polévkou zaliju. Do ruky krajíc chleba a ihned se jí.
To co tady všichni píšete není česnečka.Jediná a pravá se dělá takhle:Dají se uvařit brambory s kmínem,voda se slije,osolí a v té vřelé vodě se krátce povaří drcený česnek.TOTO je česnečka.
doplněno 11.08.12 16:09:Česnečka byla vždy jídlem pro chudé,někdy vařili polévku i ze sekery.To určitě znáte z doslechu.
Na kostičky špek, na suchou pánev, když je špeček na škvarečky, na sýrovém struhadle do toho nastrouhat česnek a špetku kmínu a lžíci krupice, odstavit. V kastrolku bramborky na kostičky uvařit do poloměkka, přidat kostku bujonu a přisypat všecko z pánve. Povařit a vmíchat vejce a přisypat rozemnutou majoránku. Když nás byla plná chalupa, dávala jsem ještě na kostičky nakrájenou topínku. Tak česnečku dělávám já. Prateta dala do velkého hrnečku lžíci sádla, utřený česnak, pepř a sůl a zalila vařící vodou. Chviličku nechala postát a nasypala do toho na kostičky chleba. Toto snídal celý život strýc, který fáral. Když si to občas takhle udělám já , ale na talíři, chleba na kostičky nechám na suché pánvi usušit, na úplně nejmenším plameni. Někdy k tomu sádlu hned na začátku vklepnu vejce a pak zaliju vařící vodou.Variant česnečky je veliká spousta. Než všecky vyzkoušíte, to bude dlouho trvat
Jak to tak celé pročítám, říkám si : inu, jiný kraj, jiná česnečka. Pokud se pídíte po tradičním receptu, vyzpovídejte babičky, prababičky, pratetičky. V různých krajích je jiná tradice. Mně se nejvíc líbí verze, kdy se na talíř dá utřený česnek, koření, sádlo a zalije se vroucí vodou. Rychlá pomoc při kocovině.
Ale trochu odbočím a přidám recept na česnečku "hudcovku" (podle knihy Lodní deník od Jana Rysky : na talíř dáte utřený česnek (hodně, tak půl hlavičky), sůl, pepř, majoránka, po lžičce máslo a sádlo, pár kostek vařeného bramboru a osmaženého chleba + (tady končí česnečka) trochu hříbků, jedno syrové vejce, lžíci smetany a zalije se to vroucím hovězím vývarem.
doplněno 12.08.12 10:37:Nějaký "tradiční recept" by byl k nalezení i u staré dobré Magdaleny Dobromily, zkusit můžete i Sandtnerku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.