Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Rybízový sirup a odštavňovací hrnec

Od: annyfi* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, prosím o radu a recept na rybízový sirup-štávu. Dělala jsem za studena, ale vykvasila, ale převařila jsem jí a zavařila. Dostala jsem odštavňovací hrnec, ale bez receptu jak v něm udělat štávu. Máte někdo zkušenosti jak na to? Děkuji za rady


 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x
Nevím, jaký typ hrnce máte.
Já popíši náš. Do spodní nádoby dávám vodu, nad ní je nádoba se středovým komínkem a vypouštěcím otvorem, a nad ní je nádoba s děrovaným dnem a stěnami, do které dávám ovoce. Navrchu poklička. Pára z vařící se vody ve spodní nádobě stoupá středovým komínkem mezi ovoce ve vrchní nádobě a vysokou teplotou extrahuje z ovoce štávu. Ta skrz otvory stéká do střední nádoby, ze které se později plní láhve. Nemám dobré zkušenosti s mačkáním ovoce, vcelku se lépe odštaví. Sirup stáčíme až najednou, aby se první štáva promíchala s poslední.
Většinou do jedné vrchní nádoby plné ovoce přidám kilo cukru, at už k malinám, ostružinám nebo rybízu. Sirup držíme v chladnu, klidně vydrží i rok. U nás ovšem ne, pijeme vodovodu se sirupem.
doplněno 08.07.12 20:32: Nemáme ve zvyku přidávat něco z chemie.
Cukr jen navrch před vařením, rozpustí se.
Jabrakovo řešení se mi líbí, musím vyzkoušet. Zřejmě rychlejší a energeticky méně náročné...
doplněno 12.07.12 06:50:

pro zájemce jsem našel noto.cz/...

annyfi*

Dobrý den, moc děkuji, tak to máme stejný hrnec. Jen se ještě zeptám, kyselinu citronovou nepřidáváte? A co kyselina sorbová? Další cukr už tedy taky nepřidáváte? Pouze tu štávu stočíte do flašek? Děkuji za Vaše odpovědi. Jsem amatér, tak proto tolik otázek )

ferda60*

Kyselinu citronovou lze trochu přidat spíš pro úpravu chuti.

Já dávám do hrnce jen rybíz. Zkraje nechám vodu vařit víc, aby se vše prohřálo a začala uvolňovat štáva, jak začne pára unikat spárami z hrnce ven tak var (i únik) zmenším - unikající pára je "ztrátová". Proces trvá poměrně dlouho a tak štávu průběžně stáčím, aby se "neválela v hliníku". Po čase tvorba štávy ustane (nic se dál nestáčí) a proces je hotov, rybíz se slehne do hnědé měkké hmoty.

Nevýhoda je, že se takto nestáčí rovnou do lahví, ale do hrnce, kde se dá osladit dodatečně (ale zase část cukru tak nezůstane v ovoci) a musí se i znovu trochu ohřát (ne do varu, stačí tak 60°C), pak se stáčí. Výhoda je tedy to, že se pozná konec procesu a určitá úspora cukru, jinak je postup "hejkala" znatelně jednodušší.

Poznámka: možná si všichni ani neuvědomují, že v parním odštavňovači získáváme štávu ředěnou - stáčíme pochopitelně i sraženou páru (destilovanou vodu) která je vedlejší produkt procesu.

jar*

Myslím, že tu bylo popsáno vše, jak správně připravovat štávu z odštavňovacího hrnce. Jen připomenu, nezapomenout na dostatečné množství vody ve spodní misce, pokud se dá málo, hrnec se může vypouknout žárem. To hrozí u málo štavnatého ovoce, nebo u ovoce s pevnou dužinou (toto ovoce je lepší pomačkat - švestky. ryngle) Pokud se dává cukr do ovoce je odštavňování rychlejší, ale nějaký cukr v ovoci zbyde i když je rozpuštěný. Doporučuji pak ovoce (již bez štávy) použít na základ vína. Víno je mnohem aromatičtější a vlastně je využit ovocný odpad.

albiny

je ted čas na tyhle štávičky,dejte sem pak lidičky recepty, jak jste zdělali ovoce, at mi učenci víme, jak na rybízový sirup z odštavňovače. Díky

albiny

A NEMÁTE RECEPT V TOMTO HRNCI I NA BEZINKOVÝ SIRUP?CHTĚLA BYCH LETOS UDĚLAT DĚTEM,KOUPILA JSME SI TAKÉ TENTO HRNEC A UČÍM SE,DÍKY rADKA

albiny

Včera jsme dělala broskve a jablka,jen nakrájela a dala do odstavovacího hrnce z troskou kyseliny citronový,pak vše trosku zahřála a dala na litr kilo cukru a ještě podle chuti přikyselila,dala do flašek zavařovacích a otočila víčkem.Děti dneska už jednu flašku vypily,takže je asi dobrá-neee je fakt dobrá

fanda1

Dělám štávy ze všeho možného. Rybíz, aronie, špendlíky, švestky, broskve, jablka ... Jablka padaná, nechám chvíli odmočit, krájím na čtvrtky, vyndám jadřinec, bubáky a štopky, bývají se zarostlou špínou. Taky většinou vyndám červa, okrájím natlučení (tmavne tím štáva), nechávám slupky, je to dobré na chut. Po vypaření a zmenšení objemu asi na polovinu vstupní dávky přidám do plna ještě další jablka a aky vodu dolu. Odpouštím průběžně štávu, aby nepřetekla dolů, nebylo by to dobré. Ani na chut, ani pro hrnec. Když dělám meruňky atd., výsledek z vrchní nádoby propasíruju přes hrubé síto a doplním želírovací směsí, případně trochu naředím vyždímanou štávou. Je z toho hustý džem s hustou chutí, do jogurtu, na koláč...

 

jabraka*

0x

Já vložím rybíz do skleněné misky s víkem a dám na asi 15 min do MW.Rybíz pustí štávu,kterou sleju přes sítko.

JABRAKA

 

annyfi*

Děkuji všem za rady a typy, štáva je hotova a chutná.

jova2

s parním hrncem jsme dostali i recept : na čtyři litry ovoce ( měkého - rybíz a pod.) dát dvě kila cukru

po několikerém vyzkoušení dáváme po první fázi odštavení ještě jednou daší ovoce navrch toho prvního a cukr prakticky žádný nezbyde, štáva není tak sladká ale je víc lahodná

jinak doporučuji co nejpestřejší směsi ovoce, prostě vše co v danou chvíli na zahradě najdete ( bezvadný je trochu malin do směsi, velmi voňavá štáva)

 

jitkatess

0x
Prosím do kterého hrnce se dají dát 4 kg ovoce a 2 kg cukru, našla jsem všude maximálně 1 + 1 kg. Děkuji Jitka

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]