Nejste přihlášen/a.
Má se jíst něco zeleného, že? Já se chystám na obligátní špenát, ale klidně to změním, dáte-li sem nějaký bezva recept. Co vařila vaše maminka nebo babička a co uděláte vy? A co budete vařit na svátky? Nějaký speciální recept? Něco nezvyklého nebo naopak, co děláte celý život a vždycky to má úspěch. Udělejte ostatním chutě, prosím
A co takhle obligátní špenát jednou nahradit brokolicí. Docela jsem si ji oblíbila - chystám se vyzkoušet brokolicovou polévku. Jinak jsem brokolici pouze do polévek přidávala, kde se to hodilo. Jednou jsem zkombinovala kuřecí játra s brokolicí a nebylo to špatné. S brokolicí dělám pro vnoučata i zapékané brambory s přidáním šunky a sýra. První vrstva vařených brambor, potom brokolice, na to plátky sýra, opět brambory a plátky šunky. Končím s vrstvou brambor, po krátkém zapečení zaleju vejci s mlékem a nebo smetanou a ke konci dám navrch plátky sýra. Dobře okořením, někdy přidám i řapíkatý celer k šunce, pod brokolice zase osmaženou cibulku, koření podle chuti a věku strávníků. Ale jinak Zelený čtvrtek jsme nijak nebrali a ani já ho neřeším. Na co ale vzpomínám na Velikonoce v Kolíně - to bylo telecí hrudí s nádivkou - ale opravdu telecí s brzlíkem, ne mladou krávu. A u nás na severu zase kůzlečí - řízky, pečené . . .
doplněno 04.04.12 11:00:Zapomněla jsem vložit inspiraci: mamincinyrecepty.cz/... a nebo prostri.kuchyne.dumazahra/... a dotřetice: prima-recepty.cz/...
Tradičně vařím špenát + knedlík + uzené, nebo slané palačinky plněné špenátem a opraženou slaninou. Na Velký pátek fazolvý salát a jidáše. No a pak už je to pro mně den jako každý druhý, svátky neprožívá a vařím to co v normální víkend- v sobotu bude králík na smetaně, v neděli řízky. Pokud pojedeme na chalupu tak to si doma uvařim gulášek a bude na dva dny.
Známá tradičně dělá velikonoční nádivku /někde se jí říká hlavička/. Do ní přidává lístky popence, fialek a hlavně spařené a drobně nasekané kopřivy. Ty mladé jsou prý velice zdravé. Měla dlouhá léta problémy s ledvinami, doktor jí doporučil, aby hodně jedla mladé kopřivy, tak si je spaří, posekané dá na cibulku, na to vajíčka a má to něco jako "kopřivový mozeček". Nikdy jsem neměla odvahu kopřivy ochutnat, ale ona tvrdí, že je to moc dobré. Je vyučená kuchařka, tak to opravdu asi umí upravit. A je to zajímavé, problémy s ledvinami už nemá. Tak kdo ví, jak to je. Jaga.
Chutné jsou i lístky z potočnice, syrové, do salátu. To je opravdu fajn. Ale letos ještě potočnice neroste, až tak asi za 14 dní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.