Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vařit čočku ve vodě, kde byla namočená?

Od: martinaa* odpovědí: 28 změna:

Pěkný den, dnes vařím na oběd čočku Vařím ji vo vodě, ve které byla namočená přes noc, a na internetu jsem se dočetla, že je to špatně a mohou z toho být "větší zažívací obtíže".

Udělala jsem chybu, nebo jak vaříte čočku vy?

 

 

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

des*

0x

Sorry,to vím i já že se voda z namočené čočky vylévá.Namočíme ji večer,ráno se slije ,opět namočí a před úpravou opět slije.Je to proto ,aby se uvolnily prdotvorné(jak jinak to nazvat)látky a vylily se.Dělá se to se všemi luštěninami,z téhož důvodu.Protože se to manželce nechce dělat,dělám to sám.

martinaa*

Aha, tak na to už je sice pozdě, ale aspoň vím pro příště Holt se budeme víc nafukovat:D

Děkuji.

cocinkamichalka*

Marto, když jsem začínala chodit s přítelem, tak se mě tatka zeptal: A už před sebou prdíte? Já myslím, že ty už si s tím svým dlouho, takže před sebou prdíte určitě Takže no stress :D

martinaa*

Jo, to je klasika:D Bez prdění to není vážný vztah:D

 


0x

Já osobně všecky vody z luštěnin několikrát, při namočení, slévám. U čočky zažívací problémy nejsou zas až tak patrné, ale třeba u fazolí a hrachu ano. Voda vyplaví, chemici by vám asi řekli co, nadýmající látky a ty je pak lépe slít i s vodou, do které se vyluhovaly. Pro úsměv: Pán se ubzdil a předběhla ho paní s otázkou- Kde mají tak fajne fazole?:D

martinaa*

Děkuji, už si to budu pro příště pamatovat:D Říkáte, že je čočka mírnější, než fazole? To jsem ráda

doplněno 30.03.12 10:20:

Kamarád tahkle vypouštěl plyny asi dvacetkrát do hodiny, ze začátku se moc omlouval, že měli včera fazole, ale po asi čtyřech hodinách to vzdal a po každém upšouknutí (opravdu to bylo nahlas) prostě jen řekl "fazole":D No co už...:D

 

krkovicka*

0x
Vařím také tak a prdime stejně jako vařena a snezena jinde.Vůbec bych to neresila.Jinak dám za pravdu děsovi.Co je psáno to je dáno.
martinaa*

Tak maximálně budeme víc plynovat, to se den dva přežije, stejně je víkend:D

Děkuji.

krkovicka*
Však jo :D
doplněno 30.03.12 10:23: Taky vařím,ale koprovku,ta už je,jen čekat na to Maso.z vývaru udělám polévku.jj
martinaa*

Mňam, koprovka Na tu zatím netroufnu, ale to jednou přijde:D

 

hahanaj*

0x

nic se nestane, když nyní ještě vodu sliješ a čočku propláchneš a budeš vařit v jiné vodě , někdo přidává do vody v níž vaří čočku trochu jedlé sody - aby čočka nenadýmala.

martinaa*

Už mám právě vařeno, teď jsem přidávala jíšku... vařím u přítele vždycky zrána. Ale ta jedlá soda je dobrý tip, dá se přidat i po uvaření? Děkuji.

des*

Soda se dává do luštěnin při vaření spíše aby byly dříve hotové,takže když se dá po uvaření bych řekl že se líp stráví.

martinaa*

Tak když ji někde najdu, dám tam špetku Děkuji.

Jedlou sodu, na špičku nože, dávám při vaření mladého listí, když dělám zadělávané kedlubky. Zůstanou krásně zelené. Ale sleju. Dnes je vyrábím na oběd a vnoučkovi k večeři. S párečkem a chlebem. Na čočku cibulku na špeku? A okurek? S chlebem? Hmmm, dobrota.

martinaa*

Zadělávané kedlubny? To zní zajímavě... můžete mi písnout recept? Nic podobného jsem ještě neviděla

Jj, okurek, vajíčko, chleba... a možná i ta cibulka, ale tu přítel nesnáší

Někdo tomu říká dedlubnové zelí. Nastrouhat kedlubky a s trochou vody dát dusit s trouškou kmínu. Do kastrůlku nakrájet na nudličky mladé listy z kedlubnů a se špetkou sody zalít vodou a dát vařit doměkka.Měkké zcedit a přidat k měkým kedlubnám. Zásmažku na špeku a cibulce. Dochutit solí, cukrem, octem a pepřem. Moje maminka toto jídlo dávala s párkovým salámem a čerstvým chlebem. Dá se to, samozřejmě i s masem a bramborem, ale s chlebem to mám nejraději. Jen tím párkovým salámem, sojovou pochoutkou, si nejsem úplně jistá. Dělají se tyto zadělávané kedlubky i se zakysanou smetanou nebo s moukou v rozkvedlané smetaně. Je třeba vyzkoušet

doplněno 30.03.12 11:26:

Nastrouhat na velkých slzičkách

martinaa*

To vypadá hoooodně zajímavě ta smetana se mi až tak nelíbí, ale ta Vaše varinta se mi líbí víc Na zeleninová jídla je specialista máma, tak jí recept hned ukážu

 


0x

Já teda osobně sliju té vody, v které byla čočka namočená asi jen polovinu, podle mě má pak mnohem lepší chut.

A pokud jde o plynování...nevšiml jsem si zásadního rozdílu oproti stavu, kdy vodu sliju celou.

martinaa*

To jste mě trošku uklidnit, snad nebude tak zle

Děkuji.

 


0x

Dobrý den, mám doma kuchařku z roku 1975, "Vaříme zdravě, chutně a hospodárně". Je to už 13. vydání, měli jsme ji doma už i u rodičů, ale obal vypadal jinak. Je to kniha hodně oblíbená a hodně vydávaná.

V ní na str. 134 píší: Čočka nakyselo: Přebranou čočku opereme a namočíme do studené vody. Druhý den ji V TÉŽE VODĚ UVAŘÍME DOMĚKKA.

A tak to dělám už 36 let. Čočka nám chutná, i když děda raději hrách. Problémy s plynatostí nejsou, ještě nikdy nikdo z nás se nevznášel nad vesnicí.

Stejně tak vařím i čočkovou, nebo hrachovou polévku. Přes noc namočit, ráno jen přidat vodu a vařit. Opět ta stejná kuchařka, str. 24. Já sice už podle ní nevařím, naučila jsem se mít recepty v hlavě, ale tu vodu opravdu neslívám ani při vaření kaše, ani při vaření polévek.

Tak kde je problém? Jaga.

doplněno 30.03.12 10:57:

A zodpovědně prohlašuji, že zažívací problémy NIKDY nebyly. Naopak, když má přijet dcera s rodinou, vždycky předem volá a nakazuje: hlavně udělej tu Tvoji bezvadnou čočkovou polívku!

martinaa*

Jéé, tak to jste mě potěšila:D Tayhle staré kuchařky jsou beztaj nejlepší, tak se těším, až si nějakou po mamince odtáhnu k příteli Poctivé omáčky, žádné šizení jako dneska ... a dobré jídlo ještě (myslím) nikoho nezabilo:D

 

cocinkamichalka*

0x

Tak my máme dneska čočkovou polévku a vařím ji teda v téže vodě, ale ještě jsem tam teď dolila horkou, protože vody bylo na polívku málo...

martinaa*

Tak a tom budeme stejně:D Ale znáte to, kdo krká a prdí...:D

 

 

pb®

0x

Cocku nenamacim, dam do vody a uvarim, do pul hodiny je mekka.

martinaa*

Já ji minule vařila snad přes hodinu, než změkla:D A v tlakáči se bojím vařit

Když už jsme u toho, namáčím max. 2h hodinky, když se mi chce a když mám na to čas - asi spíš ze starého zvyku.

Ale podle mě to není nutnost, aby mi bobtnala někde v misce přes noc.

 

klidek*

0x

Vaříme čočku běžně, nikdy nemáčíme, žádný rozdíl není vidět. Do polévky přidáváme hrstku čočky, taky nemáčíme.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]