Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Krkonošské kyselo

Od: babajaga® odpovědí: 9 změna:

Jistě všichni známe z Večerníčků šikovnou Anču, která vařila svému Kubíčkovi kyselo. Získala jsem recept na pravé krkonošské kyselo a chtěla bych to zkusit. Mám všechny ingredience až na jednu. V receptu je uvedeno:

1 balení chlebového kvásku /120 g/. Kdysi, jako dítě, jsem vídala na tabulích před vrchlabskými prodejnami potravin nápisy: KVÁSEK nebo CHLEBOVÝ KVAS. Vím, že hospodyňky si na to nosily nádoby a do nich jim to prodavačky lily /bylo to husté, tekuté/.

Jenže ty roky už jsou pryč, do Vrchlabí už dávno nejezdím a nikde ve svém okolí /Pardubicko/ jsem nikdy neviděla, že by to někde v prodejnách měli.

Poradíte mi někdo, kde seženu chlebový kvas na kyselo, aniž bych pro něj musela do Krkonoš?

Děkuji. Jaga.

doplněno 22.12.11 06:47:

A všem vám přeji hezké a klidné prožití vánočních svátků a hlavně hodně, hodně zdraví do dalšího roku. At je lepší, než ten minulý, po všech stránkách.

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

michalov*

2x

Tekuté to není.Spíše je to jako takové řídké těsto .U nás to občas mají (Hořice v Podkr.) Přítelkyně to občas kupuje i v Kopidlně. Mívají to v některých obchodech s potravinami,přesně jak píšete. Prostě budete muset přijet k nám do Podkrkonoší či do Českého Ráje. Nedá se nic dělat.

sebod*

Michalov. Zdraví Tě také Hořice! Sebodka

 

ivik*

2x

Dobrý den, jsemtaky z Krkonoš - Jilemnice a bydlím teď na svitavsku a tady si ho objednávám v pekárně den předem a oni mi ho druhý den přivezou do prodejny v kelímku.Jednou jsem kyselo zkoušela z kvásku,který jsem si vyrobila doma podle receptu na žitný chleba a taky to šlo. Když jedu do Krkonmoš,koupím si ho víc a doma rozdělím asi do 100g dávek a dám do mrazáku a po rozmražení je perfektně použitelný.Zkusila bych to i ze směsi na domácí chleba co prodávají v sáčcích v obchodech,asi by to také šlo.Zdravím a přeji hezké vánoce.

 

cyril*

2x

Pro domácí použití postačí, když si rozdrobíte běžný chléb a zalijete jej horkou vodou. Jinak na dobré kyselo Vás mohu pozvat k nám, máte to kousek.


Děkuji vám všem za rady a přeji hezké Vánoce.

Cyrile, děkuji za pozvání, na dobré kyselo jsem ochotná přijít kdykoli! Jaga.

 


0x
Na Pardubicku už jsem nebyl roky, nevím... Ale kdekoliv bych zkusil tam, kde ten kvas používají, teda v pekárnách. Pěkné svátky kolegyni z chaloupky!

 

olaf71*

0x

tak jsem volal pekařce do pekárny a prý ho tam mají

tak jestli máte v pekárně známého, tak by to neměl být problém

 

thomas07*

0x

Ještě to mají v jedné pekárně v Čáslavi.

cyril*

Já bych řekl, že nejen v té jedné a ne ještě, ale stále.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]