Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí žitný chléb - recept

Od: ildika® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

nemáte někdo recept na dobrý domácí chleba (z kvásku a z pšeničné + žitné mouky)? Většinou jsou na internetu recepty na chleba z kvasnic, který potom chutná jako buchty.

Kváskový chléb jsem už několikrát zkoušela, pekla jsem ho v troubě - těsto snad nebylo chutově nejhorší (i když by asi ještě chtělo zlepšit). Problém je ale hlavně v tom, že se hrozně roztéká - místo chleba vznikla po nakynutí spíš taková silná placka (v nejsilnějším místě asi 4-5 cm vysoká) a upečený chléb nemá pěknou silnou kůrku. Možná dělám těsto moc řídké

Děkuji všem za rady.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hankauk*

2x

Já jsem nadšená z webovek viz link. Tam snad najdete odpověď na vaše otázky. Recepty tam jsou i ty, jak udělat kvásek.

conovehonakopci.cz/

des*

I tady se to mnhokrát řešilo,je to už skoro #domácí+žitný+chleba #1436

 


2x

Do formy, které se říká srnčí hřbet, to by nešlo? Dá se koupit i takový hluboký, rovný. Chleba má pak tvar jako moskevský nebo sendvičový. To by bylo řešení, kdyby se vám výše jmenované nelíbily.

 

kejki

0x

Ano, těsto musí být tuhé, to se zadělávalo kopistem chozením kolem díže, to se rukou kvrdlá blbě. Proto ho taky uhnětou jen roboty s drátěným hákem (Bosch MUM) , třeba Moulinex Ovatio u toho kvílel, jeho plastový hák má velkou plochu.

K tuhosti těsta v pekárně domacipekarny.dama.cz/...

Příprava kvásku domacipekarny.dama.cz/... a domacipekarny.dama.cz/... a je tam výpočet tuhosti

kejki

A ještě dodám, že původní domácí chléb u babičky se dělal z nátěstku - zbytku těsta od minule a dlouho kynul.

 


Moc všem děkuji

Těsto jsem dělala o něco tužší než na buchty, takže asi opravdu řídké, a pecny jsem kynula přímo na plechu (což je také nejspíš chyba). Vzhledem k tomu, že mám doma staré slaměné ošatky, příště je využiju.

Co se týče pečení ve formě - také jsem to zkoušela, ale chléb potom nemá tak dobrou kůrku. Takže se to rovněž příliš neosvědčilo.

 


0x

Já ho dělám takto:kváesk:60gr.droždí,polohrubá mouka,vlažná voda.Těsto:3 lžičky soli,3 lžičky kmínu,lžička fenyklu,1/2 lžičky Anýzu,1kg žitné mouky,1/4lt piva,1/4lt vlažné vody.Prodělám na vále,posypu moukou,a nechám kynout půl hodiny.Klasický pekáček hodně posypu hladkou moukou,vytvaruji oválný bochánek,který dám na pekáček,a nechám ho ještě dokynout asi 15 min.Pak ho šoupnu do trouby na 200 st. asi hodinku a čtvrt,těsně před dopečením pomažu vodouChléb je opravdu výborný,a kůrčička skvělá,taková jaká má být

doplněno 03.11.11 10:33:

Recept po babičce

kejki

Je to dobré, ale chleba je opravdový z kvásku bez droždí. Při příležitosti tohoto dotazu jsem si ho založil a voní jinak než kvasnice. Kvasnice nedokáží pracovat s žitnou moukou jako kvásek.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]