Nejste přihlášen/a.
Ahoj mlsouni.
dnes mám za úkol uvařit RIZOTO.Máte nějaký mňam tip?
Většinou dělám rizoto ze zbylého masa. Buď z pečeného kuřete, nebo vepř. masa. Oberu hodím na podušenou cibulku, přidám zeleninku orestlou na másle - kukuřici, mrkev, pórek...co kdo má rád, okořením červ. paprikou, pepřem a solí. Vše zamíchám s rýží, prohřeju a je hotovo. Na talíři sypeme sýrem a zel.petrželkou. V době čerstvých hříbků, přidá ještě houby... Jinak třeba na dovolené dělám rizoto z vepř. domácí konzervy. Na cibulku a postup stejný, je to rychlé a moc dobré. ale z kupované konzervy je to fuj, tam je jen podřadné maso...
A z čeho má to rizoto být? Kuřecí, vepřové, hovězí maso? Kuře obrat a nakrájet, vepřové nebo hovězí udělat do poloměka zvlášt, třeba jako guláš. Na cibulce s kořením. Pak do pekáčku odměřit rýži, propláchnout nebo orestovat na oleji, naběračkou odměřit štávu z masa a přilít vodu tak, aby tekutiny bylo 2x tolik co rýže, kostku vývaru, přisolit tak, aby to bylo mírně přesolené. Když do toho vysypete mraženou nebo nakrájenou čerstvou zeleninu, bude to skvělé. Přivést k varu. Přiklopený pekáček šoupnout do trouby 180´C na 10 minut. Po 10 minutách promíchat, troubu vypnout a nechat ještě v té horké troubě 10-15min.Není na tom co zkazit. Kolik toho má být? Pro kolik lidí? Typla bych to na 1,5 - 2 malé hrnečky rýže.
doplněno 16.03.10 10:51:Zapomněla jsem-uvařené kuře
cokoli co najdete doma )
u nás už je to standart ( prostě chutná ) :
Rýži povaříme bokem ( musí být tak dobrá , jako by se jednalo o hlavní chod ). Ve skleněné brutvani rozpálíte svůj oblíbený tuk, a vhodíte na jemno nakrájené maso ( většinou kužecí. Jindy zbytky vepřového, může být krájený párek - ale jen lehce jako příchut k ostatnímu masu ). Až se začne restovat, dám cibulku, at se taky osmahne.
Přidám václavky z lońské sezony ve vlastní štávě, a zasypu 1/3 rýže ( teplé) . Do ni dáme mražený hrášek, kukuřici a prohřejeme.
Vše je pořád v troubě. Až to celé rozmícháme, přidáme koření dle vlastní chuti. Dosypu zbytek rýže, rozmýcháme, a necháme propéct. Znovu dochutíme a mňam Za hodinu se zapráší a zůstane jen nádobí
Rizoto je jako kuře. 100x jinak JInak koření je to hlavní co chut´ může hodně změnit. Dávam mimo jiné oregáno a Agrentina mix ( koupený na Flora Olomouc )
Já měl dobré rizoto v jídelně základní školy,když jsem tam chodil.Ačkoli mám v domě tři ženské,žádná ho neumí tak výborně,jako ho uměly kuchařky udělat tam,pěkně lehce oranžové...Nevím,co tam dávali,ale bylo to výborné
Zřejmě na cibulce zpěnily trochu papriky než tam daly masíčko a to pak má úplně jinou chut.Nebo to bylo jejich tajemství:D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.