Nejste přihlášen/a.
Poraďte vyzkoušený recept na hned měkké perníčky, mám jeden, ale není tam vůbec tuk, jen mouka, vejce, med, cukr, soda a koření...ještě jsem ho nezkoušela, nějak se mi to bez másla nezdá...co Vy na to?Dříve, když byly děti malé, tak jsem dělala klasiku už na konci listopadu, aby změkly, a dávali jsme na větvičku...letos to chci zkusit jen na jídlo, hlavně aby byly měkké, dík za vyzkoušené recepty...
Moje mamka dělá krásné zdobené perníčky. Ale protože je jí líto, jak rychle mizí (na to, jak pomalu se zdobí), dělá i speciální měkké rovnou na jídlo, které jen popatlá polevou. Tak hádejte, které z nich smradi sežerou jako první?
Dusatko - lehká odpověď - přece ty nejkrásnější! A ty speciální měkké si může už jemně přitvrdlé chroupat babička. Maminčina umělecká dílka jsem už jednou chválila.
Limetko, tak ještě jednu velikou pochvalu pro vaše perníčky!
Já už jsem šla také do sebe a odpoledne vyloupala krabici ořechů - takže první krok je za mnou, teď už fakt začnu makat.
Děkuji moc všem, hlavně Limetce za recept, zítra vyzkouším, já je dříve dělávala a zdobívala, to mě hrozně bavilo, ale jak člověk stárne, tak to přestává bavit...letos jich pár chci udělat jen na jídlo a provonění bytu, tak aby nebyly tvrdé, tak díky, Limetko máte hezké formičky, i zdobení moc pěkné, třeba tu lodičku jsem ještě neviděla, já tam ještě dělala dírky na pověšení, nejlépe to šlo rozebranou propiskou...
Od té doby, co jsem vyzkoušela směs na Vánoční perníčky od dr. Oetkera, které se teď před Vánoci prodávají v běžných supermarketech, už si sama těsto nemíchám, protože tyhle nám taky chutnají a hezky voní. Co mám zkušenost s perníčky, všechny jsem měla po upečení měkké, ztvrdnou, pokud k nim jde vzduch. Takže je potřeba hned po vychladnutí uskladnit je v uzavřené nádobě s dobře těsnícím víkem. Tam zůstanou měkké. To je aspoň moje zkušenost.
Tak posílám lety prověřený recept od manželovy maminky, zkoušely jsem za ty roky různé druhy těst, ale k tomuto jsme se nakonec vždy vrátily:
PERNÍČKY
50 dkg hladké mouky
5dkg másla
3žloutky
1 celé vejce
25 dkg medu
12 dkg cukru
1 lžíce rumu
1 lžíce povidel (nemusí)
1 kávová zarovnaná lžička sody
1 prášek do perníku
1 kávová lžička citrónové kůry
3 ks badyánu
1 kávová lžička fenyklu
1 polévková lžíce skořice
8 ks hřebíčku
Koření namlít najemno.
POSTUP PRÁCE:
všechny přísady si necháme v teple v kuchyni.
V mixéru našleháme vajíčka s cukrem, medem,
a máslem, pak přidáváme mouku s namíchaným kořením,
jedlou sodou s perníkovým práškem.
Na vále vypracujeme až se nechytá válu.
Necháme 2 -6 dnů odležet v chladničce.
Vykrájené perníčky před pečením můžeme
potřít žloutkem s vodou.(pokud chceme lesklé)
Upéct.
ZDOBENÍ:
Poleva: 1 bílek + 15dkg cukru + 1 kávovou
lžičku škrobu. Dobře našlehat.
Perníčky změknou po několika dnech po upečení a vydrží měkké i na stromečku po celé Vánoce (tedy spíš než je rodinka sní, což tak dlouho netrvá)
Já mám zkušenost takovou, že měkké perníčky jsou na prd, protože se u nás hned sežerou a na vánoce pak nic nezbude. Proto jsou pro nás idální perníčky, které změknou těsně před vánocy...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.