Nejste přihlášen/a.
Přeji pěkný večer,
za současných meterologických podmínek je s podivem kolik se nám urodilo meruněk? Takje zobeme a snažíme se o zpracování. Prosím neměl by někdo šikovný nápad na bezva recept. Oblíbenou pochutinu svých blízkých. Díky za vše
Rozmixovat (jako kdybyste dělal koktejl), osladit či dále něčím přichutit dle přání, a zamrazit. Je z toho pak vynikající zmrzlina Doporučuji přidat více cukru, než Vám připadá dobré - ve zmraženém stavu to chutná trošku jinak, obvykle kyseleji. Někdo také přidává hned trochu mléka a mrazí až pak, ale já preferuji nechat jen tak, mléko můžete přidat až poté, co zase meruňky rozmrazíte.
Když byla vnoučata malá, tak jsem často dělala meruňkové kynuté knedlíky. Takže udělala bych kompot, zavařit na minimální dobu, aby zůstaly pěkně pevné a bude zásoba na knedlíky, koláče i nákypy. Z těch přezrálých je vynikající džem - pěkně s kouskami meruněk - to přeci nemá chybu. No a sušené meruňky jsou také velice chutné - pokud máte sušičku. No ani furtnic neradí špatně, ale to až z toho posledního, co sesbíráte. No a meruňkovou nebo jahodovou dřeň jsem také mrazila, jak radí pu. Dávala do menších kelímků rozmixované jen tak s cukrem a to si mlaskali. Ty kupované dřeně se tak akorát okolo meruněk nebo jahod jenom mihnou. :D Jo a malvinko, já dělám míchané kompoty z toho, co je zrovna k mání. A nejlepší kombinace podle mého - třešně nebo višně, meruňky, rybíz, angrešt a třeba pár malin na vůni a nebo trochu borůvek pro barvu. A protože třešně jsou moc brzy, klidně je zavařím do velkých sklenic a potom je přidávám do míchaných kompotů. Zkuste pár skleniček, určitě nebudete litovat. :P Nemíchám to dohromady, dělám pěkně vrstvy: třešně/višně, meruňky, rybíz, angrešt a poslední ty maliny,borůvky a když jsem toho měla málo, klidně jsem přidala i kousek letního jablíčka.
Kolega Jabraka zabodoval. U nás na jihu byla taková invaze meruňek, že nám nezbylo, než je naložit na dobrou meruňkovici a že jí bude. Slibuji že dovezu ochutnat na příští sraz. Letos jsem bohužel nemohl, protože jsem byl na svatbě a dost mě to mrzí, že jsem nepoznal osobně soupútníky na této bohulibé poradně.
Tak to je bezvadný a zase je na co se těšit. Důležité je, když to nezůstane na stromě a nebo dokonce pod stromem. Řídím se zásadou, že co příroda pracně vytvoří, má se zpracovat. Loni jsem dokonce zavařila i černé jeřabiny - namíchala je s jablky - padavčaty. Zavařovala jsem je prvně na přání zetáčka. A sebe jsem přesvědčila, že je to zdravé na moji línou štítnou žlázu. To jsem vyčetla na internetu. A hnedka jsem se po konzumaci cítila líp.
doplněno 03.08.09 21:59:Jo a minulý týden jsem kupovala u nás v krámě meruňky do míchaných kompotů za 49 Kč/kg!
Dost rad tu zaznělo,aby si jeden smlsnul.Na knedlíky mám jen jeden recept.Nandat na talíř,co se jich velde a baštit.
Ale mražení,aby bylo co do huby i v zimě!Tak o tom bych něco věděl,Vezmu pouzdra od polárkového dortu a naskládám do nich půlky dozrálých meruněk do tří řad na výšku.Dám do sáčku a vložím do mrazáku.Po zmrznutí vzniknou meruňkové kostky,které vyklopím a znovu do sáčku.Dají se velice ekonomicky skladovat.Jenže dětem chutnají jen tak zmrzlé,tak se dívám během léta,jak rychle mizí.
Dále také o vypálení mám povědomost.Důležité je,kvasit ovoce ve stavu dobře rozmělněném.Protože vyrábím pouze malé množství meruňkovice,pro daňový únik zcela bezvýznamné,zásadně nechám vybrané meruňky,nevhodné pro další konzumaci projít varem v mikrovlnce.Obsah pak rozkvedlám na kaši a na 5 kg přidám 3 - 4 l vody a 1 kg cukru.Připravím 15 litrový kbelík od primalexu,vložím dovnitř pytel na odpady(čistý,nový),vše do něj vliju a dobře uzavřu víčkem.Po 5 nedělích je možno obsah vypálit.Nenechávat kvas déle.Jen ještě dodám,do materiálu dám pouze 10 rozdrcených pecek s jádry.
A teď na kompoty.
Čisté meruňky vypeckuji a rozpůlené naskládám do sklenic,na tři vrstvy dám jednu pol.lžíci krystalu.Celkem tři na sklenici.Zaleju vodou 2 cm pod okraj.Uzavřu víčkem Omnia s přítlačnou pružinou a vložím do mikrovlnky na cca 2,5 - 3 minutky-nutno vyzkoušet podle MW.Pak v rukavicích vyjmu,otočím na stůl víčkem dolů a nechám vychladnout.Funguje to dobře i se šroubovacími víčky.
Džem také zpracuji pomocí MW.Do skleněné mísy dám meruňky povařit aby se daly zbavit slupek a změkly.Pak je přepasíruji přes síto do misky a znovu dám povařit do MW.Pak přidám želírující přípravek a patřičné množství cukru a vařím v MW tak dlouho,až obsah začne tuhnout.Zavařím stejně jako kompot.Ve sklenici stačí jen 20 - 30 sec.
Do meruňkového džemu se dají přepasírovat i letní jabka,až 50 %.
Přeju mnoho zdaru a dobré chuti!
JABRAKA
Tak je vidět, že šikovní pánové by leckterou kuchařinku strčili do kapsy. Tedy kolego jabrako, je vidět, že praxe je a vypracované postupy do nejmenších podrobností.
Přesně tak! Proto říkám, že to je vykoumaný do nejmenších podrobností. Dokonce mě i mikrovlnka začíná fascinovat a to už je co říct. Protože co se týče vaření jsem prostě " konzerva". Žádná MW, žádná fritéza, žádný papiňák - v tomto nedám na pokrok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.