Nejste přihlášen/a.
Zdravim
poradil by mi nekdo naky recept s testovinama
(lasgane, gulas s testovinama,...)
dekuju za rady
Vynikající jsou těstoviny s houbami. Podusím na másle a oleji (půl napůl) čerstvé houby nakrájené na plátky, ochutím solí a kmínem. Zamíchám do uvařených širokých nudlí. Maso nepotřebuju. Mňam. Mám i houby podušené a zamražené v malých krabičkách k tomuto účelu, nechám je jenom prohřát na trošce másla a mírně podlité vodou.
doplněno 28.04.09 20:00:Nejjednodušší recept - nudle s vajíčky. Lze použít i včerejší uvařené těstoviny, na hlubší pánev trochu tuku, nudle prohřát, rozbít do hrnku jedno po druhém pár vajec (na porci tak 3-4), osolit, vmíchat do těstovin a převracet na pánvi, dokud vejce neztuhnou. Lze přidat špetku pepře a podávat s kyselými okurky.
Teď z jara dělám něco pro zdraví a pročistím organismus tímto : Naškubu zhruba tři plné hrstě mladých kopřiv, stejné množství medvědího česneku a hrstku libečku. Opláchnu, spařím, nadrobno posekám a 10 minut podusím. Mezitím se mi uvaří vřetena nebo mašličky, scedím, fouknu je do mísy, přidám to zelený, zakápnu pár kapkama oleje, přidám trochu strouhanýho sejra, lehce dochutím solí promíchám a pak už mám jenom boule za ušima a vyvalenej pupík
u mě vede rozpuštěná niva ve smetaně se špagetama, najemno nakrájená cibule osmažená na olivovém oleji, na to nastrouhaná niva, řádně prohřátá a zalitá smetanou, občas, když mám náladu tak nakonec přidám dvě čili papričky najemno nasekaný, no špagety umíš - a je to! je to poměrně rychlý a neskutečně dobrý, dobrý, ale ne moc výrazný je pasta di olio, na rozpálený olivový olej se dá prolisovaný česnek, dle chuti a dvě tři čili papričky, trochu to orestuješ a zasypeš těstovinami, párkrát prohodíš na pánvi a je to, těstovinami vařenými! Dále pak nejsou špatné různé variace mletého masa restovaného s drcenými rajčaty, nebo protlakem kečupem + rozličné bylinky, bazalka kopr apod...alá boloňská omáčka a nebo moje, když přeženu vaření s nějakou ingrediencí!
Já dělám klasickou hnědou omáčku (maso na nudličky,hovězí nebo i vepřové plec,kýta..) a k tomu třeba vřetena.
Ale nejraději má starší syn těstovinový salát.Na ten beru těstovinové mašličky ,upečené kuřecí řízky- přírodní a nakrájet na větší kostky,dále převařenou a ochlazenou zeleninu a majolku,dochutit solí pepřem a dát vychladit.podává se s pečivem.
Já dělám lasagne takto: Na jedné pánvi na troše oleje orestuji na drobno nakrájená kuřecí prsa ( nebo mleté maso), okořením italskými bylinkami, provensálským kořením( kotanyi mlýnek), zaleju 100% rajčatovým protlakem, prohřeju, přidám pár stroužků česneku a dosolím podle chuti. Na druhé pánvi udělám bešamel: 100 g másla, 40 g hl. mouky, 3 dcl mléka ( rozpustí se máslo, nasype mouka, udělá se z toho světlá jíška, zalije mlékem), když to zhoustne, vypnu sporák a taky to dochutím bylinkami. Lasagne kupuji od Panzani, s těma se nemusí nic dělat. Pak do zapékací misky dáváte na střídačku světlou omáčku, červenou omáčku, jednu vrstvu lasagní ( tak tvrdých, toho se neděsit, když to plave v omáčce, tak pak změknou). Posype se ještě strouhaným sýrem a dá se zapéct. Radši na míň a delší dobu, at ta těstovina změkne.
Jinak dělám také ty těstoviny s nivou ( jako je první recept) a jsou vynikající. Také je zapékám s brokolicí - uvařené těstoviny smíchám s brokolicí ( chlapa je dobré obměkčit kouskama salámu nebo slaniny :P), pak si smíchám v hrnku smetanu s 2-3 rozšlehanými vejci, sůl, pepř, vegeta a tím proleju ty těstoviny s brokolicí a posypu sýrem, zapeču.
Velmi dobrý a jednoduchý je klasický italský recept Aglio olio: česnek v množství 1 palička na osobu buď nakrájet na plátky nebo na drobno, jak komu vyhovuje , osmahnout na pánvi na olivovém oleji,/pozor aby moc nezhnědnul, to by byl hořký/, na to přidat nadrobno nakrájenou zelenou petrželovou nat a chili papričku - když nemám, pár kapek tabasca. Mezitím uvařit špagety ve slané vodě s trochou oleje a po zcezení nasypat na pánev s česnekem a promíchat. Je možné přidat ještě trochu petrželky. Nejlepší přílohou k tomu jsou dobře vychlazená rajčata nakrájená na plátky,
Tak moje manželka umí vynikající kuřecí guláš.Pokud vím dělá ho asi takto:na oleji omahne najemno nakrájenou cibuli,přidá na proužky nakrájené papriky,asi deset minut dusí.poté přidá na kostky nakrájené kuřecí maso a zalije vývarem.Přidá sladkou papriku,osolí a nechá vařit.Na konci zahuštuje a dochucuje.Jako příloha právě ty těstoviny.
Souhlasím, že těstoviny se nepoperou skoro s ničím. Když se mi nechce vařit - dávám si záležet především v sobotu nebo v neděli pro svá zlatíčka - zbyde mi pečené maso od vepřo-knedla-zéla - uvařím těstoviny a šup s nimi do kastrolu od pečeně. Přidám řapíkatý celer, jarní cibulku, pórek, brokolici (klidně to přihodím na chvilku k těstovinám) nebo cokoliv je v lednici. Ten sosánek z pečeně to přepychově ochutí. Těstovinový salát jsem ještě nedělala, ale houby - to nemá chybu. No a recept od ukulele s nivou, to určitě vyzkouším pro vnučky. Hezký večer všem!
Jasný, vyzkoušejte, když se bude dětem zdát niva příliš slaná a to někdy opravdu je, dá se použít i tavený sýr, nebo se dá strouhnout cihla, nebo podobný, je možné experimentovat a pokaždé to jídlo může mít jinou chut a to je na vaření krásné, sákryš, proč jsem já nešel v mládí na kuchaře, jak já bych si chtěl povařit někde v hospodě, skvěle ovládám českou, částečně francouzskou kuchyni, italskou a thajskou také umím, sakra, sakra...
To už nejsou dětičky, ale dospěláci, takže žádný problém. Stejně tak není problém si někde povařit. Já jsem jako ekonomka jezdila místo dovolené vařit na rekreačku - každý rok alespoň na 14 dní a jak si mlaskali. Vlastně mě do toho uvrtali, když jsem jim na té první a poslední opravdové dovolené připravovala nachytané ryby. No a taky jsem to brala kvůli penězům, musím přiznat! A jako mladá maminka jsem vzala šéfování závodní jídelny. Tam jsem dostala školu! :D Ale né, že bych přijala ty jejich fígle. No a plánovala jsem, že si vezmu nějakou rekreačku. Ale to se mi nějak nesplnilo. Takže sakra, sakra, co Vám brání obětovat kousek dovolené a splnit si přání. Třeba Vás na Poradně někdo zlanaří a plácnete si.
Já tě beeeeeeeeeruu do kuchyně Ukulele! Chodím domů večer tak vychom se o sporák moc nervali.
Akorát bych ti do vaření trošku žvanila. Nivu nesmím i když tento recept znám a klobouk dolů. Obsahuje plísně a ty už z těla jaksi samy neodcházejí.O Ostatních druzích sýrů a smetánce s alergii na laktozu si mohu nechat jen zdát.
Mno nevadí ještě, že existuji ovce a kozy vzala jsem je na milost..
Tak jo, kdy a čím začnem!? ale nebude Ti vadit, že si pouštím při vaření hudbu? Nejraději mám Pavarottiho, nebo etno hudbu Andy, Inkové, Jižní Amerika...a ušlechtilých plísní se neboj, plísně přicházej a zase odcházej...smetanu lze nahradit sojovou náhražkou, a sýry máš, koukám vyřešený, špetka kopru a čerstvé kudrnky posunou těstoviny se sýrem výš!
Hudební produkci bych doplnila ještě o Nabuka,jinak ok vše z nabídky lahodí mému rozmazlenému oušku. Jo objevila jsem kozí sýr v Bille Heute /dnes/s brusinkami ten byl mňau. Ale je dost tučný 45% jinak nemá chybku.
Chtěla jsem vyrazit na gondolu a ohňák, ale leze na mě jakási rýma nechápu. Když jsem šla z práce tak se fajn ochladilo.
Ahoj,nebo si zkus PASTICO-uvaříš tlusté makarony(hihi ale v čr jsou některe potraviny problém sehnat...hihi 50let za opicama ta naše ekonomika)no mužeš to udělat i s těch břitkých českých co vypadají jako italskéa pak si je vyrovnáš na plech jednu vrstvu a pak upravené(orestované mleté-jak Vám chutná-jaké bylinky)a další vrstva makaronu ale pozor-křížem na první vrstvu a zalít bešamelem.-Dobrou chutje to řecké a je to dobré
cibule | 1 | kus |
eidam | 200 | g |
lasagne | 9 | kusů |
mleté maso | 500 | g |
olej | 1 | lžíce |
paprika | 2 | kusy |
pepř | 1 | lžička |
rajčatový protlak | 70 | g |
smetana ke šlehání | 300 | ml |
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka nebo na kostičky. Očistíme papriky a pokrájíme je na kostičky.
V pánvi rozpálíme olej, osmahneme na něm cibulku, přidáme papriky a podusíme je. K zelenině přimícháme mleté maso (nejlépe mix) a opečeme ho. Přidáme rajčatový protlak, osolíme, opepříme. Necháme vychladnout.
Nastrouháme sýr. Troubu rozpálíme na 175 stupňů Celsia. Na dno zapékací mísy dáme 4 lžíce smetany a na ně položíme 3 pláty lazaní. Potřeme je mletým masem, posypeme sýrem a pokapeme smetanou. Překryjeme lazaněmi a pokračujeme v několika vrstvách. Dáme do trouby a 40 minut pečeme
Ahoj,já dělám zapečenou rychlovku.Těstoviny,nejradši nějaký vrtule,zamíchat s šunkovým salámem krájeným na nudličky,steril.žampionama,stouh.nivou i eidamem,na kousky nakrájenýma olivama. A ještě česnek.Pak zalít smetanou s vajíčkem a ještě můžeš posypat sýrem.Kořením jen pepřem,trochu solí a můžeš přidat petrželku.Je to takový jemný,dobrý
Tradiční italské lasagne |
Ingredience: Boloňská omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 500 g mletého hovězího (kuřecího, sójového masa, jaké kdo má rád), 250 g oloupaných celých či nakrájených rajčat v plechovce, 2 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce sušené bazalky, sůl, čerstvě namletý pepř | |
Postup přípravy: Boloňská omáčka: Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20-25 minut. |
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.