Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak uvařit fazole

Od: nickolas odpovědí: 8 změna:

Namočit přes noc, vím. Uvařit v té vodě, vím. Nikde se ale nemůžu dočíst, jak dlouho přibližně se fazole vaří do změknutí, jestli dvacet minut, nebo třeba dvě hodiny, abych věděl kdy mám začít.

Děkujůůů

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

mowla*

2x

Je to závislé i na druhu a velikosti fazolí (a pak že na velikosti nezáleží! )...

Aby byly doměkka, nesmí se solit, nesmí při namočení ani trochu ´zkysnout´ (poznáš to podle šumu ve vodě). Fazole cca 2-3 cm (větší rozměr) vařím doměkka obvykle něco přes hodinu - ale už se mi podařilo ´potkat´ i fazole, které nezměkly za 3 hodiny, pak se rozvařily (zbyly v podstatě jen slupky a hustá ´kaše´)...

 


2x

Záleží na druhu a velikosti. Nejdéle vařím fazole, u nás se jim říká becoky, zhruba 2 hodiny, někdy i déle. Pokud z fazolí vařím polévku, tak mám raději fazole měkké i trochu rozvařené. Když vařím fazole na husto, nebo fazolový guláš, tak fazole trochu ke konci hlídám, aby se mi nerozvařily. Po špatné zkušenosti je už nevařím v tlakovém hrnci.

 


1x

Mi zase lékařka doporučila vodu slévat a měnit při namočení přes noc. Kromě mých problémů, na které mi to doporučila, nenadýmají. :D Jak které fazole. Nedávno jsem vařila polévku, menší tmavě fialové fazole jsem měla namočené od rána předešlého dne a vařila jsem je od 8 hod až do odpoledne. A stále křupkaly. Jiné jsou hotovy za hoďku? Když namočené fazole dáte do papiňáku, přivedete je otevřené k varu, chvilku povaříte, do té doby, než se přestane dělat pěna, pak můžete klidně poklici zakrýt, dotáhnout a nechat syčet jen trošku.

 

ron*

0x

Ano, namočit přes noc ve vodě, vařit v té samé vodě. Dávám hrnec s fazolemi do lednice, aby nezkysly. Přidávám do vody trošku jedlé sody, fazole dříve změknou.Solte až ke konci vaření. Vaří se podle velikosti a druhu. Běžné bílé malé fazole vařím jednu, max dvě hodiny. V tlakovém hrnci také fazole nevařím, nedají se kontrolovat.

doplněno 27.10.12 16:01:

Babkazov. Ano, ty fialové fazole jsem vařila také půl dne a pořád byly tvrdé. Je to asi nějaký odolný druh.:D Kupuji nejraději ty malé, bílé fazole.

 

joudic*

0x

fazole svepomoci ne, nekdy se varej klidne cely den, a furt jsou jak orechy, hnus na vyliti... zlate pixle s fazolema ve slanem nalevu

 

buss

0x

Metodika je dobrá, jen ten čas nemůůže přece nikdo znát, druh fazolí, jejich stav, teplota vody, vstupuje tam vííce veličin.

 

lidus*

0x

Každý druh fazolí namočím na noc a pak vařím 25min. v tlakovém hrmci.

 


0x

taky s tím mám problém, takže od jisté doby kupuju v plechovce - jsou ideálně uvařené, nestojí skoro nic a uvařit se z nich dá cokoliv, jen se přidají až na konci

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]