Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dělám výborné "štrudličky" z taženého jednoduchého těsta - mouka, vlažná voda, vejce, ocet, sůl, máslo.
Závin po naplnění potírám vajíčkem a dám péci. Je krásně zlatý a chutný. Ale manžel si stěžuje, že ta vrchní kůrka je tvrdá a špatně se to kouše. Mně to nevadí. Přitom to není přepečené a vysušené. Jenom tvrdé. Nevíte, prosím, čím zvláčnit vrchní stranu závinu, aby byl po upečení měkký?
Děkuji a kdo mi dá opravdu dobrou radu, pozvu ho za to na štrůdl. Jaga.
do kastrůlku do trouby vodu
doplněno 23.09.12 15:12:jo a po upečení ho zakrýt ,zvlhne,,,,,,a také potřít máslem
Dobrý den.
Tažený štrůdl dělám stejně, jako Vy. Jen štrůdl nepotírám rozšlehaným vejcem, ale rozpuštěným máslem. Máslem ho natřu před pečením a asi ještě dvakrát při pečení. Moje babička štrůdl natírala vejcem, vrchní vrstvu měa také tvrdší, křupavou, posypanou někdy mletými ořechy, jindy do vejce rozmíchala lžičku medu. Musím přiznat, že právě takový mi chutnal nejvíc.
Našla jsem tuto otázku až dnes, ale přidám, čím potírám štůdlík já. Do rozpuštěného másla, přidám rum, a tím teplý závin rychle potřu. Krásně to zvláční a provoní. Kdo má rád hodně sladké, může se ještě na to teplé posypat moučk. cukr. Udělá to rumovou krustičku. Máčím tak i hanácké koláčky do másla s rumem a pak do moučk. cukru. Ale je to hodně sladké. Jinak vynikající je závin z piva, nebo z pomazánkového másla. Těsto je hodně jednoduché.
Děkuji všem, vlažím rozpuštěným máslem, i vodou, to potírání vejci jsem vypustila. Za tepla přikryji plech utěrkou. Manžel tvrdí, že je to opravdu měkké a lepší než dřív.
Atrama, to potírání rumem může navodit bezva aroma. I o tom pivním závinu jsem už slyšela. Ale můj děda nezbeda, si před 6 lety sáhl až na samé dno a půl roku pobýval v populární Želivi. Dneska je to tam už zrušené.
Děda se drží velice dobře, nikdy potom už se nenapil. Ani piva, ničeho. Je to jiný člověk. Jenže lékaři mi říkali, že nesmím jakýkoliv alkohol používat ani do vaření. Dokonce ani ty potravinářské tresti, kde alkohol není, ale voní to tak. Prý už jen ta vůně po alkoholu může být tím spouštěčem a u léčeného vznikne - to je krásné slovo: BAŽENÍ. :D
A tak se snažím, aby děda NEBAŽIL, ale tím se připravuji o různé dobroty. Zkuste třeba upéci vánoční cukroví bez alkoholu. Snad jenom pracičky, vanilkové rohlíčky a linecké. Nemohu udělat vosí hnízda, rumové nepečené kuličky, opilého Frantu, pařížské rohlíčky nebo kokosové kostky máčené v rumové čokoládě. Je to smutné, ale snad vydržíme a BAŽIT nebudeme. Není to přece nutné.
Tímto zdravím všechny, kteří NEBAŽÍ! :DJaga.
Děkuji vám, kuchařinky, všem a přijeďte na štrůdl. Vynechám tedy vajíčka a mastit budu máslem. Snad mě děda pochválí.
Velký dík patří i Hahanaj, kterou nemohu obodovat, i když dobře radila. Škoda. Jaga.
Kynutý koláč s jablky dělám běžně. Těsto po vykynutí přenesu na vymaštěný plech, posypu nahrubo strouhanými jablky, skořicí, případně cukrem, pokud jsou jablka kyselejší. Navrch sypanku /cukr krupice, máslo, hrubá mouka/. Koláč je vynikající.
Jablka lze rozvařit na povidla: cukr, skořice, citron. štáva, nebo trošku octa. Povidla si zavařím do sklenic a pak je mohu kdykoliv použít. S nimi ráda dělám kynuté buchty balené /cihly/. Ty má děda moc rád, zato tvarohové nechce. Jaga.
já dělám kynutý závin z jablky a je to těsto ,že to svede každý,,jsou z toho i koláče. Takový hrnkový..
1/4l mléka vlažného
1 čtvereček droždí,lžičku cukru...nechám vzejít
do toho dám 3 žloutky, ,3-4 hrnky hladké mouky ,2dcl oleje. špetku soli
promíchám a uhnětu na prac.stole. Ale stačí cca 2minuty
vložím do mísy ,posypu moukou jemně dám na teplé místo nechat kynout .Vykyne velice brzy
pak z toho můžete dělat co chcete ,,já dělám štrůdly,koláče, buchty .
Během pečení potřu máslem (jak kdo)a dám do trouby do kastrůlku vodu.
po upečení opět potřu a přikryji to zvlhne a není lepší těsto.
doplněno 23.09.12 21:35:mám z toho 2 štrůdly ,přes celý plech
Tak tak, i já jsem ho před pár dny dělal poprvé a až na detaily jsem ho zvládnul bez problému. Zmizel docela rychle.
Dobrý den.
Dělám něco podobného. Kynuté těsto vyválím na placku. Placku pokladu nastrouhanými jablky, skořící,cukrem, rozinkami. Zamotám a přenesu na pekáč. Pomastím máslem nebo sádlem. Z kila mouky udělám tři takové záviny. Nejsou-li jablka, plním je makovou nebo tvarohovou nádivkou.
krkovicko. Najdi si na netu recept na HRK HRK koláč. Do těsta přidej asi tři nastrouhaná jablka a jestli doma najdeš, tak hrst vloček. Výborné a rychlé. Tenhle recept můžeš obměňovat - místo jablek např ořechy, nebo nastrouhanou čokoládu. příště zase kokos... Prostě pokaždé jiné a přitom výborné.
...no ona se ta HRK HRK buchta původně jmenuje v originálu TŘEPACÍ DORT...JE TO VLASTNĚ PŮVODNĚ OPRAVDU ŠLEHAČKOVÝ DORT
Krkovičko, s tím kypřícím práškem tomu říkám "Rychlý, práškový koláč". Moc dobrý je s tvarohem?
55 dkg polo. mouky, 2 prdopeče, 8lžic cukr krystal, 8 lžic oleje, 1 vejce, 23 lžic mléka, vše smíchat a dát na vysypaný plech, či pečící papír.
Na koláč: 2 bal. tvarohu se žloutkem a cukram, lze i s mákem, lze i s jblíčky.
doplněno 25.10.12 15:06:Koláč posypat žmolenkou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.