Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
známí mi z Itálie dovezli kus sýra, bohužel nevím, jak konkrétně se jmenuje (není v originálním balení, je sekaný, na váhu). Vypadá jako parmezán, je to však něco jiného, ovšem podobného. Každopádně je to sýr zrající.
V této době se však (z důvodu těhotenství) vyhýbám výrobkům z nepasterizovaného mléka, syrovým vejcím apod. Vím, že v Itálii, Francii atd. se dělají sýry většinou ze syrového mléka a tak si na něj moc netroufám.
Napadlo mě však udělat z něj smetanovou omáčku na těstoviny. Pokud bych ho chvilku povařila, myslíte, že by to bylo v pořádku (i kdyby byl plísňový a ze syrového mléka), např. ohledně listeriózy apod.?
Díky.
Myslím, že by to bylo v pořádku, viz níže.
Ke kontaminaci může také dojít až po její výrobě, například u pultu s lahůdkami. Listerie totiž odolávají chladírenským teplotám. Rozmnožují se při teplotě mezi -2 °C a 45 °C. Bezpečně je likviduje teplota 72 °C po dobu 10 minut.
Zdroj: ekonomika.idnes.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.