Nejste přihlášen/a.
Ahojky všem. Marně hledám recept na sterilovanou řepu podle svých představ. Všude je přidáván křen a řepa se prý musí uvařit před sterilací. Moje mamka dělávala strouhanou řepu a sterilovala. Bylo to moc dobré. Jenomže jí se už bohužel zeptat nemohu. Moje otázka zní, musí se řepa před nastrouháním zcela uvařit, nebo stačí povařit, zalít lákem a sterilovat. Děkuji za pomoc. S. Nebo je skutečně lepší řepu před tím uvařit a jenom nakrájet na kostičky.
Dobrý den, Suzy. Každý rok pomáhám sestře, zavařovat červenou řepu. Řepu vaříme ve slupce, až je měkká, ale ne, moc. Uvařenou řepu oloupeme a nakrájíme na kráječi na plátky. Část skleniček, naskládáme jen řepu, druhou část dáme (řepu, zelí, cibulku, také nakrájenou na plátky) zamícháme a plníme do sklenic. Uvaříme lak na okurky, necháme vychladnout, bez koření nalijeme na řepu. Sterilizujeme. Všem nám to moc chutná.
Červená řepa ve sladkokyselém nálevu - 2 kg uvařené řepy, na nálev - 1 litr vody, 300 ml octa, 1 lžička soli, 100 g krystalového cukru, (fenykl).
Omytou řepu i s kořenem uvařím do měkka. Studenou oloupám, nastrouhám na slzičkovém struhadle a vmíchám do uvařeného nálevu. Naplněné skleničky steriluji 15 minut při 85°C. Řepa není tak kyselá jako kupovaná. Kdo chce kyselejší, tak přidá 50 ml octa. Snad vám bude chutnat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.