Nejste přihlášen/a.
Hezký večer.Před 6nedělema jsem zavařoval meruňkovou marmeládu.Letos ji mám ale dost řídkou.Dá se s tím ještě něco udělat,kromě spapání tak jak je?Nešlo by to ještě nějak zahustit?
Asi už máte marmeládu ve skleničkách, že? Jestli pořád po nahnutí sklenky "teče", tak bych otevřela skleničky, dala znovu do hrnce a znovu vařila a přidala želírovací cukr. Sice je to práce navíc, ale moc řídká marmeláda teče z housky - chlapi to nemají rádi a všechno upatlají :D
doplněno 26.08.12 08:09:pardon, teď čtu pozorněji - už je to 6 týdnů... tak to už nezhoustne - otevřela bych je a znovu povařila
no je tvůj boj, já bych se na to vykašlal i kdybych ji měl spotřebovat do jogurtu, kde je konzistence fakt jedno I do nějaké buchty, která se potírá už upečená by to mohla být přednost, že tím hezky nasákne a bude mokřejší... možná jen přehodnot využití.
Díky za odpovědi.Protože je to jen 12 malých skleniček,tak to asi otevřu a znovu převařím s doplněním želír.cukru.Ono když se to vyndá z ledničky tak to chvilku vydrží malinko tužší,ale za chvilku je pokecaný ubrus,ruce a je slyšet fůru řečí.
Petulo, škoda té marmelády. Vyndávat ze skleniček a znova vařit a přidávat želírovací cukry, všechno dobré a zdravé tím naprosto zničíte. Sice Vám zhoustne, ale bude to už jenom oranžová směs, bez vitamínů. Já bych to nedělala a raději ji použila do palačinek, tak to nevadí, že je trochu řidší. Člověk si to patlá doma, chce mít něco lepšího, než koupí v obchodě, všelijak zahuštěné, a pak jenom kvůli tomu, že je marmoška trochu řidší, úplně všechno zničí dalším převařováním a přidáváním želírovací chemie. Vím to z vlastní zkušenoi. Takto se mi nepovedla malinová marmeláda. Také jsem vyndala a přidávala a nakonec litovala, že jsem si to nedávala tak, jak to bylo, do bílých jogurtů. Určitě bych si pochutnala lépe a zdravěji. Nakonec jsem zrovna dneska vyhodila tři zbylé skleničky té malinové hmoty.
Fakt nejsem odborník na zavařování, ale co pamatuji, babička přidávala do marmelád nějaký Pektol či Pektogel (nebo jak se to jmenovalo), aby zavařeniny dříve zhoustly.
Mowla: řídké zavařeniny jsou stejně dobré jako husté, ovšem jejich požívání vyžaduje větší dávku umění a trpělivosti. Osobně mám raději hustší, alespoň jich pak větší procento skončí v mém zažívacím traktu než kdekoli jinde...
doplněno 25.08.12 23:00:Řídká zavařenina, to už si pak rovnou namazat chleba nebo vánočku máslem a marmeládou to zapíjet...
Dobrý den, Petulo. Marmeládu jsem dělala z prvních broskví, které byly sladké, ale ne úplně měkké. Marmeláda byla krásně hustá. Když broskve úplně dozrály, marmeláda, kterou jsem z nich udělala, byla řídká, protože měly hodně štávy. Příští rok, určitě budu marmeládu vařit déle, až se štáva zahustí. Vlastní zkušenosti.
doplněno 25.08.12 23:05:Když budete chtít dát marmeládu do buchet, stačí přidat lžíčku škrobové moučky, marmeláda zhoustne, pak se dá použít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.