Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vysvětlí mi prosím někdo, jaký je rozdíl mezi kysaným a sterilovaným zelím?
I co se týče např. použití při vaření...?
Díky.
Zhruba se dá říci, že kysané zelí vzniká studenou cestou - kvašením. Sterilované zelí teplou cestou za pomoci octa.
Více například zde: ireceptar.cz/...
strejc má pravdu... ještě bych doplnila, že kysané je kyselejší, sterilované má jemnější chut - podle toho se pak používají při vaření, kde chceš výraznou a kyselou chut, dáš kysané... nebo z něj můžeš dělat salát za syrova - má spoustu vitamínu C a jiných prospěšných věcí, zvlášt teď v zimě je super
Recept kam se také může dát kyselé zelí a je výborné.
Klasická gulášová polévka z masa.
Mleté maso, cibulka,červená paprika, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, hladká mouka, majoránka, brambory, kyselé zelí, smetana.
Cibulka nadrobno nakrájená s mletým masem / mleté maso, nebo krájené maso na kousíčky, můžeme dát půl na půl,/ smažíme s kořením, tak dlouho, až je maso krásně hnědé. Pak přidáme červenou papriku a krátce necháme přejít teplem. Zalijeme a dusíme, dokud maso není měkké. Přidáme brambory, nakrájené na kousíčky, ½ kg kyselé zelí - také nakrájené na malé kousky. Když jsou brambory měkké, zahustíme jiškou a smetanou zjemníme.
Množství surovin dáváme podle množství porcí. Když se to někomu zdá hodně kyselé, může si přisladit.
Rozdíl při použití zelí u jídla.
Kysané zelí k jídlu, zpracováváte tepelně, aby bylo měkké. To je povaříte, nebo dusíte na cibulce.
Sterilizované zelí, je tepelně zpracované, při otevření sklenice zelí, je měkké, přímo můžete dávat jako přílohu k jídlu, bez úpravy.
Je to takovy rozdil jako dat si konzervu nebo cerstvy steak rozhodne kysane zeli a pokud mozno ne tepelne upravovat, idealni je ho jist zasyrova, ale to obecne plati o jakekoli kvasene zelenine. Uplne nej je kvasena cervena repa
Rad si delam kvasene cervene zeli, pekne to nakrouham na jemno, zaleju prevarenou vodou se soli, dam tam cesnek a pridam jeste ruzny zeleniny typu mrkve, chili papricky, atd. Ale cervena repa? To jsem jeste nezkousel. Asi teda povarena, ne? Nebo syrova? Jestli mate zkusenosti, tak dejte vedet...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.