Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
mam recept po manzelove babicce na kynute hodove kolace, ovsem mnozstvi kvasnic je urceno jako ´kvasnice za 2,- Kc´.
Kolik to bylo? Recept je stary 40 let, klidne i vic.
Dekuji.
Myslím, že by se to dalo odvodit podle množství mouky. Najděte si podobné recepty na netu a určitě to zjistíte. Např. zde:
netkucharka.cz/... Než jsem to hledala v receptech, měla jsem takový dojem, že za 2 Kčs (v té době) byly 2 dkg droždí. Ale to by bylo v průměru asi na 30 dkg mouky. A recepty na koláče jsou spíš na 1/2 kg a nebo celé 1 kg mouky. A našla jsem i tento starší recept: lopuch.cz/... Je uvedený v diskuzi.
OLEJOVÉ KOLÁČE Hodové koláče podle Vandiny moravské mamky
(asi 7 plechů á 48 koláčích, Ø syrového koláče 2,5-3 cm)
2) UŠLEHAT :
8 žloutků + 2 celá vejce
15 dkg mletého cukru – vyšlehat do pěny, pak do toho postupně přišlehat 4 dcl oleje – vznikne řidší majonézovitá hmota
Do vzniklé hmoty zamíchat :
1 kg polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
Důkladně vymísit! Nejlépe přímo rukou nadzvedávat těsto,aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu, a tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny mísy a je lesklé. Pokud by bylo těsto příliš řídké (záleží na velikosti vajec), může se přidat až
10 dkg hladké mouky.
Nechat vykynout asi 1,5 hod., vyhazujeme kávovou lžičkou malé bochánky (velikost asi jako necelá káv. lžička), roztáhnout, naplnit nádivkou – viz bod 3).
Po zabalení se koláče namáčejí nejprve v rozšlehaných žloutcích s mlékem a pak
v posypátku (hl.mouka, ml.cukr, tuk).
Dát na plech a nechat kynout ještě asi 1/2 hod.
Péct v předehřáté troubě na 180°C asi 12-15 min. (podle toho, jak která trouba peče.
Tak přeci jenom to odpovídalo cena = množství. Ale bylo to jak píše hahanaj za 2 Kčs 20 dkg droždí a ne 2 dkg jak jsem napsala já. To by vlastně bylo dražší než dnes. :D
Celá kostka, ze které se v obchodě rozvažovalo, měla váhu 0,5 kg. Její cena byla 5 Kčs. Takže 20 dkg za 2,- Kčs je pravdou.
V první odpovědi je napsané kolik jich bylo ale já bych dnes dala 1 kostku droždí podle mě to musí stačit. Maminka peče hodně a na půl l mléka dává půl kostky droždí, já celou-rozdíl žádný a já i do kynutého těsta dám trochu sody nebo prášku do pečiva a maminka mě naučila dát asi 1 dc hodně perlivé vody.(mléko do toho půl litru vodou doplním).
Jen můj názor. Na jeden kg mouky, je jedno které, dávám jednu kostičku droždí. Když peču více placek, tak na 1,5 kg mouky dám, 1,5 kostičky droždí. Droždí vždy dávám, podle mouky. Nehledejte co bylo tenkrát za droždí, dejte tam podle mouky kvasnic. Napište si to. Protože nevíte, jak to bylo, můžete do receptu přidat, malinký kousek kvasnic navíc. Budete mít jistotu, že vše vykyne.
Babička mi povídala že posílala deti(mé rodiče) :Kupte kvasnice za 60h. a to pry ještě ujídali po cestě,Pry se krajely a vážily.Dnes bych to nijak neřešila.kupte jednu,dvě kostky a zbytek snězte.
Krkovičko, to že se krájely a vážily, to není tak daleká minulost. U nás v samce si to pamatuji ještě asi před 5 roky, že nejenže prodávali droždí balíčkové, instantní, ale i krájené. Kdo třeba dělal drožďové knedlíčky a nebo pomazánku, tak si toto krájené koupil. Ono bylo takové trochu jiné, určitě voňavnější a trochu mazlavější. Teď už do té samky nechodím, tak nemohu napsat současný stav.
doplněno 02.03.12 13:05:
Napadlo mne ještě, že určitě bloky váženého droždí existují stále pro potřeby pekáren, restaurací, jídelen apod. Ještě se možná bude hodit nejen povídání o droždí, ale i další rady: pekarny.unas.cz/...
Jak skladovat a používat čerstvé pekařské droždí?
Droždí se prodává vážené nebo balené. Čerstvé droždí je světle hnědé a drobivé, nemá trhliny, ani tmavé skvrny. Vyschlé droždí je tvrdé, popraskané a skvrnité. Jeho schopnost kvasit je malá.
Na jaké množství mouky lze použít 1 kostku droždí NOLI?
1 kostku čerstvého pekařského droždí NOLI o hmotnosti 42 g lze použít na 1 kg mouky.
U nás jsou vážené kvasnice dodnes, sice jen v prodejnách řetězce "HRUŠKA", ale jsou. Jsou o polovinu levnější, voňavé a krásně z nich vše nakyne. Kupuji vždy půl kostky = půl kila + - cena je 15,- Kč. Peču denně - chleba, rohlíky, buchty, doma dělám i knedlíky a miluji drožďové knedlíčky do polévky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.