Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Rozdíl - rýže

Od: sipol odpovědí: 11 změna:

Ahoj,potřeboval bych prosím poradit jaký je rozdíl mezi dlouhozrnou loupanou rýží a dlouhozrnou loupanou rýží parboiled. Díky moc

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ahasver4*

4x

Než se rýže změní v rýži parboiled, musí neloupané zrnko projít procesem namáčení a zpracováním vysokotlakou párou, při němž vitaminy a minerály přecházejí ze slupky rýže dovnitř do zrna, které se nakonec ještě oloupe a vyleští. Parboiled rýže je kyprá, sypká, nelepí se a nerozváří. Navíc úpravou získává na kvalitě a má i vyšší výživové hodnoty než klasická bílá rýže.

Asi tak.Ale při vaření já rozdíl nepoznám...

 

lidus*

3x

Zdravím, Parbolka je údajně kvalitnější a nelepí. V rámci úspory koupím i nejlevnější rýži na trhu, dám 1 hrnek rýže a necelé dva hrnky vody, vařim a jak voda dochází vypnu a dám hrnec zabalený v utěrce do peřin asi na 15min. Nelepí ani ta levná.

sipol

Díky za radu. Rýži jsem koupil omylem a zjistil jsem to až doma a teď ji právě zkoumám.

 


2x

Naše babička dělala rýži - //// jakoukoliv, //// 1 hrníček umyté rýže, 2 hrníčky vody, sůl, 1 lžíci oleje, jednu malou cibulku.

Dá se do trouby, peče, 20 min. Je velmi dobrá.

lidus*

Máte pravdu Viky, já na olej a orestovanou cibulku zapomněla, moje babička jí také dělala v troubě nebo remosce a ještě přidávala dvě kuličky nového koření a hřebíček. Sůl ta je samozřjejmností, někdy místo ní dám do rýže malou lžičku vegety.

cyril*

Na zadaný dotaz bezva odpověď.

 

ahasver4*

0x

Ono je víc úprav rýže.Ale vždycky platí,že se musí důkladně vyprat.Kdyby nebyla cena vody taková jaká je,nejraději bych ji pral hodinu...

lidus*

No jo my co vaříme, bereme řádné vyprání horkou vodou za samozřejmé a tak i na toto jsem zapomněla. Parbolka se prát nemusí.

pb®

Kdyz delam italske rizoto z kulatozrne ryze, tak nepropiram.

Rýži jsem prala jako blázen celý život. V posledním roce udělám cibulku na oleji, hodně světlou, přisypu suchou, orměřenou rýži, posmažím pár minut všecko dohromady a zaliju dvojnásobným množstvím vody. Už bez vody, ale ještě mokrou a tvrdou přikryju útěrkou a nechám dojít. Takové jako obměny, karí, papriku, sekanou nat z petrželky, dělávám často než naliju vodu. Každopádně je třeba se zbavit škrobového pudru, kterým jsou zrnka obalena. Vypláchnout studenou nebo spařit vřelou vodou, anebo posmažit. Vyjde to nastejno, jen někde se ušetří spousta vody.

 

honzmalatny*

0x

Já kupuji klasickou rýži a dusím v troubě. Vařenou nemusím.Na jeden díl rýže.1,5 dílu vody,Proprat v horké vodě,na tuku osmahnout,zajít vodou,nevhat trošku povařit.Jen krátce,osolit, nahoru dát cibuli s hřebíčkem a šup do trouby.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]