Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí chléb - co dělám špatně?

Od: moxa* odpovědí: 15 změna:

Ahoj,

doufám, že zkušené majitelky pekáren poradí

Jsem začátečnice a zatíám experimentuji, všechno se mi zatím povedlo bezvadně, ale hledám chleba, který by rodině i chutnal. Myslím, že jsem jej našla, ale bohužel se mi nevede. Pekla jsem ho už třikrát, ale výsledek - chutná výborně, ale pořádně nevykyne, je propadlý a mazlavý. Takže ho ochutnám a vyhodím V diskusi si ale lidi pochvalují, jak se jim povedl

Dokážete z receptu poznat, kde by mohla být chyba? Peču v Moulinexu na základní program, odměřuji přesně přiloženou odměrkou - lžičkou. Ingredience vkládám správně dle návodu pekárny (nejdřív tekutiny...), tedy ne podle receptu, tam je to špatně, protože si to program řadí jak chce.

350 ml vody, 200 g žitné chlebové mouky, 300 g pšeničné chlebové mouky, 1,5 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 3 lžičky drceného kmínu, 1 lžička sušeného droždí

V uvedeném pořadí vložíme ingredience do pekárny. Použijeme zarovnanou lžičku droždí a vrchovatou lžičku soli. Zapneme program klasik (základní) a nastavíme nejtmavší kůrku. Program trvá asi 3 hodiny a 20 minut. U některých pekáren je to méně, u některých více, tak se toho nelekněte. Pečlivě dodržujeme dávku droždí, jinak se chleba propadne. Neplatí tady čím víc tím líp. Je to vyzkoušené.

Díky

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

cinematic*

2x

Jestli nevadí že nejsem majitelka, ale majitel pekárny, tak bych si dovolil poznámku k receptu. Dal bych méně žitné mouky (spíš 100g a dalších 100g třeba špaldové) a určitě víc droždí, klidně 2 lžičky. Kmínu stačí 2 lžičky a soli taky 2 (jedna je málo). Možná i krapet vody ubrat, cca 50ml, to už se ale vychytá zkušenostmi, aby bylo těsto tak akorát husté. Tohle vypadá, že máte příliš hutné těsto, které jedna lžička droždí nezvedne.

Spoustu dobrých rad a receptů najdete i tady domacipekarny.dama.cz/...

moxa*

No, popravdě dávám 200 žitné a 300 špaldové - ta je pšeničná, tak to beru jako tu pšeničnou. Dvě lžičky soli jsem dala v prvních dvou pokusech, pak jsem radši ubrala, protože jsem nevěděla, jestli tím nezabíjím to droždí

Zkusím to jak říkáte, může být 400 špaldy a 100 žita? Zbytek udělám, jak myslíte.

Jen nechápu, jak si to všichni můžou tak pochvalovat - jaktože jim to vyšlo Já když vidím to těsto při kynutí, tak se ani nehne.

cinematic*

Nebojte, ono se to povede! Taky jsem laboroval a věřil "osvědčeným" receptům, ale každý si nakonec najde ten svůj až v praxi. Takhle, zásadní je hlavně podíl bílé mouky, má dostatek lepku, který je právě potřebný ke kynutí. To ještě trochu podpoříte cukrem, 2 lžičky soli ho neohrozí. Navíc špalda je dost drahá, takže mně se nejvíc osvědčil poměr 350g bílé hladké (případně pšeničné chlebové), 100g žitné celozrnné a 100g špaldové. S poměry se dá samozřejmě experimentovat, ale jak říkám, bílá hladká je určitou zárukou vykynutí. Pokud se pustíte do pečení s kvasem, tak tam je to zase trochu jinak, ten má mnohem větší sílu, takže tam může být i víc žitné mouky.

 

uska*

2x

Peču chleba ob den a to už 6 let. Mám podobný recept a bezproblému. Ve vašem případě bych ubrala tekutinu asi na 300ml a polovinu pšeničné chlebové mouky nahradila hladkou a přidala droždí. Není droždí jako droždí. Chléb se vám propadne nejen z důvodu velkého množství kvasnic, ale i při velkém množství tekutiny. Tekutinu dávejte do pekárny teplou. Pohlídejte pekárnu při prvním míchání. Nesmí se pod metlami dělat blatíčko. Pokud ano, tak přidejte lžíci mouky. Pokud vám chleba nechce vykynout je nutno přidat droždí, s tím nic nenaděláte. Již dávno nepoužívám sušené droždí, ale na půl kila mouky dávám 25 - 30g normálních kvasnic. Držím palce.

Pokud chcete můj recept, napište mi do vnitřní pošty.

moxa*

Vidíte, teď jste mi zase připomněla, že jsem dávala příjemně vlažnou vodu a když to ani podruhé nevykynulo, tak jsem dala radši studenou, protože jsem si zase říkala, jestli jsem nezabila kvasinky tou vodou :D Potřetí jsem dala studenou a výsledek je nejlepší, i když pořád blbý

Pořád jsem do pekárny brejlila a blátíčko tam bylo

Na pár dní si dám pauzu (tři vyhozené chleby za tři dny stačí :D ), pak seberu odvahu a zkusím podle vašich rad.

 

zdemour*

0x

Já bych poradil takto: vody jen 300 ml, 100g žitné, 400g pšeničné mouky, bez octu, oleje 1,5 lžíce, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 2 lžičky kmínu, 1 sáček sušeného droždí nebo 17 g čerstvého (necelá polovina kostky).

moxa*

A nebude to už zcela jiný chleba? Tenhle je velice chutný, určitě hodně díky octu, má takovou příjemně nakyslou chlebovou chut

Sáček droždí? Zdůrazňuje tam, že se to nesmí přehnat

cinematic*

Pokud chcete opravdu poctivou nakyslou chut domácího chleba, pak doporučuju kváskový chléb. To je teprve dobrota! domacipekarny.dama.cz/...

moxa*

Nestrašte s kváskem Dyt já připálím i vodu! Zkusím. Já chleba nesmím, ale rodina vyžaduje ten klasický chlebovitý chleba tak se musím činit.

Ty stránky znám a chlebů už jsem pár zkoušela, ale chut nic moc i když je v názvu "výborný" a má nejvyšší hodnocení.

cinematic*

Tak rodině zatím pečte z koupené směsi a potají experimentujte, než se vytasíte s vlastním.

zdemour*

sáček sušeného droždí je na 500g mouky

uska*

Chléb bez octu je cítit kvasnicemi. Nejlepší je ocet jablečný.

 

des*

0x

Podle mého-4deci vody,víc vody nevadí,vypaří se,20dkg žitné celozrné,20dkg pšeničné polohrubé,10dkg ovesných vloček,sluneč.semínka2lžíce,2lžíce octa,bez cukru!,1lžíce oleje,drcený kmín od oka,2lžičky soli, a normální kvasnice 1/3z balíčku.Po suchých kvasnicích je prd,špatně kynou,funguje to až po 2sáčcích.Peču 3hodiny.Mňam.

z vlastných skusennosti davam na pol kg muky, len 300ml vody. Ak je vody viac, tak sa táto neodparí, ale hmota sa pri pečení prepadne.Kvasnice dávam sušené, také tie s lastovičkou, úplne stačí polovica sáčika. Chlieb sa mi nepodaril len raz, keď som mal program s krátkym časom a zmes nestačila vykysnút. Tri hodiny sú ok.

doplněno 20.12.11 12:38:

pre kolegu nado mnou: mozno sa nejaké množstvo vody odparí, ale ten prepad tam bude na 100%. Pri 400ml, neviem ako by to dopadlo, až do takého podľa mňa exrému, som nešiel.

des*

Vlado,dělám a doporučuji jen co mám vyzkoušené.Nic mi nepropadá,dělám to sám manželka ani neví co tam patří.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]