Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak uchovat načatou hlávku zelí?

Od: babajaga® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, potřebovala jsem kilo hlávkového zelí, ale v prodejně měli jen velké hlávky, tak jsem nakonec donesla domů dvoukilovou. Zítra půl hlávky zpracuji, tu druhou půlku bych chtěla uchovat tak 14 dní - 3 týdny, než ji také využiju. Máte nějaké zkušenosti, aby mi vydržela, nevyschla, nebo nezplesnivěla? Zabalit do igelitu nebo alobalu? Nebo nechat řezem dolů na talíři v chladu, bez balení?

Předem všem děkuji. Jaga.

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

cocinkamichalka*

1x

Já bych to nakrájela na nudličky a šoupla do mražáku, potom z toho udělat zelí ke kačence

 


1x

Zelí když chci aby vydrželo, zabalím do utěrky a dám do chladna. Doma do lednice, na chalupě dávám zabalené zelí do utěrky na schody do patra, kde je chladno. Na chalupě dostávám od sousedů malé hlavičky zelí, taky je balím do utěrky a dávám do sklepa. Nikdy nic nevyhodím. Nevím proč se to dělá, ale když jsem dávala zelí do sáčku, tak se kazilo. Poradila mi to paní sousedka, od které zelí vždy dostávám. Viky

 

lidka*

1x
Lépe se uchová celá hlávka, než půlka, proto bych ji spíš zabalila do potravinářské folie. Já bych se snažila ji zpracovat co nejdřív - zelné závitky, saláty ze syrového zelí, polévka, těstoviny se zelím apod.Hlávkové zelíLetní a podzimní zelí sklízíme od září do pozdního podzimu. Nejpozději měsíc před sklizní už nezaléváme. Zelí na zimní uskladnění sklízíme co nejpozději, za suchého a chladného počasí. Předčasně sklizené zelí rychleji vadne a vydrží méně, hlávky sklizené pozdě zase trpí praskáním. Hlávky mají být pevné, se třemi obalovými listy – ostatní odlomíme. Před vlastním uskladněním necháme zelí vydýchat v chladné, dobře větrané místnosti. Vnější listy oschnou a vlastní hlávka je tak lépe chráněna před hnilobou. Koštál také vytvoří na řezné ploše ochrannou korkovou vrstvu.Lepší skladovatelnost má zelí vypěstované ve vyšších polohách. Zelí neskladujeme společně s ovocem, protože potom se hlávky uvolňují. Sklady ze začátku skladování často větráme a teplotu udržujeme kolem 0 °C. Po vychlazení větrání omezíme. Vlhkost vzduchu má být 93 – 98 %. Dobře uskladněné zelí vydrží 5 – 7 měsíců. Letní zelí vydrží 30 – 50 dní. V chladničce zelí uchováme asi dva týdny.Zdroj: floranazahrade.cz/... - jistě se budou hodit i ostatní rady

 

pt®

0x

"babuško", mně napadlo také to zelí nastrouhat a dát do mrazáku. Jenže teď asi děláte doma zeleninové saláty, na radu doktora. No, z toho mrazáku to bude už jen na to vařené zelí, jako příloha k masu. Nebo zelí z mrazáku povařit, nechat vystydnout a a přidat cibulku osmahlou na rostl. oleji a trochu kmínu a soli. Prostě to jíst po studenu, jako salát. - stařenka

 

stafan*

0x

Se zelím nemusíte dělat žádné ciráty. Mrskněte jej do chládku, buď jak píše viky nebo i bez balení. Maximálně Vám ovadnou vrchní listy, které pak vyhodite a řez začistíte.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]