Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny fandy domácího pečení a obracím se na vás s dotazem, zda někdo z vás doma peče 100% žitný chléb? Pokud ano, pečete ho i ve formě "cihla"? Všechny recepty, co jsem našla, jsou pouze na klasický bochník. Díky předem za odezvu. HankaUK dělá kuk
doplněno 28.09.11 09:46:HLÁSÍM, ŽE MOUKA JEŠTĚ NENÍ... SNAD DNESKA?
doplněno 04.10.11 18:14:Tak se omlouvám... trvalo to déle. Mouka byla k vyzvednutí až dnes... Těsto je zaděláno a teď doufám, že vykyne. Až to bude hotové, vyfotím a dám to sem i s receptem.
Jenom ze žitné mouky bych chleba v domácí pekárně radši neriskoval, obávám se, že by moc nevzešel, obsahuje málo lepku, který je pro vykynutí důležitý. Ale jestli ho Hanička vyzkouší a podělí se, tak když se to povede, taky rád zkusím!
Tady je kdyžtak jeden 100% žitný recept k experimentování:
Tady je spousta nápadů. Třeba si tam něco najdete.
Jinak mě se moc s chlebem nedařilo. Praská mi kolem dokola, a já nevím co s tím. Tak jsem toho zatím nechal, a čekám, až dostanu vnuknutí co s tím.
Díky oběma. Pekárnu nevlastním. Myslela jsem "cihlu", co se jí také říká srnčí hřbet. Jen mi to jako "hřbet", natož srnčí, nepřipadá, tak tomu říkám cihla.
Já vím, že mi ten žitnák moc nevzejde, ale budu experimentovat. Ono ho to jednou přestane bavit a třeba vyleze.
Péct budu příští středu, poněvadž mouku mám objednanou v obchodě, kam ji dodají v úterý. Upeču, vyfotím a plácnu to pak sem. Jen se to musí povést.
Recept: 350ml vody, 600g žitné mouky, 3 lžíce oleje, 2 lžičky drceného kmínu, 2,5lžičky soli, 1 lžíce octa, 2 lžičky sušeného droždí.
Vody jsem musela dát více. Kmín jsem dávala celý, nemám mlínek ani hmoždíř. Soli dvě lžičky a droždí 3 lžičky. A ještě lžičku cukru, aby se droždí lépe chytlo. Výsledek viz foto. Chleba je hodně hutný, ale chutově dobrý. Takže o víkendu bude další experimentování...
Gratuluju k výsledku, podle fotek vypadá chlebík dobře... i když to bude asi fakt hutňas!
Pozn. ke kmínu, kupuju rovnou namletý, případně drcený, celý nemám moc rád, leze do zubů...
Tak to mně celý kmín nevadí vůbec. Abych řekla pravdu, v chlebu se tak nějak "ztratil". Je to hutňas a nedá se ho sníst moc jako klasického pšeničného. V tom je asi jeho výhoda. Jinak já trochu strádám, protože chleba a pečivo vůbec můžu ve velkém, ale tady mi chutná máloco. Naše pekařina je bližší té německé. Tady mají všechno moc nadýchané a rychle to tvrdne. Klasický kváskový chleba jsem tu našla pouze v jednom obchodě. A to je prosím obchod, kde prodávají/pečou "mezinárodně".
Jenže já jsem stejně na dietě, takže si budu jíst ten svůj žitný, jupííííí.
Někde jsem četla, že se prodává v krámech úmyslně nedopečený chleba, protože lidi šahají, aby měl měkkou kůrku a to dopečený chleba nemá. Fakt je, že mizerné pečivo je má velká bolístka. Byla bych si ochotná i dojet, ale není tu kam Budu muset vážně tu pekárnu doma oprášit... jen mě lehce brzdí, že pro tři lidi bych musela péct tři druhy chleba A jestli se ještě potvrdí ta alergie na lepek u Nejmenšího, budu teprve dělat "jupííí" - ale to bylo určitě něčím jiným, to bude dobrý
Mno, k čistě žitnému, to chce odvahu, obávám se, že to bude trochu akademický experiment, snad to budou kachny jíst.
Což o to, pečivo je tu OK, pokud si na to zvykne. Jenže mám pocit, že jím pouze bubliny. Kachny to snad snědí, jen mám obavy, aby nešly ke dnu. Žitný chleba se dá namíchat i s klasickou pšeničnou moukou. Chleba je zdravější, i když není plně žitný. A jsou v něm klasické chlebové bubliny. Takže z obou chlebů to lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.