Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Chlebova topinka - sádlo nebo olej?

Od: naspatricek® odpovědí: 25 změna:
Je lepsi delat topinku na sadle nebo na oleji?

 

 

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

V obou případech jde o chléb opražený v tuku, který se během smažení přepaluje, není to tedy nic moc zdravého. Použití toustovače je dnes celkem běžné, ranní suchá topinka se dá přece také namazat máslem či sádlem, obojí se na teplé topince rozpustí a pokud se před namazáním topinka potře česnekem a lehce posolí, nemá chybu. Navíc odpadne smrad, mastné nádobí a umolousené ubrousky...

doplněno 22.09.11 10:48:

... a jabraka® to už během mého psaní napsal vlastně také...

 

jabraka*

3x

Při každém tepelném zpracování potravin,kde se používají vysoké teploty,je sádlo bezkonkurence,jeho tepelná odolnost je značně vysoká.Olej se při teplotách nad 200st C rozkládá na řadu nebezpečných zplodin.

JABRAKA

 

jakubdeda*

2x

Na sádle, není tak nasáklá.Ale jinak ji dělá babi na starých kamnech, na suché plotně.Na sporáku to není ono. Nebo jsou taky topínkovače. Ale to nám moc nechutná, je taková divná, my ji nejraději na tom sádle, nebo z té plotny, ta má zase jinou vůni.

1jara*

Na starých kamnech je topinka nejlepší, a až potom na sádle. Olej není chutově vůbec vhodný, možná záleží jak který.

 


2x

Zrovna dneska jsem zavářela pomazánku na topinky z cukety - vynikající a v zimě, jak když najdem...Na sádle osmahnu cibuli, a potom cuketa+papriky+česnek+protlak+sl. a pálivá paprika+pepř+sůl+soj.omáčka. Vše dusit tak 20 minut a pak do skleniček a sterilizovat 20minut. Poměr nemám, dělám to od oka a ochutnávám.dá se to požít i pod maso, nebo přidat do leča.

 

222hel*

2x

Topinka udělaná na oleji, na jedné straně jen do růžova, vyndá se z pánvičky na tác.

Zde je připraveno v misce nakrájené rajčátko na slabé nudličky, postrouhaný sýr Aidam, česnek.

Opečená topinka se počesnekuje, lžíčkou dáme po celé ploše nakrájená rajčátka, nahoru dáme postrouhaný sýr.

Topinku bereme na obracečku a suchou stranou topiky jí dáme na olej, lžíci trochu oleje polijeme sýr, který se rozpustí a topinku vyndáme ven na ubrousek na tác. Topinka je jen růžová, je křupavá a je mňam.

Nejraději to jíme vidličkou a nožem.

Co si dáváme jako chutovku a rychlovku...

================================

Potřebujeme jen: Rohlíky, nebo housky, nastrouhaný salám, nastrouhaný sýr,Perlu máslovou...

Horhlíky nakrájíme na 1 cm proužky. Na plech dáme alobal, rohlíky namažeme Perlu máslovou, dáme na plech kousek od sebe, tak asi 1 cm,, nahoru dáme nastrouhaný salám, jen špetku. / pivní - je trvanlivý, dlouho vydrží v lednici a krásně voní /.

Dáme do rozpálené trouby na 220 a chvilinku, jen asi 3 minutky necháme, aby salám začal vonět, vyndáme z trouby a nahoru dáme nastrouhaný sýr, může padat i kolem. Dáme na minutku do trouby a vyndáváme.

Je to hrozně dobrá mňamka.

Sýr, který je na alobalu vedle rohlíku se krásně sloupává. Vnoučata to milují na svačinku a je to rychlé.


Děkuji určitě ty zapečené rohlíky vyzkouším. Už se mi sbíhají sliny!

222hel*

Dnes jsem dělali zapečené rohlíčky, tak vypadají.

Dobrou chut Vám přeje Hel.

hel - Parádní mňamka! Jeden kamarád takhle podobně dělal rohlíky s tvarůžkami. Ale vždycky den předtím, než jeho paní prala záclony.:D

 

 

des*

0x

Bezkonkurenčně na sádle.

Někdo ji rád úplně černou,to je zase lepší olej.Na vojně jsme dělali topinky na ruské vazelině,byla z rybího tuku.Bylo to moc dobré.

 

lidus*

0x

Kvalitní vepřové sádlo je lepší chut topinky. Zkuste si udělat topinku na másle, je to výborné. Bez tuku v topinkovači je to suchý chleba.

 

ajja*

0x

Je pravda, že v topinkovači to není ono, ale jinak si taky myslím, že na sádle je lepší. Na másle taky

 


0x

pánové, zvláště vy dříve narození, vzpomeňme si na vojnu:

večer na cimře, kamna rozhajcovaná, na nich ešus a v něm plavev sádle krajíc chleba... ta barva, ta vůně, ta nedočkavost...stačilo jen skočit do kuchyně a donést hroudu sádla a bochník chleba, sůl a česnek... akorát pivo chybělo...teda někdy...

myslím, že bych vyměnil pozemské statky za několik desítek let života dolů...

des*

Jo a deveták jen zavětřil a už byl zanama,sežralo se toho neuvěřitelné množství,až do bezvědomí...

 

fibo

0x

Kdyř byl v roce 1921 Jára Cimrman na prohlídce továrny na uzeniny v Kostelci prohlásil památnou větu " Nejlepší máslo je sádlo " Bylo to potom co dojedl krajíc chleba namazyný sádlem a k tomu zakusoval uzenku. Málokdo ví že Jára Cimrman je zvěčněn na fotografii a zároveň i logu oné továrny. Je to ten člověk který si před vchodem do továrny olizuje prst.

22.09.11 16:46

fibo - :D

vsadím se, že to není Jára Cimrman! Ten chlap si olizuje prst a Jára Cimrman, jak je známo, poprvé úzkostlivě dbal na hygienu a podruhé byl velký estét... olizovat prsty na veřejnosti, no fuj! nonsens...ten dokonce neolizoval ani v soukromí ... no, však víte ... protože byl zapřisáhlý vegetarián...

22.09.11 20:17

fibo

Obávám se hejkale že se mýlíš páč Cimrman zaručeně nebyl vegetarián. A mám na to důkaz ze soukromé sbírky nejmenovaného obdivovatele Járy Cimrmana.

Na první fotografii je Cimrman v dobrém rozmaru jenž okouzlen nejen krásou uměleckou se neovládá a líbá vídeňskou herečku Lisu Lecken. Ve chvíli kdy se jí dotkne se dálkovou samospouští sepne skrytý fotoaparát ukrytý v klobouku jenž Cimrman testuje pro americkou detektivní kancelář Pinkerton.

Na druhé fotografii si Lisa Lecken prohlíží dokonané dílo Cimrmanova hbitého jazyka. Tady už Cimrman spouští fotoaparát ručně jelikož jak později důvěrně vypráví svému příteli Albertovi E nemohl spustit samospoušt poněvadž měl i obě ruce zaneprázdněny. Albert E od té doby žertovně na Cimrmana při pozdravu vyplazoval jazyk.

Na třetí fotografii je Albert E jehož Cimrman vyfotografuje v okamžiku pozdravu.

 

veverca*

0x

Na sádlo nedám dopustit!K čemu zdravá výživa,tělo má jít do hrobu zhuntované.Co má člověk ze života,když se pořádně a chutně nenabaští!Po topinkách na sádle nám to doma vždy krásně voní!Ale je to věc názoru!

 

dzordz*

0x

To budu muset někdy zkusit, v životě by mě ani nenapadlo je dělat jinak než na oleji

 

jabraka*

0x

A ještě cholesterolová bomba - topinka,obalená ve vajíčku se zeleninou a pomletou klobásou a česnekem.Tu zeleninu - kořenovou směs (petržel,celer,mrkev cibule a nat) mám usmaženou v lednici do polévky a pod maso.Pomelu k tomu klobásu s česnekem a zamíchám do vajíčka.Do toho obalím topinku,mírně křupavou a dosmažím na pánvi se sádlem.Tím se člověk napráskne na dva dni!

JABRAKA

sebod*

Když topinku, tak s medem ! Krásně křupavá topinka, ještě teplá a na ni máznout med... A k tomu kafčo s mlíčkem...

dzordz*

Když topinku, tak na ni (v pořadí odspodu) česnek, sůl, plátkovej sejra, míchané vejce, nakrájená cibule, kečup, strouhanej křen

 

brok*

0x

Já dělám topinky v teplovzdušné troubě namažu je sádlem jako na jídlo dám na plech tuk proteče a jsou opečené z obou stran.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]