Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak vaříte brambory?

Od: babajaga® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, asi hloupá otázka, to umí přece každý. Oloupat, vyprat, dát do studené vody, sůl, kmín, případně snítku libečku. A vařit. Když mě ale tlačí čas, svařím si vodu v rychlovarné konvici a brambory zaliji tou horkou. Vaří se to daleko dřív. Tuhle jsem byla na návštěvě u dcery, spolu jsme chystaly oběd a já chtěla svařit tu vodu na brambory. Ona to tak nechtěla, že je dává jenom do studené, pokud se prý zalijí horkou, tak ztvrdnou a špatně se pak vaří. Co je na tom pravdy? Jak je vaříte vy a jaké máte zkušenosti? Vodu studenou, nebo horkou? Díky - Jaga.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

pt®

5x

"babuško", já brambory oloupu a nakrájím na menší kousky, tak abych je pak rovnou servírovala na talíř, pak na ně natočím horkou vodu, trochu osolím a dám vařit. Studenou vodu dávám z nouze, když mi nejde bojler, nebo elektrika. V horké vodě jsou dřív vařené a ušetří se trochu elektrika nebo plyn. - stařenka

 


1x

U nás se vždy dávaly nové brambory do horké vody a staré se vařily ve studené.Jinak ještě přidávám stroužek česneku.

 

cocinkamichalka*

1x

Jeden můj kamarád vaří ve významném brněnském hotelu a správně je to údajně tak, že se brambory i sůl dávají až do vroucí vody. Já dávám osobně do studené, protože nejsem šikovná a ta vroucí voda mě vždycky poprská. Dál sůl, kmín, česnek a hotovo... Ale zato moje br.kaše - ta je prý fenomenální

juldab*

Tvůj kamarád má pravdu. Do vroucí vody klidně jí může být podstaně míň.Brambory se vaří v paře a bublinkách. Zachovají si perfektní chut. Když se rozvařují tak do vody trocha octu. Tím ztvrde povrch. Idealní když předvařuješ hranolky.

claire*

Tak recept, postup a tipy, Míšo!

marenka*

Přesně tak. Napíše fenomenální a nic. Tomu se říká nakousnuté jablko.

doplněno 28.08.11 20:14:

Míšo, mňamky mňam, udělám. Díky a rychle se uzdrav, protože jestli ne, tak Ti tu budu vyprávět, jak jsem si nacpala břuch tou dobrůtkou.

Jinak, takové uvařené brambory ve slupce, oloupané a nakrájené jako na salát, osmahlé s cibulkou a slaninou, hodně opepřené je taky naprostý luxus.

cocinkamichalka*

No to já schválně holky!

Není to nic zvláštního, ale takhle ji dělám já: Doměkka uvařím brambory jen se solí. Pěkně na sádle (Ha, co ten můj cholesterol? ) orestuju hooodně cibulky hodně najemno, až začíná být hnědá, zaleju mlíkem a nechám to svařit. Po půlce to naleju dovnitř a rozmixuju (no, babička dělá růčo, ale já mám na to blbé mačkadlo a pořád jsem to dobré nesehnala...) mixérem... No kašička jak dech! Už to nepotřebuje ani žádné máslo, jenom třeba posypat pažitkou... Holky, kdybych neležela v horečkách s průjmem, tak si ji jdu udělat, a hned!

doplněno 28.08.11 19:02:

Díky Claire, zítra musím do práce, i kdybych měla vy... duši...

claire*

To zkusím! A přeju brzké uzdravení!

doplněno 28.08.11 21:37:

Pane jo, tady se zase rozjíždí debata, ze který člověk slintá! Ale brambory, ty se hoděj ke všemu, jak zpívá můj dědeček Já miluju francouzské brambory, hodně pepře, jak píše Mařenka... Včera jsme měli k obědu květákový mozeček s bramborem a tatarkou, to je taky moje milované...

 

lidus*

1x

Brambory vařím na pařáku, jsou podstatně chutnější.

 

claire*

0x

Když spěchám, klidně je dám do horké vody, ale pak přidám víc kmínu, má se to dělat kvůli nějakým látkám (na jejichž název si zaboha nevzpomenu..), které jsou v bramborách obsažené. Ten kmín to neutralizuje. Když dám brambory do studené vody, tak se to neutralizuje tím delším "louhováním"

 

fibo

0x

Brambory moc nejím, ale když už je dělám tak v mikrovlnce podobně jako v odkazu níže. Já je ale předem nesolím, až jsou hotové tak je potřu máslem a případně lehce okořením a osolím. Pokud se dělají brambory v mikrovlnce nevypouštějí louh jako při vaření. Tu dobu vlnění brambor je třeba vychytat podle své mukrovlnky a typu brambor, je to otázka zvyku. Tyhle brambory jsou nejen rychleji udělané ale i chutnější, teda aspoň pro mně.

Info: http://sux.cz/1c22

 

dzordz*

0x

Vodu předem ohřát v konvici, brambory nakrájet na malinkaté kousky, tak 2x1 cm, zalít vařící vodou, na jeden litr přidat dvě špetky soli a kapku oleje, jinak koření žádné. Jak začnou být měkké, vypnout sporák, slít vodu, přiklopit pokličkou a chviličku nechat, ony dojdou, než se naservírujou.

 

sargo*

0x

Údajně je do vařící lepší, že si udrží víc vitamínů. O jiných rozdílech jsem dosud neslyšela

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]