Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
děláte někdo pečený čaj?Chtěla bych ho vyzkoušet ,ale mám dotaz : opravdu stačí pouze sklenice po naplnění dát víčkem dolů? Mám strach,aby nezačal kvasit-nebudu tam dávat rum.
Děkuji všem za odpověď
Pritelkyne dela.
Rum nedava, pouze vickem dolu, ale dlouho nevydrzi. Spis je to k rychle spotrebe, nez k delsimu uchovani.
Po nejakem tom tydnu zacina plesnivet.
Dělám ho už několik let, ale s rumem. Je jedno, jestli s rumem, nebo bez, doporučuji zavařit. Vydrží tak nejméně 2 roky. Nejkvalitnější je s 50% rybízu a zbytek různé ovoce. Jaký máte recept?
Nemám žádný konkrétní recept. Slyšela jsem, že je dobrý ,tak ho chci vyzkoušet. Recept je z internetu : toprecepty.cz/...
Jestli můžete , tak recept napište. Rády vyzkouším něco osvědčeného . Jelikož nemám zavařovací hrnec ( mám indukci),tak to chci zavařit v troubě-nemáte s tím zkušenost?
Děkuji
Receptů je mnoho, každý si ho většinou upraví dle dostupného ovoce. Napíši vám své zkušenosti, také jsem dělávala z různého ovoce. Používám zásadně čerstvé! Dělala jsem vždy po jedné dávce, tj. z 1 kg ovoce. Pekla jsem na plechu s vyšším okrajem, kde není potom vrstva ovoce tak vysoká a dobře se propeče. Nejlepší skladba ovoce je 50% rybízu a dalších 50% směs ovoce, co zrovna máte. Postup pečení je stejný jako na internetě. Moc dlouho ale nepečte, at se ovove nerozvaří a nebo nechytí karamelovou chut.. Nemáte - li už rybíz, tak podle skladby ovoce musíte přidat citrónovou štávu. Rybíz, nebo ta štáva dodají čaji tu správnou kyselkavou chut a zvýrazní chut použitého ovoce, jinak čaj bude mdlý a nebude vám chutnat. Skořici mletou bych dala při použití hrušek, švestek, nebo jablek. Nejčastěji peču čaj z rybízu, angreštu, jahod, borůvek, malin, malinoostružin a ostružin. Do této směsi skořici nedávám. Badyán být nemusí. Hřebíčky doporučuji vyndat. Pokud použijete rozkrájený citron i s kůrou, tak opatrně, větší množství ovlivní konečnou chut ve sklenicích. Rum být nemusí, ale doporučuji přidat alespoň rumovou trest, jinak čaj bude mít chut kompotu. Přidáním 1 dcl rumu je čaj chutnější, dávala jsem ho i dětem. Při použití 1 kg ovoce, 1 kg cukru a 1 dcl, ten rum tam jako alkohol ani nepoznáte. Já sice zavařovací hrnec mám, ale nepoužívám ho. Zavařování v troubě jsem si také neoblíbila. Já čaj naplním do menších skleniček - rychleji se po otevření spotřebuje. Skleničky po naplnění a uzavření hned vkládám do připraveného obyčejného hrnce s horkou vodou a tu uvedu do bodu varu. Voda by měla dosahovat až k víčku. Pokud jí budete mít málo, tak přilejte vroucí, aby vám sklenice nepopraskaly. Potom vypnu a nechám ve vodě skoro vychladnout. Zavařuji tak marmelády , džemy, okurky, nikdy se mi nic nezkazilo. Zavařenina takto sterilovaná vydrží nejméně 2 roky. Obrácením skleničky se mi moc neosvědčilo. Zavařený čaj skladujte v temnu, můžete i při pokojové teplotě. Doporučuji si vyzkoušet více druhů čaje.
Ahoj, loni jsem pečený čaj u známé ochutnala a letos jsem ho poprvé dělala. Do dávky 1,5 dcl rumu, 1 kg cukru, 1 l rybízu, 1 l ostatního ovoce, 2 hřebíčky, 1 čajová lžička mleté skořice. I když mi známá tvrdila, že skleničky pak nezaváří, raději jsem to udělala. Kvalitu čaje to neovlivní a jistota je jistota. Dobrou chut. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.