Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Suseni rajcat na slunci nebo v troube

Od: sucharr odpovědí: 5 změna:

Chtel bych doma ususit rajcata ale nemam susicku mohl by mi prosim nekdo poradit jak by sly ususit na slunci popripade v troube? A kdyz uz se to povede jak je nejak zakonzervovat aby mi vydrzely cely rok?

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

des*

0x
Rajčata oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jadčinců. Naskládáme je do pekáče vyloženého pečícím papírem. Pokapem olivovým olejem, posypeme tymiánem, osolíme a pečeme v troubě při 150 °C 1,5 hodiny.

Jiné způsoby -Rajčata lze usušit i na roštech v horkovzdušné troubě. Sušíme je při nejnižší teplotě. Proces sušení ale trvá několik hodin a narozdíl od sušičky, vyžaduje naší přítomnost a kontrolu. Navíc, v troubě určitě neusušíme takové množství rajčat, jako v sušičce.

Nakládání do oleje: Usušená rajčata napěchujeme asi do 2/3 vymyté, dosucha vytřené sklenice. Dolijeme po okraj olivovým olejem a skleničku uzavřeme. Konzumujeme až po několika dnech po naložení, rajčata nasají olej. Skladovat je můžeme i několik měsíců. Takto připravená rajčata jsou velmi chutná. Lze je vylepšit a jejich chut zvýraznit přidáním bylin a koření.Obměna: Rajčata můžeme nakládat i s bylinkami. Mezi rajčata do sklenice prokládáme lístky oblíbené bylinky nebo kousky chilli papričky. Bylinky i papričky mohou být nasekané, čerstvé nebo sušené. Pak také dolijeme po okraj olivovým olejem.

 


0x

Půl života rajčata zavařuji. Nakrájím je, jak mi to příjde pod nůž, do mísy, k tomu zelenou petrželku a celer (nemusí bý), Natlačím poměrně silně do skleniček, zavíčkuji a sterillizuji. Vyženu teplotu na 70´C, 10 minut udržuji a dalších 10 minut nechám v hrnci. Vytáhnu a obrátím víčkem dolů na útěrku, do vychladnutí. V zimě pak pod maso, do zeleninových polévek. Nebo na pánev na máslo, vysmahnu tekutinu, přisolím, připepřím a vrazím do doho 2 vejce. Bezva večeře.

doplněno 26.06.11 17:54:

Do rajčat nedávám nic jiného, jen tu zelenou nat. Žádná sůl, žádný nálev.

 

ivinek*
26.06.11 18:09

0x

suseni xD

 

georges*

0x

Nejlepší návod jak to dělat najdete na

hobby.idnes.cz/...

 

jakubdeda*

0x

Doma sušíme a nakládáme takhle.Rajčata nakrájíme na silnější(2-2,5cm) kolečka.Nic nevydoubáváme.A dáme do sušičky.Když jsou jako gumové(nesmí být uplně tvrdé), tak si tatka připraví olej.Dává slunečnicový.Do hrnku si naleje olej,pak tam dá bazalku sušenou i čerstvou,rozmarýn sušený i čerství, tymián,chilli papričku,sůl,česnek-3xna plátky a 4ks rozmačkané.Pořádně to promíchá a ochutná, podle potřeby dochutí.Potom usušená rajčata dává po vrstvách do sklenice a každou vrstvu poleje promíchaným připraveným olejem.Pak to zavíčkuje.Dá do hrnce s horkou vodou a nechá jen chviličku, až se víčko chytne.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]