Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímalo by mne za jakou cenu se dá koupit med přímo od včelaře? Děkuji.
Ceny medu jsou podle oblasti.Většinou ale tak jak je zde uvedeno tedy 120,- až 130,- Kč za "okurkovou" sklenici.(jeden litr medu váží cca 1,4kg) I když se teď mezi včelaři mluví o letošní velké úrodě medu a tím snižování jeho ceny,nejspíš k žádnému snížení nedojde.Možná výkup medu ano,ale koncoví zákazníci žádné snížení neuvidí. Veškeré včel. zařízení je poměrně drahé.Prostředky a zařízení pro medobraní se podle nových norem vyrábí pouze z nerezu a to jejich cenu ještě navyšuje. Cena bílého cukru,kterým se v podletí krmí včelstva také není zrovna nízká.Jen pro představu, na jedno včelstvo se spotřebuje minimálně 15 až 20kg cukru každý rok. A včelaření je docela makačka. Každopádně pokud koupíte přímo od včelaře med máte šanci,že bude kvalitnější než ty směsky označované jako "med z EU a mimo EU.Prostě každý včelař má cenu svou jakou si určí a je na Vás jestli jste ochotna tu cenu akceptovat. Dražší bývají jednodruhové(malinové,lipové,atp.),akátové (ty nekrystalizují).
Svatá pravda-med jen od včelaře. Máme od otčíma- já mám nejraději akátový,nebo řepkový je takový pastoznější,což se mnoha lidem zdá jako krystalizující ,čemuž tak vůbec není. U kupovaného nikdy není jistota.
Když je nadbytek medu,nebo se stočí nezralý,tak jím krmí včely na zimu-prý nač kupovat cukr Je pravda,že má téměř vždy zdravá včelstva.krmí li tímto způsobem.A makačka to je.Sama bych to zkusila,ale zabere to dost času.
Ta cena medu není přemrštěná-vždyt kolik stojí třetinová sklenička v obchodě? TO je zlodějna za pochybnou jistotu.
Jen dodám,že to krmení medem lze pouze květovým.Medovicový med je pro včely hůře stravitelný a na zimu je pro ně v tomto případě lepší jim dát bílý cukr.Jinak řepkový,pampeliškový či slunečnicový med snadno krystalizuje,proto se tzv. někdy pastuje.To je pak takový ten neprůsvitný bělavý med s konzistencí jako pasta.Je tvořen malými krystalky a již netuhne. Jinak české normy pro kvalitu medu jsou poměrně přísné a certifikáty dostávají jen opravdu špičkové medy ,mimo jiné,s nízkým obsahem vody a nízkými hodnotami HMF.
Myslím,že tak to dělá,jsem matěj,napsala jsem to samozřejmě laicky...medovicový-lesní jsme nikdy neměli...včelami se zabývá aspoň 30 let a stojí mu za to za nimi jezdit 200km...tak asi tak.,ne že by nikdy jim cukr nedal...
Ale to bychom byli od otázky ,která byla o ceně za kg-
Dokonce jsem včera slyšela od maminky,že v Praze prý je i za 150,-
krkovičko a není ten "bílý" šlehaný med, vypadá trochu jako sádlo, chutná stejně, nekrystalizuje. Stočený med se prostě rozšlehá, jsou lidi co jiný nechtějí, osobně dám přednost klasice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.