Nejste přihlášen/a.
Já jsem kdysi četla o tom, jak délka louhování ovlivňuje účinky čaje. Díky Vašemu dotazu jsem pohledala a našla zajímavý článek.
Na začátku článku se to dočtete.
Nechte proto louhovat druhý nálev se stejným čajem. V tomto případě bude mít menší obsah kofeinu a větší obsah tříslovin.
doplněno 06.01.11 08:18:
Téda a tady jsem našla, že dlouhé louhování právě kvůli tříslovinám škodí.
Kdybyste nechal stát černý čaj dvě hodiny, vylouží se vysoký podíl tříslovin. Třísloviny mají léčivé účinky, například při průjmech, ale ve vysokých koncentracích působí na játra - takto připravený černý čaj bude tedy při pravidelném dlouhodobém pití většího množství denně poškozovat játra a po nějaké době může způsobit jaterní chorobu.
Kdysi dááávno jsem se někde dočetla, že například z černého čaje se dlouhým louhováním uvolňují jakési škodlivé alkaloidy. Ovšem denodenně hodím ráno ke snídani 2 sáčky do konvice a vytahuji, až čaj po poledni dopíjíme... U ovocných čajů to myslím ničemu neškodí (myslím fakt ovocných, nikoliv aromatizovaných černých), protože ony to vlastně nejsou v pravém slova smyslu čaje, tj. neobsaují čajové lístečky... Taky by mě to docela zajímalo.
Recept na "trampský čaj":
Večer nasyp do ešusu se studenou vodou hrst (sypaného) čaje a zalehni. Ráno máš k snídani hotový čaj.
Dlouhé louhování čaje neškodí..., aby vyluhované třísloviny, uvolňující se ve veším množství (v černém čaji) po 3 minutách začali negativně působit na játra, musela by jste čaje vypít, alespoň 2 litry denně a ani poté by Vám to nějak výrazně neškodilo. Každopádně jisté je to, že pokud čaj necháte delší dobu více jak 5 min, tak se to nedá pít , v tom je ten hlavní problém.
Negativní účinek by to mít nemělo, takže žádný strach , ale doporučuji na to moc nezapínat už kvůli té odporné chuti. .
pozn. V textu jsem myslel černý popř. zelený čaj. U ovocných čajů, je "riziko" ještě menší. Ovšem na chuti (teda alespoň u mých chutových buněk) se to projevuje
Zdraví Petr R.
ahoj, kdo se boji nesmi do lesa tak nejak bych tu prehnanou starost popsal
moji prarodice pily ony caje magoraky (3 krat denne skoro pullitr caje tak cerneho ze nebylo pres sklenici videt) a sesli vekem az po osmdesatce, zili bez zazivacich problemu, bez dietnich omezeni
cinskym vladcum a cisarum tri tisice let pripravovali zelene i cerne caje, a hlavne kombuchu (cinske cajove vino - napoj z caje vznikly symbiozou kvasinek a bakterii) a proc? protoze prave obsah vsech tech stopovych prvku, vitaminu, trislovin ( a u kombuchy i velice zajmavych kyselin) dokazal velice dobre preventivne pusobit pro celemu spektru nemoci, snad to nebude znit sarlatansky kdyz se povi o preventivnich protirakovinovych ucincich
jeden z mych pratel v anglii ( narozeny a vychovany na sri lance) vari caj tak, ze jej vhodi do studene vody a privede k varu, tak to delaji tradicne po mnoho generaci
louhovat ci nelouhovat by tedy melo byt spis otazkou chuti konzumenta, stejne jako vyber toho praveho caje pro situaci, no ne?
moji osobni vyherci jsou za cerny caj assam harmuty, za zeleny caj Kuan Jin (zelezna bohyne milosrdenstvi) a za caje-nečaje prirodni nefermentovany Roibos
dobrou chut všem
K vyluhovanému černému čaji - bohužel musím uvést osobní zkušenost, v lednu mi byly odstraněny ledvinové kameny a od lékařů jsem dostal seznam potravin, které se na tom podílejí. V mém případě se jednalo o kameny, které způsobuje štavelan vápenatý a potraviny, které jej produkují ( jen co si tak pamatuji) : mléko a mléčné výrobky, špenát, pomeranče, kakao, čokoláda, maso, ale hlavně se na prvním místě na to podílí právě ten černý čaj, který když je vyluhovaný, tak snad 10 x tolik. Protože se pije mnohdy v hojném množství, tak je tím horší. A vůbec nejhoprší je, když se k tomu málo pijí tekutiny, a tím se málo z těla odvádí škodliviny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.