Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Škodí dlouhé louhování čaje?

Od: putzi* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, nevíte prosím Vás někdo, co se stane s čajem, pokud zapomenu vytáhnout z konvice sáčky s čajem? Všude jsem jen našla, že se mají třeba po x minutách vytáhnout, ale už nikde, jestli je to třeba škodlivé, když je tam nechám třeba hodinu nebo déle. Děkuji za odpověď.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

marenka*

5x

Já jsem kdysi četla o tom, jak délka louhování ovlivňuje účinky čaje. Díky Vašemu dotazu jsem pohledala a našla zajímavý článek.

Na začátku článku se to dočtete.

yard.cz/...

Nechte proto louhovat druhý nálev se stejným čajem. V tomto případě bude mít menší obsah kofeinu a větší obsah tříslovin.
doplněno 06.01.11 08:18:

Téda a tady jsem našla, že dlouhé louhování právě kvůli tříslovinám škodí.

Kdybyste nechal stát černý čaj dvě hodiny, vylouží se vysoký podíl tříslovin. Třísloviny mají léčivé účinky, například při průjmech, ale ve vysokých koncentracích působí na játra - takto připravený černý čaj bude tedy při pravidelném dlouhodobém pití většího množství denně poškozovat játra a po nějaké době může způsobit jaterní chorobu.

jitrnizeme.cz/...

 

pu®

4x

Kdysi dááávno jsem se někde dočetla, že například z černého čaje se dlouhým louhováním uvolňují jakési škodlivé alkaloidy. Ovšem denodenně hodím ráno ke snídani 2 sáčky do konvice a vytahuji, až čaj po poledni dopíjíme... U ovocných čajů to myslím ničemu neškodí (myslím fakt ovocných, nikoliv aromatizovaných černých), protože ony to vlastně nejsou v pravém slova smyslu čaje, tj. neobsaují čajové lístečky... Taky by mě to docela zajímalo.

aaaaaaaaaaaaaaaaa

louhujete celý den a nice se neděje. No třeba kuřák taky kouří až do smrti a 30 let se mu nic neděje. Většinu ovocných čajů považuji za pochvalu umění současného chmeckého průmyslu.

 


1x

Recept na "trampský čaj":

Večer nasyp do ešusu se studenou vodou hrst (sypaného) čaje a zalehni. Ráno máš k snídani hotový čaj.

sebod*

Dlouhé louhování čaje škodí. Obsahuje celou řadu látek, které se začnou louhovat až po cca 2 minutách. Vůbec nejhorší to je, když se udělá silný čaj - tkz. magorák, hojně vařený např, ve vězení .

 

magdon*

0x

Že by to přímo škodilo si nemyslím, pokud to nepijete denně, ale chutnat Vám to asi nebude.

 

petrr*

0x

Dlouhé louhování čaje neškodí..., aby vyluhované třísloviny, uvolňující se ve veším množství (v černém čaji) po 3 minutách začali negativně působit na játra, musela by jste čaje vypít, alespoň 2 litry denně a ani poté by Vám to nějak výrazně neškodilo. Každopádně jisté je to, že pokud čaj necháte delší dobu více jak 5 min, tak se to nedá pít , v tom je ten hlavní problém.

Negativní účinek by to mít nemělo, takže žádný strach , ale doporučuji na to moc nezapínat už kvůli té odporné chuti. .

pozn. V textu jsem myslel černý popř. zelený čaj. U ovocných čajů, je "riziko" ještě menší. Ovšem na chuti (teda alespoň u mých chutových buněk) se to projevuje

Zdraví Petr R.

 

fena*

0x

když čaj louhujete do 2 minut tak vás povzbudí, čaj louhovaný kolem 5 minut vás uklidní. Když to tam necháte dlouho, myslim že to moc neškodi ale je lepši na to nezapominat a nechat to tak 2-5 minut

 

buss

0x

Joo, to je pak jak vymáčené ponožky.

 

moomagh

0x

ahoj, kdo se boji nesmi do lesa tak nejak bych tu prehnanou starost popsal

moji prarodice pily ony caje magoraky (3 krat denne skoro pullitr caje tak cerneho ze nebylo pres sklenici videt) a sesli vekem az po osmdesatce, zili bez zazivacich problemu, bez dietnich omezeni

cinskym vladcum a cisarum tri tisice let pripravovali zelene i cerne caje, a hlavne kombuchu (cinske cajove vino - napoj z caje vznikly symbiozou kvasinek a bakterii) a proc? protoze prave obsah vsech tech stopovych prvku, vitaminu, trislovin ( a u kombuchy i velice zajmavych kyselin) dokazal velice dobre preventivne pusobit pro celemu spektru nemoci, snad to nebude znit sarlatansky kdyz se povi o preventivnich protirakovinovych ucincich

jeden z mych pratel v anglii ( narozeny a vychovany na sri lance) vari caj tak, ze jej vhodi do studene vody a privede k varu, tak to delaji tradicne po mnoho generaci

louhovat ci nelouhovat by tedy melo byt spis otazkou chuti konzumenta, stejne jako vyber toho praveho caje pro situaci, no ne?

moji osobni vyherci jsou za cerny caj assam harmuty, za zeleny caj Kuan Jin (zelezna bohyne milosrdenstvi) a za caje-nečaje prirodni nefermentovany Roibos

dobrou chut všem

 

buss

0x

je to jak vylouhované ponožky..., pachutě

 

sanyo*

0x

K vyluhovanému černému čaji - bohužel musím uvést osobní zkušenost, v lednu mi byly odstraněny ledvinové kameny a od lékařů jsem dostal seznam potravin, které se na tom podílejí. V mém případě se jednalo o kameny, které způsobuje štavelan vápenatý a potraviny, které jej produkují ( jen co si tak pamatuji) : mléko a mléčné výrobky, špenát, pomeranče, kakao, čokoláda, maso, ale hlavně se na prvním místě na to podílí právě ten černý čaj, který když je vyluhovaný, tak snad 10 x tolik. Protože se pije mnohdy v hojném množství, tak je tím horší. A vůbec nejhoprší je, když se k tomu málo pijí tekutiny, a tím se málo z těla odvádí škodliviny.

Měl jsem stejný problém a lékař mně doporučil omezit tyto potraviny: černý čaj, špenát, čokoládu a ořechy. Hodně pít, občas to proložit minerálkou Magnezia.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]