Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Drolící se těsto na perníčky

Od: apupi odpovědí: 7 změna:

Zadělala jsem těsto na perníčky z časopisu Blesk zdraví . Recept má být převzaný od p. Hanky Zemanové. Jenže těsto se i po 1 dni uležení stále drolí.. Poradí mi někdo?

zde je recept: 400 g celozrné mouky

2 vejce

125 g másla

125 g medu

200 g jemného třinového cukru

1 lžičku skořice

1 jedlé sody

1 lžičku mletého hřebíčku

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

patronka*

0x

Pro porovnání jsem se poradila se Sandtnerkou : 300g žitné(?), nebo hladké pšeničné mouky + 150 g cukru + 120 g medu (rozehřátý,prochladlý) + 2 vejce + na špičku nože amonia (ale jedlá soda to taky jistí) + koření = tlučený hřebíček,anýz,nové koření,citronová kůra,skořice.Koření se dá koupit i hotová směs.Vypracuje tuhé těsto a hned zpracuje - rozválí, vykrájí, upeče na pečicím papíru.Rozdíl je evidentní - žádný tuk , víc druhů koření a ihned zpracuje.Ty celozrny a třtiny to zdravější neudělají.

apupi

Vaše odpověď mi moc nepomohla , já mám těsto zadělané , potřebuji vědět co s ním aby se nedrolilo.

 

eulalie*

0x

Dobrý den. Já bych řekla, když se těsto drolí, je tam málo vláhy. Asi tak, když by se mi těsto drolilo, a nechtěla bych s ním zuřivě mrsknout do koše, zkusila bych tam dát mírně vody nebo mléka anebo tuku, ten taky může spojovat. Ale nejsem profesionální cukrářka, peču dost, ale všechno mám vyčtené z knih či naučené od mamky či babičky. Třeba vám odpoví ještě někdo profesionálně.

apupi

taky bych řekla , že buď tuk nebo vodu. Ale otázka je kolik . Každopádně děkuji za odpověď

patronka*

Tuku je tam dost, zkuste těsto nahřát v mikrotenovém sáčku nad párou.

biba

nebo to dát chvilku k topení. studené těsto se drolí.

 

innkas*

0x

Těsto na perníčky je poměrně tuhé oproti jiným těstům na cukroví, to je v pořádku.

Aby se nedrolilo, musíte jej víc propracovat, nejlepší je zpracovat část těsta, co jde dobře spojit a postupně pak zapracovávat zbylou mouku-hnětením těsto změkne, začne být lepkavé a jde do něj zapracovat další mouku - takže hněheme, přibereme trochu mouky - a tak pořád dokola, až ji zapracujeme všechnu.

Těsto před pečením opět propracujte, pak není tak tuhé a snadněji se rozválí.

At se vám dílo podaří!

Mimochodem zkuste tuto směs koření : nové koření, hřebíček,skořice, bydián - pomlet a přesít

-nejvíc dávám nov.koření, badiánu jen tak čtvrktu hvězdičky, do jednoho těsta dávám 1 pol.lžíci této směsi (mírně vrchovatou)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]