Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kde koupit pravý wok?

Od: nodoka odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
Dle různých zdrojů, zkušení asijští kuchaři stále dávají přednost klasickému litinovému woku bez speciálního povrchu a s kulatým dnem. Tento materiál a tvar woku prý umožňuje nejlepší rozvod tepla. Díky kulatému dnu lze hotové kusy jídla při vaření umístit více k okraji, kde je nižší teplota a tím je nepřipálit. Proto bych si rád pořídil skutečný wok asijského typu, nikoli variantu upravenou pro evropsého kuchaře.
Bohužel, v našich supermarketech a obchodech s nádobím jsou běžně k dostání mají jen woky s teflonovým povrchem či jinou úpravou povrchu. A navíc mají všechny ploché dno určené pro indukci. Já naštěstí mám plyňák.
Zkoušel jsem všechny Kauflandy, Tesca, Globusy, prodejnu Tescoma, Vietnamce, eshopy ... a nic. Tedy nic v českých krajích, v některých US eshopech jsem pravý wok našel, ale chci se vyhnout posílání ze států.
Můžete mi někdo poradit kde sehnat opravdový asijský wok (tj. litina a kulaté dno, průměr 30 - 35cm)?

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

stafan*

0x

Mate na mysli něco takového - balcer.wordpress.com/.... Koukněte npř.zde : allegro.onet.pl/...

stafan*

zeliwny = litinový

nodoka

Ano, mám na mysli přesně takový wok, jaký je na obrázcích balcer.wordpress.com/...

Používá jej i Číňanka v sérii výukových videí:


Váš druhý odkaz směřuje již na wok, který je u nás běžně k dostání. Je sice z litiny, ale má speciální povrchovou úpravu (nepřilnavý povrch) a nemá kulaté dno. Takový již delší dobu mám a je celkem OK. Jen jsem chtěl vyzkoušet, zda by tradiční asijský wok nebyl lepší, ale nedaří se mi jej sehnat.

 

lidus*

0x

Mám wok pánev za 400 z Ikei a jsem spokojená.

 


0x

Abude tento spešlwok stát na plotýnce na plyňáku? Rozdíl v čase uvaření při kulatém a plochém dně bude nepatrný. A nezapomeňte, že musíte dád potravinám čas aby změkly. A při tomhle rychlém tepelném zpracování rozdíl zas až tak nebude. Nehledě na bakterie, které potřebují čas na to, aby chcíply. A totéž platí o cizopasnících!

doplněno 12.11.10 11:46:


Má tam plochá dno. Je to vidět hned na začátku.

 

stafan*

0x

No a tento : www.kuchniachinska.pl/sklep/index.php?mod=product&act=item&idp=77. Sice jej momentálně nemají ale myslím, že by šlo tento obchod kontaktovat.

doplněno 12.11.10 17:31:

kuchniachinska.pl/...

doplněno 12.11.10 17:33:

Tak fakt nevím jestli má ploché nebo vypouklé dno.

 

alf*

0x

u kameníků nevím, ale na internetu, první odkaz co vyplivne strejga G to by nebylo ono?

dommo.cz/...

 

standakrupka

0x

No jo, s opravdovým wokem je problém. Ale dlouhou dobu používám Canton, je tuším od Tescomy. Rozhodoval jsem se tehdy mezi dvěma od stejného výrobce, ale nakonec zvítězil právě Canton. Cena byla přijatelná a kvalita taky. Nevím, zkus se mrknout, třeba na jejich eshopu. Delší dobu tam nakupuju a co vím, tak nabídku neustále rozšiřují.

 

nikkocz

0x

Take uz nejakou dobu resim problem, jak na opravdove wokovani. Bohuzel jsem u nas nenasel zadnou poradnou diskusi na toto tema a tak si musim vystacit s fory v nemcine a anglictine. Pomalu zjistuji, ze nakupem poradne panve to nekonci. Litinovy wok take nelze pouzit na vsechno diky potrebe rychlych zmen teploty (prudce ohrat i zchladit). Nejvhodnejsi se mi jevi tradicni wok z karbonove oceli. Ten je treba pred pouzivanim radne ocistit a osetrit (seasoning). Nastesti na youtube.com je spousta videi jak na to i videoreceptu. Dalsim problemem je zdroj tepla. Zapomenme na nase bezne sporaky, byt jsou plynove a maji treba i specialni trikorunovy horak na wok (byva max 4 kW). Skalni wokeri neuznavaji horaky s menzim vykonem nez 20 - 40 kW. To uz je ale na hranici profesionalnich horaku a bezne lze pouzit jen venku nebo ve specialne odvetranem prostredi. Hole minimum je 5-6 kW, pro max 2 pripravovane porce jidla. Pro pripravu 4 porci by vykon nemel klesnout pod 10 kW. Jinak se olej na panvi ochladi, maso pusti stavu a nekolik minut se to dusi namisto rychleho peceni. Opravdovou chut doda take zapaleni olejovych vyparu nad panvi, na coz pri malem tepelnem vykonu muzeme klidne zapomenout. Hodneoriginalniho vybaveni pro wokovani lze koupit na eBay.de nebo i eBay.com. Vice lze asi ziskat v Anglii nez v Nemecku (z Ameriky neradi posilaji do Evropy). Na zaver pridam par linku, ktere jsem si ulozil.

Preji vam uspesne wokovani

wok-world.de/...

stores.ebay.de/...

asiafood.cz/...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]