Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
moc prosím jakým způsobem uchováváte doma zázvor?Máte nějakou vychytávku?
Děkuji moc M
Nastrouhaný v pytlíku v mrazáku, čerstvý neoloupaný v papír.pytlíku a v chladu.A sušený ve sklenici.
:DAle to asi nejsou vychytávky.
doplněno 19.07.10 14:51:Ty jsi mně nevěřila?:D
Malvinko nemůžeš prosím napsat nač zázvor používáš? Já snad jen do zázvorek na Vánoce, jinak jsem ho nikdy nepotřebovala. Tak prosím o nějaký receptík. Díky.
To snad ani nelze napsat, já jej aplikuje celkem všude. Na sušený si nepotrpím nemá ty grády. Děsně ujíždím na jeho citronové vůni:Ddroga. Mám doma i bonbóny.
Nejznámější je asi čaj proti nachlazení uvaří se kousek zázvoru nakrájený na kousky asi v 1,5l vody. Vaří se cca 15-20 min dochuti se medem a citrónem. Proti bolesti v krku v Laosu běžně používají 1cm zázvoru posolený rozkousat a vyplivnout brrr tak to tedy nedám.
V létě se dělá nápoj bez vaření s mátou medem a citrónem.
Taky není špatné hovězí na zázvoru s br. knd.
Pak mám takové speciality s rýží, bulgurem, kešáky, ty miluje moje zlatíčko...
Pokud budete chtít vložím.
Jinak co týče zázvoru samotného je prospěšný na trávení a upravuje kr. tlak. ideálně ve spojení s česnekem.
doplněno 18.07.10 15:23:Akorát je trošku štiplavý.
doplněno 19.07.10 15:00:Zázvorky jsem pekla jednou po uležení vysublimovaly.
Liduš zde je například: www.czechspecials.cz/specialita/hovezi-maso-na-zazvoru/
doplněno 19.07.10 14:55:doplněno 19.07.10 14:57:doplněno 19.07.10 15:01:Jěště pohledám u sebe ok.
doplněno 19.07.10 19:02:zde místo masoxu dávám slaninu jsou mňamozní
Fazolové lusky na zázvoru
Autor: Rita
Hodnocení: 30%
Suroviny:
fazolové lusky (čerstvé, sterilované či mrané), olej, zázvor, sůl, troa cukru, 1 lce worchesteru,1 lce sojové omáčky, vývar z masa či masoxu
při nachlazení dělám tento postup zázvorového čaje: do půllitrového hrnku dám 1 a půl lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 3 hřebíčky, kousek celé skořice a pár zrnek tymiánu, zaliju ne vřící vodou a nechám 5 minut louhovat. Poté koření vyndám i se zázvorem, do hrnku dám 2 polévkové lžíce medu a štávu z půlky citronu. Zahřeje - zabere
Liduš tu slaninu trošku rozškvařit . Ještě něco přidám.
Není zač.
doplněno 22.07.10 15:25:Pokud mohu doporučit, tak z vlaszní zkušenosti upřednostňují před sušeným zázvorem čerstvý. Sušený zakoupený v sáčku pozbývá uvedené vlastnosti.
Rýžový salát
/ může být jasmínová i jakákoli jiná rýže/
4 rajské, 480g vařené rýže, hrst sušených brusinek, kdo chce může dát rozinky, nebo fifty - fifty,1 lžíce nasekané máty / sušené /, 2 stroužky česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce cukru, 3 lžíce citronové štávy,1 lžička olivového oleje, 1 lžička sojovky. Pořádně promícháme a necháme vychladit.
doplněno 26.07.10 15:20:Opravuji lžička nastrouhaného zázvoru.
No p.Malvinko...to jsou výborné recepty,také děkuji za odkazy zde.Velice se mě se to zamlouvá.Já jsem zázvor málo používala,musím také něco z toho udělat.Zdraví Jozinka
Mrkněte do rubriky co z meruněk v kombinaci se zázvorem přímo vražedná kombinace ,ale žravá.
doplněno 30.07.10 22:11:Účinky zázvoruZázvor působí především v zažívacím ústrojí, zvyšuje tvorbu trávicích štáv a neutralizuje kyseliny. Proto je někdy podáván místo léků potlačujících nevolnost s nucením na zvracení, které mohou ovlivnit centrální nervový systém a působit ospalost.
Podle studií dokáže zázvor snížit pooperační nevolnost a zvracení, dosti časté vedlejší příznaky podaných anestetik a jiných léků užívaných při operacích. Zázvor pomáhá při stavech nevolnosti vyvolaných chemoterapií. Účinek proti nevolnostem všeho druhu zázvor předurčuje ke zklidňování stavů závrati, poměrně častých u starších pacientů.
Již léta je zázvor běžným lékem lidové medicíny k tišení žaludečních nevolností. Nastrouhaný čerstvý zázvor nebo obsažený v doplňcích slouží jako prostředek proti plynatosti. Protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru mohou pomáhat utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů.
Zázvor a jeho protizánětlivé vlastnosti vedou k předpokladu, že by mohl pomoci zmírňovat křeče průdušek při nachlazení a chřipce.
Jak má vypadat čerstvý zázvorVybíráte-li čerstvý zázvor, je třeba vědět, že známkou čerstvosti, je vyšší hmotnost a tuhost dužiny, zatímco vyzrálost posuzujeme podle délky oddénku. Vyzrálé oddénky budou vždy palčivější a vláknitější.
Při strouhání zázvoru není vláknitost na překážku, což se ovšem nedá říci, chceme-li ho krájet na tenké plátky. Čerstvý zázvor vydrží na chladném místě asi týden, ale v chladničce - pokud ho zabalíte do papírového ubrousku, aby nezvlhl, a vložíte do mikroténového sáčku - i několik týdnů.
malvinko tak jsem vyslala manžela do zeleniny pro zázvor a on mi volal, že nemají ale mají jakýsi kořen a u něho napsané zázvor (hledal to koření v pytlíku). No a tak dnes zkusím nějaké masíčko se zázvorem, jsem na to dost zvědavá.
Jsou zkrátka ti naši chlapečkové někdy roztomile bezradní obzvláště v obchodě. Jěště, že existují mobily.
doplněno 31.07.10 12:33:Našla jsem tento recept v menší modifikaci jej aso odzkouším.
Vepřové maso po S -čchuansku
Objevila jsem nádhernou knihu, jmenuje se ,,Zázvor v kuchyni", autorkou je Jarmila Teplíková, dočtete se v ní o pěstování i léčivých účincích zázvoru, galgánu,kurkumy a kardamomu a navíc vyzkoušíte tato koření v 277 receptech.
400g vepřové kýty,
1 vejce,
100 g hlávkového zelí,
1 cibule,
50 g paprikového lusku,
2 stroužky česneku,
50 g hub Jidášovo ucho,
20 g čerstvého zázvoru,
1 lžíce octa,
2 lžíce rýžového octa,
1 lžíce solamylu,
1 lžička cukru,
červený pálivý olej,
sůl, glutasol ( ten nepoužívám)
Vepřové maso nakrájíme na nudličky, smícháme s vejcem, solamylem a solí. Necháme chvíli uležet.
Mezitím nakrájíme hlávkové zelí, cibuli, paprikový lusk a česnek na nudličky. Spařené Jidášovo
ucho a zázvor nasekáme na kostičky.
Ve woku rozpálíme (sádlo dávám ho víc a pak sliju) a maso rychle za stálého míchání orestujeme,
aby se nudličky neslepily. Po chvilce přidáme zelí (před tím ho malinko promnu se solí, aby zkřehlo a
přidávám ho až po paprice a houbách), cibuli, paprikový lusk a Jidášovo ucho. Stále mícháme.
Zmírníme oheň, přidáme plátky česneku a zázvoru. Nakonec směs ochutíme octem, cukrem, vínem,
sójovou omáčkou, glutasolem a zahustíme solamylem. podle chuti přidáme červený olej.
Podáváme s rýží.
Tak to je jen jeden recept z 277, každý je skvost - např: Plamenné kari, Vepřové vindalú z Indie,
Lví hlavy s Šii-také, nebo třeba Zázvorové knedlíčky na pórkové rýži, Netradiční sekaná...
Knihu vydalo nakladatelství Vyšehrad v roce 2004 a já doufám, že půjde ještě objednat na adrese -
www.ivysehrad.cz , tenkrát stála 138 Kč.
Ginger Beer by se manželovi hledalo jistě lépe:D
doplněno 31.07.10 13:06:Suroviny:
Zde je přímo zázvorová promenáda:
Bramborové sabdží
1/2 kg brambor, 1 lžíce rajského protlaku, zázvor, koriandr, garam masála, pórek, kurkuma, sůl, paprika
Na oleji osmahneme pórek s trochou vody a kořením, přidáme rajský protlak a zalijeme 2 lžícemi vody. Chvilku povaříme a nakonec přidáme zvlášt vařené pokrájené brambory.
Sabdží z brambor, květáku a mrkve
40 dkg brambor, 1 květák, 15 dkg mrkve, bobkový list, kmín, paprika, kurkuma, černé hořčičné semínko, koriandr, rajský protlak, citrónová štáva
Na oleji nejprve osmahneme koření, pak přidáme nakrájené syrové brambory a bobkový list. Zhruba po 3 minutách přidáme na kolečka nakrájenou mrkev (petržel, celer), rozebrané hlavičky květáku a společně osmahneme. Nakonec vmícháme rajský protlak. Dusíme. Na schládlé nakapeme trošku citrónové štávy, aby se zvýraznila chut zeleniny. Místo mrkve můžeme použít na kostečky nakrájenou dýni, cuketu nebo rozebranou brokolici (tu vaříme úplně ke konci).
Houbové sabdží
40 dkg brambor, 40 dkg hub (nejlépe se hodí žampiony), pórek, 1 lžíce rajského protlaku, karí, garam masála, koriandr, kmín, černé hořčičné semínko, kurkuma, zázvor, chilli, sůl
V rozpáleném oleji nejprve osmahneme na mírném ohni nakrájené houby. Ty potom vyndáme a v tomtéž oleji osmahneme černé hořčičné semínko, koriandr a kmín, po chvíli přidáme pórek s troškou vody. Pak vložíme pokrájené syrové brambory. Po 3 minutách přidáme další koření - kurkumu, papriku, chilli, zázvor, garam masálu a karí a již připravené restované houby. Občas mícháme a dle potřeby přidáváme po lžičkách vodu. Dusíme do změknutí.
Tento tradiční recept pochází z Mayského střediska kulinářských umění v Manile.
6 lžic rostlinného oleje
3 nasekané stroužky česneku
2 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
1 velká cibule
1,5 kg vykostěného kuřecího masa, nakrájeného na plátky ke smažení
1,75 litru vody
2 velké hrsti čerstvého špenátu rybí omáčka dle chuti
pepř dle chuti
Ve vyšším kastrolu se silným dnem rozehřejeme polovinu oleje a osmahneme česnek, zázvor a cibuli. Když cibule zesklovatí (nesmí zhnědnout), všechny ingredience vyjmeme a dáme stranou. Do stejného kastrolu nalijeme zbytek oleje a osmahneme kuřecí plátky, až jsou pěkně propečené. Přidáme česnek, zázvor a cibuli, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu, částečně zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni 30 minut. Přidáme špenát a zamícháme. Před podáváním dochutíme rybí omáčkou a pepřem. 8 porcí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.