Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kynuté knedlíky vs zmrazená náplň

Od: magdaz odpovědí: 21 změna:

ahoj kuchařinky,mám v mrazáku zmrzlé borůvky a chtěla bych v sobotu dělat kynuté knedlíky s nimi.A jen mně napadlo,že vlastně nevím,jestli je mám nechat rozmrznout a dělat nebo do těsta dávat rovnou zmrzlé.Díky za radu Magda

 

 

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

kytka*

4x

Knedlíky udělejte ze zmrzlých borůvek,taj jako se dělají i z mražených jahod či švestek.Po rozmrazení byste je v žádném případě nezabalila. Tak dobrou chut.

 

patronka*

2x

Dodatečná rada pro borůvkové knedlíky: Nejsnadněší borůvkové knedlíky podle našich babiček , jsou malé knedlíčky z tvarohového těsta, polité borůvkovou omáčkou zvanou ˇ"žahour".Knedlíky - na 1/4 kg tvarohu,1 vejce,oříšek másla, špetka soli a přidávat polohrubou mouku,až má těsto správnou hustotu při prodělávání na válu.Z toho knedlíčky o velikosti pingpong.míčku, zavařit do vroucí vody asi na 10 minut.Omáčka - na 1/2 kg borůvek 5 dkg cukru,1 lžíce másla a 1/4 l vody povařit.Ve 1/4 l vody rozmíchat kávovou lžičku škrobové moučky a tím omáčku zahustit.Má to mimo jiné tu výhodu,že se omáčka dá připravit předem a při podávání odpadá spěch a stres.U mražených borůvek možná trochu méně vody.Při výrobě většího množství knedlíků dát o 1 bílek méně a z toho spolu s cukrem a ovocem vyšlehat pěnu a ozdobit knedlíky.

kytka*

Pamatuji se ,když jsem jako holka školou povinná ,byla u jedné kamarádky, měli k obědu jahodové knedlíky. Maminka přinesla na stůl mísu, odkryla utěrku a já koukala... V míse byly plátky/jako houskové,jen bez housky kynutáky / narovnala na talíře, v kastrůlku přinesla rozmačkané jahody se šlehačkou a polila to. Viděla jsem to prvně a naposled. Ale chutnalo to stejně jako balené knedlíky. Prý kdo by se s tím balil. No má pravdu je to jednodušší. Tak za chvíli budou zrát jahody -můžete vyzkoušet.

binka*

Kytko,moje máma dělala jahodové knedlíky taky takhle, nezabalené ... a bývalá tchýně, ta zase dělala borůvkové knedlíky s tou omáčkou - žahourem. Vařit teda uměla...

danecek*

Tak mi to nedá a musím napsat:sice pozdě,ale teď jsem došla na tuto rubriku a moc se mi líbí.Dělám normální kynutý knedlíky dám do nich zmrazenou jahodu.Vdala jsem se na Moravu a tchyně vařila knedlíky a brambory jen v páře,mám udělaný pařák z nerezu v pekáči druhým přiklopím.Nejsou oslizlý.Zbytek jahod rozmrazím,a s cukrem rozmixuju a poleju hotové knedlíky.Ještě zdobím jogurtem -.je to bašta.

fidonet*

danecek ( mužský Nick, a píšeš jako holka - bože )

Ale ke knedlíkům ... musím jen souhlasit. V podstatě provozujeme stejný způsob ...

doplněno 23.06.10 17:54:

ohledně borůvek ... nechat zmrzhlé, stejně tak jiné malé plody ( rybíz ). Ale nakocec, pokud máte oddělené plody zmrzlé, tak všechno nechat zmrzlé, i merunky ( ale kdo by je měl zmrzlé a zároveň naporcované a aby k sobě nepřimrzly? že? )

Já. Vždycky mrazím na podnosu třeba půlky meruněk nebo švestek a pak sesypu do pytlíku, mám to napočítané kolik se vejde na plech na lívanec. Borůvky (když zbudou) taky mrazím na tácu a pak sesypu do krabičky.

fidonet*

inzinýrka .. WOW ... sice bych rád viděl váš mrazák, když tam máte tolik místa ( závidím ) .. ale máte opět pravdu. V podstatě to jde. Zkusil bych to, jen mě napadá, že nemáme tolik meruněk a švestek, které by přebývaly. To není jak za našich mladých let. Dnes děti neznají chut´ švestek , ale zato poznají mango

spíš namrazím v sezóně dva podnosy meruněk a o 2 měsíce později dva podnosy švestek... mrazák mám standardní 50litrový.

 

 

lidka*

1x

Magdo, já bych ze zmrzlých borůvek udělala raději koláč. Sice kytka píše ze zmrzlých - to v každém případě - ale dost špatně se to balí. Chce to pěkně fofrem a ne moc velké množství. Jsou to totiž malé plody, rychle rozmrzají a těsto se dost "patlá". Já bych osobně vsadila na koláč. Kdysi jsem se zařekla, kynuté knedlíky ze zmražených borůvek už nikdy. Je fakt, že já pro svou rodinku musím dělat větší množství.

kytka*

Já je tedy dělám většinou ze zmražených z kynutého těsta, hlavě rychle zabalit a aby už vřela voda a je to v pohoděV sezoně kdy jsou čerstvé je udělám tak 1x to nám není vzácné ale když nejsou čerstvé tak je ta pochoutka 2x milejší . Nic na tom nemůžete zkazit a dělám jich také slušnou várku. Samozřejmě takový kynutý koláč dole tvaroh na něm borůvky a drobenka to také pohádka.

 

lidka*

1x

Magdo, napište prosím, jak knedlíky dopadly. Třeba potom začnu zase vařit i ze zmrazených borůvek.

 

magdaz

Díky,já jsem si to myslela,jen jsem se chtěla ujistit,abych to nezvorala.Magda

 

pepyk93*

0x

Mňam,borůvkové knedlíky - mé nejoblíbenější jídlo...

Ale stejně,není nad čerstvé borůvky nasbírané v lese...

malvinka*

Pepčo a posypka skořicovým cukrem a máslíčko.

kytka*

ještě ale nastrouhat tvaroh a teprve skořici a máslo safra já je musím udělat a dát foto

pepyk93*

Jo jo navrh tvaroh,cukr a máslíčko...

 

magdaz

všem díky,taky bych raděj ten koláč,ale potřebuju se zbavit mražených věcí z mrazáku,koupili jsme novou ledničku,a je to oběd na přání dětiček.Hotové knedlíky sypu strouhaným tvarohem,taky máslíčko a nahoru velký kopec zakysané smetany,se skořicí bych neuspěla,tu mám ráda jen já.Novou lednici nám přivezou v pondělí,tak vybíráme co se dá.Magda

 

magdaz

tak jsem se teprve dostala k počítači,měla jsem přes víkend návštěvu,bylo nás 7,tak nebyl čas napsat.Knedlíků jsem dělala hodně vzhledem k návštěvě,takže první 2 dávky byly v pohodě,pak už než jsem stačila vařit další ,borůvky začaly rozmrzat,jeden knedlík nevydržel a ve vodě prasknul,voda zfialověla a ty poslední měly barvu inkoustovou,zapomněla jsem je vyfotit,abyste viděli jak jsou fialkové knedlíky krásné.Já vlastně ze zmraženého ovoce knedlíky nedělala,jedině z čerstvých nebo povidla nebo kompot.Tak už raděj když bude něco zmraženého použiju jinak.Ještě jich pár zbylo,tak děti dostaly s cukrem a zakysanou smetanou navrch.Ahojky a zdravím Magda

kytka*

No je lepší ,pokud jich děláte hodně- dát vařit dva hrnce s vodou a nenechat je ležet ,je jasné,že borůvky povolí,.No to pro podruhé.

 

magdaz

ahoj,ještě se jdu "pochlubit" ,když rodinka dojídala fialkové knedlíky,ozvala se snacha,že ona je nedělá tak "suché",já totiž v tom fofru kolem patlání knedlíků a aby to rychle nerozmrzalo,jim to zapomněla polít máslem,i když jsem ho měla připravené.A protože nakonec jsem se dostala ke stolu a knedlíkům já,tak já už to měla pěkně pomáslíčkované.Magda

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]