Nejste přihlášen/a.
Používáte na vaření rýže automatický hrnec, či klasika na sporáku ,či v troubě?Kupujete rýži s příchutěmi? Jaké máte zkušenosti?
Kupovávala jsem červenou SOS, dlouhozrnnou, byla moc dobrá, ale teď už je hříšně drahá. Umím uvařit dobrou i obyčejnou BASK rýži. Dusím na sporáku (rozpálit olej, 1 díl rýže, nechám zesklovatět, přidám 2 díly horké vodya sůl) a když se asi po 10 minutách voda vydusí, zabalím do utěrky a přikryju v posteli peřinama.
Někdy přidám kari, někdy hrášek... Rýže je mňam.
doplněno 06.03.10 18:43:Cibuli přihodím nahoru se zapíchanými hřebíčky. Taky ji pěkně ovoní kousek citrónové kůry.
Tak jsem vzpomněla na jednu kombinace, kterou jsem vloni vařila a věřte - nebylo to špatné. Byla to příloha ke španělským ptáčkům z hovězího masa. Do hotové klasické rýže jsem zamíchala rozinky,které byly namočeny den předem v citronové štávě a nastrouhala citronovou kůru. Chutnalo to dobře, celý oběd měl veliký ohlas.
Výborná je rýže s kokosem nebo s mandlovými lupínky, v kombinaci s dobrou pikantní omáčkou a pěkným kusancem masíčka. Vyzkoušejte, nebudete litovat
Nerozumím, jak s kokosem? KOkos jako přimíchám do hotové rýže nebo jak. Já mám rýži ráda, tak bych to mohla vyzkoušet. Ale nevím přesně jak jako.
No tak holky ještě něco přidám. Rýži properu horkou vodou a necham okapat. Mezi tím na olejí orestují cibuli nadrobno, mrkev na kostičky a zelené fazolky pokrájené na malé kousky. Pak přidám rýži a opeču. Zalijí horkým vývarem a dusím cca 20 minut. Ke konci přídám steriliz.hrášek, kukuřici a chvílí prohřeju. Dochutím vegetou.
Nebo - slaninu nadrobno, orestují na ní cibulí nadrobno a žampiony na plátky.Přidám proplachnutou rýži, promíchám, krátce orestují a zalejí horkou vodou nebo vývarem. Dusím 20 minut.
Nebo - do udušené rýže vmíchám pažitku, petržl.nat nakrájené na drobno.
Rýžičku na talíří zavlažíme nějakou chutnou štávou z pod masenka, atd.,atd. Ale to už sem nepatří...
doplněno 06.03.10 21:06:Na sladko rýži nemáme rádí tak, že ...
Ne, ne, kytko tak jsem to nemyslel. Já jen, že to doma neděláme. A s tím kokosem a mandlemi to výpada zajímavě, uvídíme. Už jsem dělal i květak s kakaem, tak že ...
Ještě ne, a to jak, hořčice do těsta, do buchet, na buchty? Hoďte receptík, ale to jsme mimo rýži.
Mám ráda rizoto. To dělám tak, že uvařím kuřecí stehna nebo skelety, oberu. Na pekáček odměřím rýži, přidám zeleninu na kostičky, to obrané maso, odměřím naběračkama polévku, přidám kostku vývaru (Masox nemusím, mám ráda Mamitu), zelenou pertžilku, přisolím a všecko přivedu k varu. Přiklopím druhým pekáčkem a do rozehřáte trouby na 10 minut. Zamíchat, troubu vypnout a pekáček nechat ještě 10 minut ve vypnuté troubě.Rizoto je pak takové načechrané, sypké. A takostka dodá úžasně chut. Už aby byl čerstvý hlávkový salát a čerstvé okurky!
Já ale nechci vědět jak se dělá správně, já to vím .Jen mě zajímají zkušenosti kuchařinek tady na poraďte.Tak mi napište svůj recept.
Když je nás víc na oběd, vařím klasickou dušenou jak bylo v předchozích příspěvcích. Když jsme sami dva, dělám pytlíkovou. Nechám vařit míň než těch 15 minu. Na pánev dám cibulku s olejem, přidám rýži a nechám tu vodu vydusit. Přidávám buď kari nebo na maličké kousíčku šunky (šunkový salám). Někdy do toho dávám porek a trošičku vegety. Jindy přidám proužky papriky, které jsem předem orestovala na pánvi na tuku. A abych tomu dala korunku, vmíchám nakonec z mražáku nat petržele nebo pažitky - lepší je však čerstvá. Nejsou špatné ani pokrájené žampiony.
po tom co sem se žařekl že již nikdy vařenou ,a kdy sem zde obdržel spoustu receptů na dušenou rýži ,kupuji nejradeji jasmínovou rýži 5 kg 135 kč v tržnici dragoun .je dražší ale je perfektní ) osmahnu na másle do malé cibule zapíchám pár hřebíčků a osolím na jeden díl řýže tři díly vody a dusím cca 20minut pod pokličkou ,používám hlubokou teflonovou pánev s pokličkou dráček
Ale vařim.Úplně obyčejně a ze sáčků.Občas Basmati.Nic zvláštního.Voda,sůl,kari-cibul-česnek.
Vždy vyberu jednu ingredienci a s tou rýži uvařím.Třeba se zde přiučím a udělám změnu v jídelníčku.
Já taky dělám klasiku- dušenou, jak už tu bylo psáno. Pytlíkovou ne. Jednou do ní dám žampiony, podruhé šunku, hrášek, kari,podle toho, co je doma . A nebo taky tu CIBUL, jak uvádí Papene.Taky moc pěkný výraz ...
Můj táta to říká taky a je to nefalšovaný středočech ...pokaždé se ptá,proč se směju...cibul,cerel a tůňák, to je jeho
Takhle mluvi moje babi.Taborsko)
doplněno 09.03.10 23:06:a jeste rika cekulada a cacorka misto zelnacka.
Jstli mne tu holky pustite, tak taky špitnu. Cibulku nadrobno osmáhnu na oleji, přisypu propranou a okapanou rýži a zase osmáhnu. Zalijí horkou vodou (nebo vývarem, potom nesolím) a dusím cca 20 minut. Nemíchám! Když je rýže hotová vmíchám do ní nastrouhané jablko.
Jablko do rýže? To jsem ještě neslyšela...ale je pravda, že se přidávají i rozinky. Někdy vyzkouším.
Jinak závidím všem ženským, které mají doma vaření schopného chlapa,Stafane. Ten můj si umí sám ukrojit chleba a radši ho jí suchý ...
Také dělám rýži podle množství,pro víc lidí 30-40 v troubě , pro 2 sáčkovou, a před lety jsem dostala automatický hrnec , nějak byl zapomenut. Ale přichází ke cti, je to prima a rýže z něj je chutná a co víc přihřívá se dle potřeby ,inu vždyt to vymysleli číňané, tam se jí rýže 5x denně. Tak že, at žije rýže.
kytko, léta jsem trpěla, když měla přijít návštěva a chystala jsem rýži. Kupovala jsem pro všechny případy předvařenou a hlídala vaření na minutky.Aby byla sypká. Mnohdy se nezadařilo...Teď už netrpím, zkuste to takhle:
rýži ( a klidně tu nejobyčenější) na pánvi s olejem za stálého míchání orestujte (pár zrníček vám asi i zrůžoví, musí být opravdu rozpálená), pak prudce zalijte studenou vodou až to zasyčí a dejte do kastrolu s cibulkou do které zapícháte hřebíček a trochu osolíte. Klasika. Dolijte vodou asi tak 2cm nad rýži a strčte do rozpálené trouby , nechte asi 4 min a pak stáhněte na nižší teplotu. Asi za půl hoďky je rýže hotová, nezapomeňte ji ,hned jak ji vyndáte z trouby promíchat, jinak by zůstala hutná. Takto se pak sype a je bezva, bábovičky jsou nádherné. Myslím, že se dá klidně i ochutit, třeba kari, nebo vmíchat šunku s hráškem apod., dělám tímhle způsobem i rizoto. To už je na vás. No, a kdo myslíte, že mě to naučil? Mužský Dobrou chut, karina
A na to jsem zapomněl, po udušení ryžičku pěkně načechrát, vidličkou, ode dna zvednout, tak se má, karina ma recht. Pak ještě přikryjí zpátky poklicí, obalím hrnec útěrkou a nechám chvílí v klídečku. Potom na talíř...
Jestli se Vám kytko ještě nechce spát, tak můžete dělat tzv.samostudium. kucharkazeslovacka.ic.cz/... Já už jdu do pelechu. Hezké sny. Stafan.
já na vaření, nebo spíš dušení používám rýží "parboiled" ta se nikdy nerozvaří a nemusím hlídat nějakou tu minutku navíc. Jinak ji dělám klasickým způsobem, rýži properu, pak v nižším, ale průměrem větším kastrole zpěním cibulku, na to rýží, množství dle strávníků, zaliji vodou nebo vývarem, osolím, přidám ještě pár hřebíčků a pozvolna dusím, cca 15-20 minut, až zmizí voda. Pak odstavím. Rýže je sypká, nerozvařená
Možná se budu opakovat.Rýži sypanou(jakoukoliv)properu,lehce osmahnu na trošce olivového oleje,může být i cibulka do zlatova.Protože můj syn cibuli nenávidí,dám celou syrovou se čtyřmi hřebíčky na rýži do kastrolu,mírně osolím a přidám dva díly vody.vařím asi 15,minut.Spíše na skus než na čas.Pak promíchám a lehce nechám zakrytou odstát.Co se do ní ještě dá,záleží na chuti a možnostech kuchyně.Třeba hrášek,orestovaná mrkev,šunka...kukuřice je pro kachny-tu nemusím.
Mě je jedno zda se mi dostane do ruky sáčkovaná nebo volně. Vždy ji vařím volně ( sáčky vysypu ). Nemám rád rozvařenou ( s vyjímkou sladké ) a nedovařenou ( standart v jídelnách ). Takže si těch pár minut dám, a pohlídám si ji. Prostě ujídám a ochutnávám. Až je akorát, tak šupky ven. Také záleží na co ji dělám. Pokud k masu, tak do ní přidávám bylinky, někdy ji hned povařím v bujonu, pokaždé se doma něco najde. Asi dva roky, jsme používali Parbolajtku, byla velmi dobrá. Ted´ jsme trošku přejezení tou chutí, tak zkoušíme jiné. Manželce ted´ zachutnaly takové jaké používají v čínských restaurantech, takže ted´baštíme malé kulaté. Když si dá člověk záležet tak se dá udělat chutně na mnoho způsobů. Rozhodně se mi nelíbí postup tchýně, která rýži vaři podle návodu, podle minutek sleje vodu a položí na stůl. V podstatě bez ochutnání. Kdysi jsem zkusil párkrát rýži s přesným podílem vody, kdy sama dojde přikrytá pod peřinou. Byla moc dobrá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.