Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vepřová pečeně

Od: begi25® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,ptám se jestli je dobrá varianta dělat řízzký.viz otázku.Nikdy sem nedělal řísky z vepř.pečeně.Nakrolil sem každý řyzek a pak naklepal.Ale zdálo se my,že maso je trochu tvrdší.Nepíšte my že maso musí bít z krkovičky nebo z plecka.Kdo to dělá z vepř.pečeně at my dá informace jak maso zjemnit a jak nato.Jestli to jde.

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Řízek z karé je tužší vždycky. Tato část masa je pevnější, libová, obsahuje jen minimum tuku. Právě ten dává řízkům křehkost a měkkost.

Karé bych použila spíš na přírodní řízky /podušené ve štávě/, které tímto procesem spíš změknou. Smažení je takové prudké, ale dušení maso změkčí.

Jak psali rádci, přes noc naložit naklepané plátky do bílého jogurtu. S přídavkem oblíbených bylinek, koření, česneku, lžičky hořčice, nebo kečupu, prostě, co máte rád. Z toho udělat marinádu a maso v ní nechat v chladu přes noc.

Případně tyto plátky použít na různé závitky - s křenem, či plnit jako španělské ptáčky. Při dušení v omáčce závitky změknou. Dále je možno maso nakrájet na malé kousky a připravit různé směsi. Ale krájet karé do směsi, to mi připadá zase skoro jako velký hřích.

Na řízek v trojobalu jedině krkovičku, ale omlouvám se, to je právě to, co jste slyšet nechtěl. Jaga.

Souhlas s každým slovem. Mám to také tak.

 


0x

Já jsem antikuchař, ale manželka mi často dělá řízky z kotlety bez kosti. Pamatuji dávné doby, kdy byl řízek z kotlety s kostí.

Záleží, co Vaše paní koupí. Na pultu je nabídka pečeně bez kosti, ale i vzpomínaná kotleta s kostí a řezník odkrojí a odsekne potřebný počet kusů. Je s tím více práce. Je pravda, že s kostí se maso musí déle propékat, ale stačí u kosti trochu naříznout a bude dobře.

Na druhou stranu je maso od kosti při obírání chutnější, měkké.

Takže ano, ke koupi stále je.

Děkuji za info, maso většinou vybírám já, páč musí být libové.

Hezký víkend

 


0x

Můžete plátky před obalováním naložit, zkřehnou a budou i chutnější. Samotná kotleta je suchá.

 


0x

Nejsem sice češtinář perfekcionista a asi dělám, tedy mimo překlepů, také chyby. Ale ty Vaše přímo bijí do očí!

K dotazu-pečeně je na normální řízek dost taková suchá a proto je trošku ... jinší nežli z krkovice, nevím zda-li je to naklepáním. Dosti často se řízky nějaký čas také marinuji (např v jogurtové marinádě) osobně mi nejlépe chutnali řízky z masa naloženého na uzení. Jinak dělám-li si z pečeně /kýty/ pak ne v trojobalu ale osolím,popepřím a posypu-obalím lehce v mouce smíchané s paprikou na téměř suché pánvi a pak je "tuhost jako u stejků -dle délky propečení!

 

kum3d

0x
Když už chcete řízek z této libové části, je potřeba to nepřehnat s časem! Musí být akorát hotov a ven z pánve, každou další minutou navíc gumovatí (při této minutkové úpravě).
Tak hodně zdaru a dobrou chut! (mimochodem ten psaný projev je k zamyšlení!)

 


0x

Nedávno jsem dělala do nemocnice řízky z pečeně. Pacient ale nejí tlusté, tedy krkovice nepřipadá v úvahu.

Dělám to tedy tak, že plátek čistého masa bez kosti a bez tučného okraje nakrájím na 3-4 kusy a potom je rozklepu do tenka,

takové stripsy, ale tenké. Smažením se stejně maso trochu smrskne, tak jsou akorát.

Řízečky jsou potom měkké a z trojobalu chutné.

Kdo se tedy rád zakousne do masa a musí mít 1 cm řízkového masa, tak pro toho to není. Je to jak je každý zvyklý, co preferuje. Záleží též na původu masa. Nemusí se každý řízek podařit a člověk je potom na vážkách, kde se stala chyba. Proto preferuji domácí, český chov. Nejlépe Szuk, Globus, farmářskou prodejnu.

 


0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]