Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Koláč na plechu z lepšího těsta, svatební

Od: fra odpovědí: 16 změna:

Chtěla bych zkusit svatební koláčky (jen těsto), ale rozetřené na plech.Moje maminka to dělávala, ale těsto bylo obyčejné kynuté, měla tam nádivku a drobenku. Já jsem se koukla na net a tam je jediný recept od několika tvůtců i se stejným talířem a nakrájeným koláčem, tak to je trapné. Máte vlastní zkušenosti, nebo to mám risknout Zdravím

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

fidly

2x

Já znám z Hané (svatební) vdolečky, takové cca 7cm průměru bochánky plněné tvarohem, sem tam rozinka, zabalené docela v tenkém těste a na vrchu s posypkou. Naopak vdolky, což je podstatě taková sladká pizza s drobenkou. Klasické kynuté těsto v podobě kulaté placky na to povidla, mák, naskládané čtvrtky meruněk, švestek nebo zkrátka co rostlo a posypané posypkou. Na Valachách když to zkazili tak tomu říkali frgále. Na Slovácku zase někde tomu říkali lopaták. Akorát v dny svateb se těm vdolkům říkalo koláče. Je to to samé. Obyčejné těsto z kvásku, mouky, mléka, vejce a másla podle tučnosti mléka. S poměrem neporadím, dělám odhadem.

fra

My na Moravě to umíme, ale potřebuji ne kulaté koláčky, vdolky, loptáky či co, ptám se na to, kdo zkoušel na plech, čili vcelku, žádné mrňousky.

 


2x

Mám od příbuzné skutečně vynikající recept na "svatební" koláčky. S droždím, ale nečekat na kynutí a hned dělat. Nemusíte se piplat s maličkými koláčky. Teď jsem si koupila na Temu za 30 korun takový kráječ, který dělá čtverečky 6 x 6 cm. Toto už jsou větší koláčky a nedají tolik práce. Přitom pořád pěkné na pohled.

Ten kvalitní recept na svatební koláče /ano, bývají to skutečně dobré, neošizené recepty/ je mi líto ponížit pouhým naplácáním na plech, jako nějakou litou buchtu. Každý recept chce to své.

Je to stejné, jako byste krásné lehoučké večerní šatY dala vyvařit s prostěradly do pračky na 90 stupňů. Opravdu bych udělala vázané, i když třeba větší. Než potom krájet z plechu nevzhledné čtverce. Lidé jedí i očima. Jaga.

fra

Stejně to zkusím se šaty to nesouvisí

fra

To rádýlko bych chtěla také, koupila jsem na eshopu a nedělá čtverečky

 

nov

2x

A já bych to klidně zkusila. Zde je recept i video od Heleleny Vybíralové. Její recepty např. na vánoční cukroví jsou výtečné. Pokud to vyzkoušíte, dejte pak vědět jak chutnalo.


fra

Už na obrázku poznám, že v řezu to není těsto lepší, kynuté..Ale jinak to Helenčino pečení chodilo po mejlech před lety.

 


2x

Svatební koláčky z droždí, ale nekynou?

Pokud jste našla na netu pouze jeden recept, tak je vyzkoušený a směle do toho. Osobně na tom těstu nic zvláštního nevidím. Spíš si myslím, že na celý plech bude tužší. Ale zase delší čas vydrží.

Vaše maminka dělala asi jeden z možných receptů tzv. táč. Těch receptů je velmi mnoho.

Pokud chcete recept na celý plech potom doporučím třené kynuté těsto.

Ale pokud vysloveně nechcete kynuté, tak jsem se netrefila.

Ale někdy v budoucnu můžete zkusit a pokud se zadaří, tak jiné už nebudete dělat.

fra

Ano, inovace receptů je m.j. i kynuré těsto, které tzv. nekyne, ono kyne v ledniče pomalým procesem a v tom to je..Koukám, ža jste se snažili všichni odpovědět, ale na otázku nikdo, nejste znalí a svatební koláčky z Moravy neznáte.Nebudu rozvádět, co je na netu, bylo by to na dlouho a zbytečné... zdravím

Jsem z okolí Prahy a svatební koláčky z nekynutého těsta se u nás také běžně dělají a před svatbou běžně dávají jako výslužku.

Tyhle pekla moje mamka, tudíž porovnejte s těmi, co jste našla na webu:

1 kg pol. mouky

60 dkg másla

10dkg cukru

8 vajec

8 dkg droždí

citr. kůra, sůl, trochu mléka

lze dělat i šátečky

--------------

Jinak těsto kynuté pod vodou také známe.

fra

No tak to je jiná, skvěle se vykynuly i ve studené vodě, praxe povýšila,dát do ledničky, pak jsou super luxusní, co se skládají ze dvou těst se tzv. převalují spojováním několikrát a to mně trvalo minule 6 hodinový.proces.Teď mě ruplo v zádech a na ty mrňousky nemohu tolik hodin v předklonu.Prima recept od vaší maminky,ale je to velká dávka, 1 osoba to nedělá, dělají se vždy o více lidech. Fajn

Máte pravdu s kynutím pod vodou, něco to do sebe má.

Když jsem chodila do práce, tak jsem večer třeba v 21 hodin zadělala, dala pod vodu a pekla opět až druhý den po příchodu z práce. Nejhorší byly velikonoce, kdy jsem dělala do práce i více bochánků.

Tak u Vás na Moravě toho musíte napéct nůše, aby bylo pro každou přízeň. To je jako při draní peří. U nás byly vždycky 4 okolo stolu.

----------------

No ten recept má hodně másla, záda nezávidím, také jsem na ně trpěla, ale už jsem v důchodu, tak je trošku pokoj.

 

Dokáže tu někdo vysvětlit V čem je lepší kynutí pod vodou a jestli to má opravdu prokazatelný účinek.
Nebo to je jenom taková frajeřinka
Takže to kynutí pod vodou je jedna velká sračka.

Boban - vyzkoušejte a uvidíte.

Každé těsto má jiné váhové poměry a tím kynutím pod vodou zřejmě i nějaká chemická reakce, která těstu prospěje, kyne se pomalu.

Když jsem dávala kynuté těsto v míse přes noc jen pod pokličku, tak to bylo dost vykynuté. Ale pod tou vodou se nechalo těsto jenom ohřát a dobře se s tím pracovalo.

Někdy je to v rukách, někdy i v materiálu, z jaké mouky se zadělalo a někdy i ve štěstí.

Každopádně není důvod to dopředu degradovat.

I na vánoce se dělávalo cukroví kynuté pod vodou.

--------------------

Jinak recepty jsou různé. Když moje babička dělala tažený štrůdl, tak těstem třískala o vál a také to mělo svůj důvod, tou ranou se vypudily bubliny vzduchu.

prostromek
Děkuji za reakci,
Když budeme chtít pomalejší kynutí tak můžeme dát méně droždí. Nebo necháme těsto kynout v chladu

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]