Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, býval nás plný dům a dělávala jsem různé buchty na co největší plech. Zůstala jsem tady sama a takové množství bych sama nesnědla. Mám kulatou koláčovou formu, kterou jsem nikdy nepoužila a chtěla bych v ní něco upéct.
Recepty mám ale všechny jen na velké plechy. Nemáte někdo množství /rozpis/ na tu menší kulatou formu? Nějakou klasiku, piškot apod, navrch bych chtěla dát ovoce a buď želé nebo drobenku. Děkuji všem. Jaga.
Chtěla bych to vyzkoušet zítra.
Suroviny z receptu na velkou formu by se snad dalo vypočítat na menší formu např. pokud je ta menší forma poloviční tak dát všeho polovinu (50%) nebo si to vypočítat v procentech podle toho kolik % je ta menší forma oproti větší. Jinak ja to řeším tak, že pokud něco napeču a vím že bych to celé nešnědl do několika dnů tak tolik co bych nesnědl dám do plastových krabiček a do mrazáku zamrazít. Často peču záměrně více něčeho tak abych měl i co zamrazit. Mám tak v mrazáku zásobu něčeho napečeného abych si na tom mohl pochutnat i když se mi zrovna nic péct nechce. Dá se takto zamrazít jakékoliv pečení nebo i zákusky a po rozmrazení je to stejně dobré tak jako čerstvě upečené.
A jak u vajec, když vypočítám 1,34? Nebude jedno málo a dvě moc, aby nezměnilo konzistenci těsta?
Co prášek do pečiva? Budou fungovat 2g?
Jsou i malá a velká vejce, hustota se dá upravit množstvím tekutiny, aniž by se to výrazně projevilo. Prdopeč nebývá většinou uváděn váhově, ale "jeden, půl sáčku" atd. Ti, kdo pečou déle, to stejně u obyčejné buchty sypou od oka a váží třeba jen vánoční cukroví a pod.
Ono i vejce nejsou vždy stejně velké a v receptech většinou není uvedené jak velké vajíčka se mají použít. Já při pečení až tolik nehledím na přesné množství surovin tak jak je uvedené v receptu a i když dám něčeho trochu míň nebo víc tak se mi ještě nestalo, že by se pečení nepovedlo a nebylo dobré.
Dobrý den, viz odkaz a dole na stejné stránce jsou ještě recepty na další "mini"buchty + tlačítko Zobrazit více. Zdravím!
Ohledně vajíček to v době nedostatku (za války, krize) kuchařky řešily tak, že vajíčko rozbily do hrnečku a rozkloktaly.
Odebraly potom polovinu.
Pokud by bylo ve Vašem receptu bylo pouze jedno vejce a Vy potřebovala jenom půlku.
Druhou půlku můžete dát do polívky, nebo udělat nočky.
I když si myslím, že u vajec by to tak nevadilo. Jedno celé vejce buchtě jenom prospěje.
Jinak osobně peču normální plech a dám do krabiček/sáčků do mrazáku a potom ke kafíčku jenom vytahuji.
Linecké těsto můžete zadělat také celou dávku a půlku syrového dát do mrazáku. I když si myslím, že zrovna linecké těsto se dá velice dobře půlit a zpracovat v míse. Na malé množství se nemusí vytahovat válek.
---------------
Máme vyzkoušeno péci z celé dávky a již podle oka vidíme, jestli je těsto jak má být. Pokud budeme péci jenom poloviční dávku, nemusí se hned povést, ale časem si vše vychytáte.
Jaguš, když to tvé povídání čtu, musím se usmívat. Tohle jsem také zažila. Peču si pro sebe každý týden. Vyřešila jsem to Remoskou. Není třeba rozehřívat velkou troubu, naprosto stačí Remoska, zlatíčko. Umí všechno. Navíc nic se nechytá, není třeba vysypávat. Dělám v ní rizoto, maso, zapečené brambory, buchty i kynuté i práškové. Navíc, nepeče zprudka, nepřipaluje se. Když na chvíli vypneš, máš pomalý hrnec. Neumí jen pusinky, tedy Hraběnčin koláč není na 100%. Mám už druhou a spokojenost hodně veliká. Ta první byla zbytečně veliká a s okýnkem. Teď mám od firmy Remoska.cz menší a bez okénka. Víko se s okénkem hůře udržovalo čisté. Stejně není problém víko nadzvednout a kouknout. Zamysli se, zeptej se Gůgla, co nabízí. Fakt se vyplatí. Zamiluješ si ji. Téměř všechny recepty jsem si obměřila na hrnky. Do Remosky si vezmu menší hrnek a ono je to nesmírně snadné.
Kynuté buchty, maková s jahodami, brambory, zelenina, kousky kuřete před pečením.
Babičko z OV, jsi další člověk, už několikátý, který mi remosku silně vychvaluje. Nikdy jsem ji neměla. Ale začínám o ni uvažovat.
No a to je hned odpověď na další otázku: Co chcete k Vánocům? Jaga.
Jaguš, potkalo mě velké štěstí. V ponorném mixeru zafungovalo kur*vítko a je nanic. Takže ponorný mixer a také pěknou kovovou konvičku na zalévání kytek, s dlouhou hubičkou, se kterou se trefím a necmrndám vedle nebo nepřeliju. Počítám také s něčím pod a po sprše. A také určitě dostanu nějakou hodně dobrou láhev Porta, která mi vydrží do prázdnin (jako každý rok). A od kluků dobrý čaj, kávu a voňavou svíčku. A budeme všichni spolu a já se budu dívat, jak rozbalují dárky a jak se radují. To se mi líbí více než cokoliv.
Připojuji se ke chvále na remosku, používám ji padesát dva roků, t.j. celou dobu, co jsem vdaná. Dávno přede mnou ji už používala mamka i babička. Jednou babička nařizovala, abychom jí nic nevozili, že si v remosce upekla bochánek na Velikonoce. Ano, provní byla s okénkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.