Nejste přihlášen/a.
Zelí kvasí tehdy, když občas zabublá. Tím uniká přebytečný vzduch. Mám pro sebe jen 5 kg v malém kameninovém soudku, v kuchyni, aby bylo v teple. Chut je už mírně kyselá. Ještě ho nechám tak týden, či 10 dní a přenesu do špajzu, do chladu.
Do drážky dávám převařenou a vychladlou vodu a trochu octa. Žlábek občas umyju. Stejně kontroluju i prkénko a kámen uvnitř. Když to začne být jakoby kluzké, dobře umyju, vypařím, vysuším a vrátím na zelí.
Zelí v soudku nechám zhruba do května. Co nespotřebuju, natlačím i se štávou do sklenic a steriluju. Takto vydrží pak velice dlouho. Jaga.
Zkontrolujte si teplotu. Nad 21C obecně potraviny nekvasí nebo kvasí pomalu. Píšete, že to míváte v koupelně a třeba já mám doma v koupelně nejtepleji z celého bytu, protože tam topí trubky od vody a samozřejmě koupání. U mě by to nezkvasilo. Volte chladnější kout. Zároveň do toho nešprtejte (píšete, že to koštujete), protože tam zavedete nežádoucí bakterie, které to zkazí a kvasný proces nemusí začít.
Kysané zelí nemusí nutně "bublat", alespoň ne viditelně. V prosoleném a ponořeném zelí (aby tam bylo co nejméně kyslíku) probíhají paralelně dva anaerobní (bezkyslíkaté) kvasné procesy:
Mléčné kvašení pomocí bakterií. To je ten hlavní a žádoucí proces, který nakonec vytvoří kysané zelí. Při tomto kvašení se neuvolňuje žádný CO2 (ani jiný plyn), takže tento proces nebublá.
Alkoholové kvašení pomocí všudypřítomných kvasinek jako pomocný děj. Probíhá díky cukru v roztoku (vždycky tam nějaký je) a z pohledu výroby kysaného zelí to není potřebný děj, zároveň ho nelze vnímat jako chybu. Prostě se děje, někdy více, někdy méně, ale nikdy v takovém množství, aby to výsledný produkt znehodnotilo (kysaným zelím se neopijeme, ani z něj nejde vypálit destilát). Při alkoholovém kvašení se uvolňuje CO2, takže právě díky němu kvasící zelí občas bublá.
To bublání nutné je. Pokud máte vše jako vloni (hlavně teplotu), tak by to kvasit mělo. Možné je, že máte málo vodu v tom žlábku a tím pádem je tam někde skulina, kudy ten přetlak odchází bez bublání. Sundejde dekl a koukněte, jestli tam je pěna, případně zelí ochutnejde, po týdnu už by mělo být kyselé. Pokud je rovná hladina a zelí je stále jen slané, něco je špatně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.