Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kvasí naložené zeli?

Od: aja1946® odpovědí: 11 změna:
Udělá jsem vše jako vloni, ale mám nový zelák kameninový. Doposud jsem používala porcelánový. Zelí je plně pod vodou týden. Ale v minulých letech zelí občas zabublalo, toto ne,je to nutné? Jak se pozná, že kvasi, dekuji

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x
Máme kameninový hodně let zpět zakoupený. Po naložení do nádoby necháváme 4-6 dnů při pokojové teplotě bez vody ve žlábku, odebíráme přebytečnou štávu a denně zelí dotlačujeme, kvasí, bublá
doplněno 14.10.25 11:19: Pak uložíme do sklepa, kde je teplota kolem 18st. Vydrží do nového; Vodu ve žlábku pravidelně kontrolujeme a cca jednou měsíčně přijde na řadu očista žlábku převařenou vodou - studenou.

Vodu ve žlábku jsem dávala vždy. Zamezuje vzduch. A v koupelně jsem ho vždy mela tak měsíc a pak jsem dávala do sklenic. Jen mě letos udivuje to nebubláni. Ochutnala jsem a přibývá trochu kyselosti. Tak snad zkvasí.

 


1x

Zelí kvasí tehdy, když občas zabublá. Tím uniká přebytečný vzduch. Mám pro sebe jen 5 kg v malém kameninovém soudku, v kuchyni, aby bylo v teple. Chut je už mírně kyselá. Ještě ho nechám tak týden, či 10 dní a přenesu do špajzu, do chladu.

Do drážky dávám převařenou a vychladlou vodu a trochu octa. Žlábek občas umyju. Stejně kontroluju i prkénko a kámen uvnitř. Když to začne být jakoby kluzké, dobře umyju, vypařím, vysuším a vrátím na zelí.

Zelí v soudku nechám zhruba do května. Co nespotřebuju, natlačím i se štávou do sklenic a steriluju. Takto vydrží pak velice dlouho. Jaga.

 


0x
No mělo by bublat a vytlačit tekutinu. Jinak mě se kameninový soudek neosvědčil(měl jsem nový), většinou se mi zelí kazilo. Používám už 4l lahev od okurek a nikdy nebyl problém.
Na kameninový 18litru se žlábkem nedám odpustit, slouží už více jak 30 let Vejde se do něho 28kg zelí před nastrouháním.. tož tak. Listy křenu, kořen křenu... až kilo, kmín celý jedno větší balení, kamenná sůl cca 0.3-0.4kg..

 


0x

Zkontrolujte si teplotu. Nad 21C obecně potraviny nekvasí nebo kvasí pomalu. Píšete, že to míváte v koupelně a třeba já mám doma v koupelně nejtepleji z celého bytu, protože tam topí trubky od vody a samozřejmě koupání. U mě by to nezkvasilo. Volte chladnější kout. Zároveň do toho nešprtejte (píšete, že to koštujete), protože tam zavedete nežádoucí bakterie, které to zkazí a kvasný proces nemusí začít.


No kupodivu jsem někde dokonce četla , že je vhodné ho občas promichnout s tím spodním.A všude píši pokojová teplota, dokonce na chvíli přesunout k topeni. To delat nebudu, V koupelně mám 21.

 

mm

0x

Kysané zelí nemusí nutně "bublat", alespoň ne viditelně. V prosoleném a ponořeném zelí (aby tam bylo co nejméně kyslíku) probíhají paralelně dva anaerobní (bezkyslíkaté) kvasné procesy:

Mléčné kvašení pomocí bakterií. To je ten hlavní a žádoucí proces, který nakonec vytvoří kysané zelí. Při tomto kvašení se neuvolňuje žádný CO2 (ani jiný plyn), takže tento proces nebublá.

Alkoholové kvašení pomocí všudypřítomných kvasinek jako pomocný děj. Probíhá díky cukru v roztoku (vždycky tam nějaký je) a z pohledu výroby kysaného zelí to není potřebný děj, zároveň ho nelze vnímat jako chybu. Prostě se děje, někdy více, někdy méně, ale nikdy v takovém množství, aby to výsledný produkt znehodnotilo (kysaným zelím se neopijeme, ani z něj nejde vypálit destilát). Při alkoholovém kvašení se uvolňuje CO2, takže právě díky němu kvasící zelí občas bublá.

 

makk

0x

To bublání nutné je. Pokud máte vše jako vloni (hlavně teplotu), tak by to kvasit mělo. Možné je, že máte málo vodu v tom žlábku a tím pádem je tam někde skulina, kudy ten přetlak odchází bez bublání. Sundejde dekl a koukněte, jestli tam je pěna, případně zelí ochutnejde, po týdnu už by mělo být kyselé. Pokud je rovná hladina a zelí je stále jen slané, něco je špatně.

 

riva

0x

Otevřete a čuchnete. My máme letos plastový a udělali jsme to přesně tak. Odér řekl, že je vše v pořádku.

 

sseee

0x

Můžete provést zkoušku se zapalovačem nebo zápalkou. CO2 je bezpečně uhasí.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]