Nejste přihlášen/a.
V Albertu jsem koupila pro změnu králíka a nevím, jak ho připravit.Doma to dělával jen jeden člen rodiny a ten už tu není, tak mně písněte hospodyňky vaše zkušenosti.Na netu jsou různé, ale byla by to škoda riskovat. Je tam na víně, hořčici dokonce, či kečupu, no to fakt jsem skeptická ...
Co na to říkáte, trošku to podleji tím vývarem, vypeklo se to a jsem nadšená ...
nejlepší králík je pečený společně s bůčkem a podávaný se zelím a knedlíky. ne každý umí udělat chutného králíka.
No to je právě ono, manžel přinesl králíka, když vyhráli fotbal na vesnickém hřišti a dělal ho smažený a zbytek v troubě, já to fakt nikdy nedělala, jsme měštáci jako rodina, máme k tomu daleko.
Je to maso jako každé jiné, ale porože je sušší kvůli svalovině, dělá se špikované nebo aspoň pokryté třeba bůčkem nebo špekem. Žádná raketová věda, hlavně to nedělejte narychlo a hrrr, protože to neupečete do měkka.
já sám králika nedělal nikdy, ale vím jak se dělá u nás v rodině, proto bych být váma hledal ten recept, co jsem psal. důležité je, že to maso je samo o sobě dost suché, takže když vyschne tou tepelnou úpravou ještě víc, je to špatně.
Doplňuji km- pečený s bůčkem a přípaqdně ještě prošpikovat a proč to již tu padla, ale to doplnění je se špenátem místo se zelím.
Nyní další varianty upéci (opět prošpikova , zde nutnost, )udělat jako svíčkovou. Jinak dokud ještě měli rodiče králíci, tak občas králík (rozporcovaný-hřbet stehna,) do trojobalu usmažit a pak v kastrolu-pekáči pod pokličkoudisot v troubě do změknutí. O tenštávou nasáklý trojobal jsme se pomalu prali.Další variantu co dělala míma, jen "kytky" jak tomu říkali podusit a s kolínky.Zde se nešpikovalo jen standarní postup cibulka do sklovata nato lehce orestovat a podlýt vodou (vývarem je lepší level) a podusit do změknutí masa-rychlé jednoduché a žravé jídlo, i přes ty těstoviny.
Králík - to je moje vzpomínka na dětství. Byl každou neděli, chovali jsme je doma. Babička, kuchařka od boha, ho dělávala: na zelenině, na hořččici, na smetaně /na způsob svíčkové/ pečeného s knedlíkem a zelím. K tomu přidávala kousek bůčku, králík má sušší libové maso. Nebo smažený jako řízky.
Králíka lze vykostit a udělat jako čínu, či plněné řízky. Co takový Vinárenský řízek? Měla jsem jednou na oběd známé z tehdejší NDR, připravila jsem to když se mě ptali, co to jedí, hned ze mě vypadlo Weinstube schnitzel.
Já jsem ho nedávno dělala v kečupu. Pokud chcete recept, pište si. Byla to dobrota.
Králíka naporcovat /hlavu, krk, žebra a vnitřnosti nechám na polévku/, osolit, opepřit, naskládat do mísy. Prokládat to cibulí na kolečka a postupně zalívat nálevem. Nechat aspoň 24 hodin / i víc/ v chladu rozležet. Potom péci, při pečení možno trochu podlít horkou vodou. /vývarem/.
K tomu vhodné brambory či houskový knedlík.
Nálev: 2 lžíce kečupu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička sladké papriky, trošku pálivé papriky, prolisovaný česnek dle chuti, 2 dcl oleje. To vše promíchat a doplnit vlažnou vodou na 1 l. Do toho naložit maso.
A pak už jen dobrou chut. Jaga.
pro Juraja : Dovolím si poznamenat omluva za ignoraci ...ten králík měl v sobě schovanou hlavu rafinovaně i ledvinky a játra 1ks , nemá mít 2 x?
Píšete ledvinky - tedy ledvinky byly asi dvě, ještě se přidává srdíčko. Játra bývají spojená, jsou to takové laloky, tak je možné že jste nemusela dostat všech 100% jatýrek, ale jen část, pokud se Vám jich zdálo tedy málo. Játra mívají ale různou váhu, od 30 - 60 gramů, podle velikosti plemene zvířete.
Ledvinky jsou dvě, srdíčko, játra jen jedno. Kolik vy máte v sobě jater? Jedna! A to nám, myslím, stačí. Jen jedna játra mají ale 2 laloky.
Jiná vzpomínka: kdysi můj tatka měnil králíka za jiného. Pán ze sousedství jej chtěl jako chovného samce - změnit krev. Pánova hubatá maminka se výměny účastnila a pořád svého syna nabádala: Ty, Voldo, podívej se dobře, jestli má obě KADLATA.
Mé sestře bylo tehdy asi 6 let a moc se tomu smála. Prý paní B. chtěla vědět, zdali má králík obě TYKADLA. Prostě to popletla. Dlouho jsme se tomu všichni chechtali. Je to už spousta let, asi 60. A díky této otázce jsem si to zase vybavila, jako by to bylo včera. Jo jo, tykadla. Dneska už nežije tatka, ani Volda, ale pořád to mám před očima, jak ti dva měnili samce. Jaga.
Králík jde na mnoho způsobů. U nás se hodně dělal na česneku. Buďto omáčka, nebo pečený na česneku. Maso se ovonělo česnekem a nebylo tak mdlé. Přílohy bramborový knedlík, houskový knedlík a špenát.
Jatýrka na cibulce, na hodně cibulce.
Někdy se také pekl králík pěkně proložený uzeným bůčkem.
Svíčková tu již padla a možná se někde dělá i králík na paprice. S h. knedlíkem dobrý oběd.
Nejraději máme pečeného králíka na česneku, naporcuji a prošpikuji slaninou, jinak je maso suché, osolím a potřu rozdrceným česnekem, přidám na plátky nakrájenou cibuli, přidám trochu sádla a peču nejprve v zakrytém pekáči, během pečení maso polévám výpekem, nebo je-li potřeba podleji trochou vody, ale ke konci maso dopékám odkryté. Kvůli více výpeku někdy k masu přidám kousek búčku. A pak příloha klasika - zelí a bramborové špalíčky
Částečně sdílím Vaše nadšení, ale trochu dost jste to po stranách připálila. Bude to nahořklé. Chtělo to obracet a podlévat dřív, včas, dělat zvolna pod dušákem, aby se to spíš dusilo a změklo, než peklo natvrdo. Možná to chtělo i nakrájet pod maso na kostičky uzenou slaninu. Maso tak získá lepší chut i štavantost.
Jinak - králík, pokud možno, nekupujte v Albertu, v Kuflandu, v Rabittu, v Globusu - ani nikde. Je to chované hromadně, obvykle dost kostnaté, masa málo. Když chci opravdu masitého králíka, oslovím domácího chovatele, Na netu najdete nabídky. Kupuju si králíka od pana Míry, dám za něj 350 korun, ale je to spousta krásného domácího masa. Ne jeden oběd, ale několik. Tolik jen rada pro příště. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.