Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
letos je nadúroda švestek, dostala jsem 2 koše od dcery a protože ve špajzu mám už jen 2 skleničky povidel někdy z roku jedna dvě, ráda bych si je opět uvařila.
Jak na to? Vařívala jsem je kdysi s mou úžasnou babičkou, ale ta nás opustila už v roce 1972. Pak s tchyní, ta odešla 2017. A já sama nevím, jak na to. Našla jsem si staré otázky z Poradny, abych se neopakovala. Je tam nějaký pěkný recept od rádkyně Uška, každý jej chválí, ale je z roku 2013 a po těch letech už to nelze otevřít. Jak tedy na to?
Vím následující: švestky otřít či oprat, vypeckovat, pomlít. Pokud jsou dobře vyzrálé, přidávat cukr prý není třeba. A co dál? Míchat pořád nebo občas? Přidat nějaké koření? Skořici, badyán, hřebíček...? Někde jsem slyšela, že i rum. Kdy to je hotové, jak to poznám? Jak to dál uchovat? Zavaření je nutné nebo ne? Dát to do sklenic a ještě znovu posterilizovat? Nebo jen uložit do špajzu?
Poraďte mi, prosím. Několik let u nás v našem "úrodném Polabí" švestky nenarostly a já to nějak pustila z hlavy. A tak jsem místo švestek dělala spíš vepřovou krkovičku. Letos je švestek dostatek a já nevím, jak do toho.
Děkuji vám všem. Raději bych uvítala osobní zkušenosti, recepty si mohu vyhledat, ale zkušenosti mají cenu zlata. Jaga.
Snad se podaří!
Recept ti neporadím, ten v hlavě nemám.
Ale abych ulehčil vaření povidel, tak jsem rozemletou uleženou hmotu se všemi ingrediencemi dal na plecy do trouby a nechal tam přibližně 8hodin na teplotě nad 100°C do asi 130°C.
Obsah plechů jsem nemíchal. Pouze jsem třeba po dvou hodinách zkontroloval horní vrstvu. Takto jsem to zkoušel poprvé. Po těch osmi hodinách "pečení" jsme pak ještě povidla vařili na výslednou konzistenci.
Povidlí ještě za horka dáváme do sklenic a zavíčkujeme.
Pak už čeká v chladu a temnotě ve sklepě.
oprava:
.. dal na plechy ..
Vybrat jen měkké švestky, zbytek nechat dojít. Vypeckovat 2kg, dát na plech a na pečící papír do trouby na 180-190°C na 30 minut. Pustí vodu, změknou, zasypat 250g cukru krupice. Po upečení dalších 15 min zase 250g cukru a zase nechat péct 15-25 minut. Nemíchat celou dobu
Potom přendat do hrnce, přidat půl lžičky skořice, čtvrt lžičky hřebíčku, rozmixovat a povařit do varu. Pokud není konzistence dostatečně tuhá, pak lze dovařit, ale už je potřeba míchat. Dát rovnou do sklenic, zavřít otočit, nechat minutu a otočit zpět.
Nechávám ve dvířkách trouby tenkou vařečku, aby šla pára ven. Rum nedávám, nic tam nedělá, nepoznám ho tam.
Letos už máme 30kg povidel, takže recept je ověřený mockrát.
Díky, přátelé. Vyzkouším. Zatím ale o tom jenom mluvím. 2 koše švestek čekají na verandě.
Nakonec. @claymane, když máte 30 kg povidel, co takhle podělit se? Stačí mi 3-4 kg. Jsem sama. Za to bych dodala další materiál /rozuměj švestky/.
Povidla jsou dobrá věc, ale čekají mě i jiné povinnosti, je třeba dobře před zimou uzmknout Chrudimku či Doubravu...Na všechno není čas. A to jsem si myslela, co všechno stihnu v důchodu - zlatý voči! Děkuji. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.