Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Brammbory na kyselo

Od: begi25® odpovědí: 9 změna:

Ddobrý den chci sezeptat na branbory na kyselo omáčka.Už dávno to dělala moje mamka,ale návod si nespomínam.Vím ze brambory uvařila bylo tam mléko a asi zakysaná smetana.Jako příloha karbenátek nebo vajíčko na tvrdo.Prosím poradte.Děkuju.

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Dělám brambory na kyselo s houbami.

Do vývaru /v nejhorším případě do vody s kostkou masoxu/ dám vařit brambory nakrájené na kostky či na plátky. K tomu houby na plátky. Pokud máte sušené, nejprve je ve vodě nechat změknout.

Přidat bobkový list, celý pepř a celé nové koření. Abych to pak nemusela z omáčky lovit, zavážu to do kousku gázy a po vyvaření to vyndám najednou.

Když houby i brambory změknou, přidám zakysanou smetanu a zahustím moukou rozšlehanou v troše vody. Nechám provařit. Dochutím solí, cukrem, octem. Aby to bylo takové navinulé. Je to velká dobrota. A navíc i rychlý oběd. Jaga.

Nic víc do toho nedávám, vajíčko natvrdo přidávám do koprovky. Karbanátek už vůbec ne, na tom si pochutnám s bramborovou kaší a okurkou.

Jaguš, tohle vůbec neznám. Ani od babiček. Taková jako hustá omáčka s bramborami a houbami?

Tak, tak, babčo. Zkus to v malém, , jenom tak jednu porci, kdyby Ti to nechutnalo, tak abys neutrpěla velkou škodu. Ale je to opravdu moc dobré, navinulé, ty houby a brambory spolu pěkně pasují. A pak mi napiš. Jaga.


Myslím si jak píše jaga-Já bych uvařil brambory v osolené bodě a po uvaření bych vodu vylil.Pak bych dal uvařit mlíko a do toho přidat brambory a až pak zakysanou smetanu.Samozřemně to musím vyskoušet.Mléko je určitě lepší než voda z bujonem.A pak ochutit.

km

"uvařil brambory v osolené bodě a po uvaření bych vodu vylil." a to jako proč? proč se ochuzovat o vývar z brambor? asi neznáte oukrop, to je v podstatě voda z brambor ochucená česnekem a je to výborná polívka.

Uvařit čerstvé nové brambory, vývar z nich vylít do odpadu a zalít mlékem, to je ten největší kuchařský prohřešek. /nechci napsat přímo "prasárna."/ To je jako byste vařil hovězí kosti, vývar vylil a pokračoval vařením v mléku. Svatá prostoto!

I když vařím nové brambory jenom jako přílohu a vývar nepotřebuju, je dobré si ho nechat na nějakou polévku či omáčku. A Vy byste se ho dobrovolně zbavil?

Jinak žádná polévka či omáčka se nevaří jen v mléce. Ano, třeba do květákové polévky mléko přidám, ale základem musí být pokaždé vývar. V tomto případě z květáku. Jaga.

 


1x

U nás ve Středočeském kraji babička "brambory na kyselo" vařila takto:

Oloupané, na větší kostky nakrájené brambory vařila společně s cibulí, bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením.

Po deseti minutách zahustila domácí hnědou jíškou (tuk+ hl. mouka), provařila a ke konci našustila trochu tymiánku. Nakonec trochu octa s tím, že každý si dooctoval na talíři sám podle chuti.

------------------------

To, co popisujete s karbanátkem neznám, ale připomíná mi to kulajdu.

Brambory, cibuli, bobkový list, celý pepř a nové koření vaříme v menším množství vody do poloměkka a vedle zároveň necháme vzkypět mléko. Mléko doplníme do hrnce povaříme spolu a zahustíme záklechtkou (voda s hl. moukou).

Povaříme, brambory by již měly být měkké a rozbijeme do polévky vajíčko, již do odstaveného jídla se dává opět trochu octa, případně kopr. Není to tedy omáčka, ale když se zadaří, je to husté. Je potřeba hlídat a občas zamíchat, přece jenom mléko se rádo připaluje, proto na začátku vaříme brmbr ve vodě.

Obměna je v houbách, kopr nemusí být, kysané smetaně (ta pravá se již nevyrábí), někdo dává smaženou cibulku, pokud byly slepice, tak i to vejce natvrdo dát každému, nemusí být potom rozkloktané, možná i ten párek.

Bylo to jídlo chudých, tedy co se na vesnici sehnalo - brambory a mléko a krajově jsou různé varianty. Ty karbanátky asi nebyly dříve v každé domácnosti dostupné.

To vypadá moc dobře a pro mě nezvykle. Setkala jsem se s receptem ze Slovenska a paní tomu říkala rozvar. Připomínalo mi to váš recept.

Já jsem se zamilovala, do kulajdy ze zakysanky. Ale místo hub, vyklopím konzervu propláchnutých fazolí.

 

km

0x

je mnoho variant tohoto jídla od krkonošského kysela, přes kulajdu až po friko. receptů je fůra na netu. těžko odhadnout, který zrovinka myslíte vy.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]