Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vaření z nových brambor

Od: babajaga® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

moje babička, vynikající kuchařka, vždycky tvrdila, že z nových brambor nelze dělat bramboráky, kaši ani salát. Obsahují více vody a pokrmy z nich jsou pak prý takové blátivé, řídké.

Budu dělat bramborovou kaši. Mám brambory nové i bedýnku starých, loňských. Jsou velké a vypadají dobře. Jenom nevím, zda po tak dlouhé době skladování je mám na tu kaši použít.

Poraďte mi, prosím, které brambory budou na kaši vhodnější. Děkuji - Jaga.

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x

Držel bych se názoru babičky. Z nových to sice jde, ale není to ono. Moc vody. Pokud tedy máte ještě staré brambory, tak bych vůbec neváhal a udělal to z nich. Kde skladujete, že jsou ještě dobré?


Tchán byl zedníkem a postavil takový menší sklípek ve stodole. Část stodoly na něj obětoval. Je to zděné. Není tam vlhko a je tam prima stálá teplota. Tam zelenina vydrží. Sem tam jsou už sice vrásčité, ale jsou velké a tak nějaké to okrájení nebude vadit. Jaga.

 

km

5x

nerané brambory jsou vždy chutnější, rané brambory nejsou tak chutné a rozpadají se, jediné co mi z nich chutná je právě kaše. podle mě je jedno z kterých ji uděláte.

km

"jediné co mi z nich chutná je právě kaše" oprava: jsou štouchačky

 

ben®

2x

Dobrý den, nejsem velký kuchařka, ale kaši bych udělal ze starých/méně chutných/vyzkoušených brambor (a případně dochutil) a ty nové brambory bych si udělal na "loupačku" , osolené s máslem nebo tvarohem. Zdravím!

P.S. Když při vaření (nejen) starých brambor přidáte do vody "špetku" kari, tak budou žlutější.

halamus

To dělá kurkumin. Pokud chci obarvit, dám špetku mleté kurkumy, levně ke koupi v Lidlu, jak jinde, nevím.

ben®

halamus - vím, kari je směs, která ho obsahuje.

halamus

Kari je chutově docela výrazné, oproti kurkumě a podle mě se hodí třeba k rýži, k těstovinám jak kdy, k bramborám špetka kurkumy. Ale každý má jiné chutě, nikto to nemusí dělat, jako já.
Mám doma obojí, kari i kurkumu.

 


2x

Dělám z nich vše běžně -jako z těch starých .

Jako stará hospodyně jistě víte ,jak se nové brambory chovaji- je to každý rok stejné...

 

sluna

2x
Nezkusíš nevíš...taky záleží i na druhu .
Do starších vařených zemáků mě naučila teta dávat čerstvý libecek někdy i stroužek česneku můžete zkusit, a ze zbyle kaše nebo i vařených nastrouhaných dělám placky dříve sme je dělali na sucho na talu na peci.ty můžete na sladko nebo naplnit jako.omeletu zbylym masem atd. nejlepší jsou ještě horké potřené máslem

 

aaa

1x

Já teda i z nových brambor dělám bramboráky. Během července jsem je dělal asi třikrát a nemám problém

 

halamus

0x

Nové brambory mají jinou chut, ale která je "ta lepší" nebo správná, to záleží na konzumentovi.
Nové brambory mají v sobě hodně vody a málo škrobu, škrob se dá koupit, přidat velice opatrně.
Psal jsem o mleté kurkumě, můžete přidat špetku do hotové kaše, kurkuma není tak chutově výrazná, jako kari a docela intenzivně barví, tak na množství pozor, aby kaše neměla nepřirozeně žlutou barvu, sice kurkumin (E100) je v běžných dávkách zdraví prospěšný, ale jedovatě žlutá barva by mohla někomu vadit.

 


0x

Při vaření kaše z nových brambor vždy přidám pár starých. Knedlíky raději ze starých.

 

 


0x

Naši rodičové kupovali vždycky pytel nebo dva, brambor. Každá kuchařinka už věděla, co ty "její" brambory chtějí, jak se v hrnci chovají. A pak vykopaly své a zase je znaly. Většina z nás nemá sklep a tak kupujeme brambory na kila a štve nás to, protože jsou pokaždé jiné. Někdy jedlé a někdy je to hnus, velebnosti. Takže když nás to donutí, vyrobíme ze starých i z nových to, co ptřebujeme. Vaříme déle nebo kratšeji, dáme více mouky nebo méně mléka. Moje babička zase říkávala "Staré kobzole na černe knedle a nove na placky." Kaši, pyré, jak tomu říkávala, příliš nedělala. A stařenka také ne. Vzala štouchadlo a "zemský jabka" naštouchala do velké, zdrátované mísy, doprostřed stolu. A k tomu podmáslí. Každý, každičký večer s hrnkem chladného podmáslí. A kdo zaváhal šel spát polosytý.

 


0x

Na kaši jsou nejvhodnější brambory varný typ "C".

Závidím, když máte možnost výběru v sámošce. A pak, koupíte sítku a kolikrát z ní uvaříte brkaši?

 

liska5

0x

Když nové brambory pořádně vyždímu, tak z nich jdou halušky i bramborák. Mačkám je ještě nesolené a je z nich dost té štávy. Tu vypiju, je výborná na žaludek. Kdyby neměl bramborák držet, přidám vajíčko. Mléko nedávám. Bramb.kaši lze udělad nejspíš z brambor typu B. Céčka vozí do lihovaru a škrobáren. Staré bych hodně okrájela a kaši dělala z těch středů.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]