Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kolik dáváte cukru na zavařované meruňky

Od: merunka odpovědí: 10 změna:

My jsme dělávali doma přeslazené,ale chtěla bych takové jen jakoby sladké,žádné stelvie,cukerin.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


5x

Vrchovatou lžíci do sklenice, kapku vody, aby cukr "sednul" a rovnám rozpůlené meruňky. Zaliji studenou vodou, víčka a do hrnace, do vody. Poměrně rychle na 80°C, 10 minut držet teplotu, 10 minut ohřev vypnutý a pak ven na útěrku, víčky dolů. Tak jsme to dělávali doma a tak to celý život dělám já. Měli jsme strom, rodil neskutečně hodně meruněk. Když jsme je půlili, už jsem nemohla, ale zase jedna byla přezrálá, tak do pusy. Pánbíček tohle ovoce moc krásně vymyslel.

Děkuji, babičko z OV, za podrobný popis. Nějak tak stejně jednoduše zpracovávala meruňky manželova maminka, před pár lety jsem jí pomáhala, ale ona byla trochu generál a tak se stalo, že si postup úplně nepamatuji. Potom pár let meruňky nebyly vůbec vždycky zmrzly už květy) a loni v listopadu maminka zemřela. Letos to vypadá, že v zahradě (byla to její zahrada) konečně meruňky budou, a chceme s manželem zkusit jich pár zavařit na zimu. Zrovna dnes jsme se bavili o tom, že si nikdo z nás nepamatuje, jak se to přesně dělalo, a říkala jsem si, že se zeptám na Poraďte... tak už nemusím. Díky

Tazatelka nechce příliš sladké, normálně bych dala 2 mírně vrchovaté lžíce cukru. At se vám povedou!

Maminka pak vyklopila celý kompot do mixeru a nám, dětem, namixovala nadýchanou pěnu. Někdy v krabičkách nechala zamrazit. Dobrota veliká!

@babkazov Tak babičko z OV, hlásím zavařeno...nějakých 35 sedmiček meruněk. Ono to nebude ještě všechno, některé stromy mají ještě hodně zelené plody, ale zvládla jsem to. Děkuji za podporu.

merunka

Tak to jste z jižní Moravy,Slovácka,jinak nikde neroste tolik meruněček,gratulace bingo

 


4x

Narovnám meruňky zaliji horkou vodou a dám plnou lžíci cukru... nemám ráda hodně sladké. Uzavřu a steriluji.

 


4x

Ono záleží jak jsou meruňky sladké, někdo zavařuje tvrdé nazelenalé a někdo krásně zralé. 1 lžíce cukru na sklenici mi přijde málo, vystoupí kyselost. Pokud je to do buchet pak to nevadí, dosladí se později. Pokud to má být jako kompot dal bych 3 lžíce cukru/1 sklenice.

 


3x

Moja mama dáva na 3 litre vody 1 kg cukru.

merunka

Tak letos jsem to udělala podle vaší maminky,minule jsem lžičkovala a už si nevzpomínám kolik,takže letos 3 : 1

 


3x

Zavářela jsem je právě dneska. Svařila jsem vodu s cukrem, obojí jsem dala odoka. Podle toho, kolik bylo skleniček. Někdo roztok nesváří, dá cukr do sklenice, na to ovoce a zalije studenou vodou.

Ve staré kuchařce po babičce je 30 až 45 dkg cukru na litr vody. Podle toho, jak mají lidé rádi sladké a taky podle toho, jak jsou meruňky zralé. Na tvrdší dát raději víc, na měkčí stačí méně. Jaga.

V druhé kuchařce, také staré, je, že se rozpůlené meruňky mají 24 hodin v míse s cukrem nechat proslazovat. Ale to jsem nedělala.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]