Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kvašení - poměr soli

Od: alexanders odpovědí: 5 změna:

Zdravím, mám otázku ohledně kvašené zeleniny. Vím, že když nastrouhám zeleninu tak musím přidat 2% soli na hmotnost zeleniny samotné i vody co budu přidávat.

Jak je to ale, když mám mrkev podélně rozříznutou na 1/4 nebo na polovinu? Někdo říká že se u tohoto sůl počítá pouze na množství přidané vody, protože takováto zelenina nepustí moc vody, někdo říká že musím i tak hmotnost propočítat vzhledem k zelenině + vody,

Jak to děláte vy? Děkuji

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

makk

1x

Já dávám buď 2% soli na hmotnost zeleniny, to v případě, že zeleninu (hlavně zelí) pěchuju a ona sama pustí štávu, nebo uvařím lák s 2% soli a zeleninu (květák, mrkev...) tím zaleju, zeleninu samotnou v tom případě nesolím.

Aby to bylo úplně jasné, tak 2% je 20g soli na 1l láku nebo 1kg zeleniny. Ten lák je jen voda se solí, nebo je možno to okořenit dle libosti. Zalévá se to samozřejmě studeným lákem.

 

skorepa1961

0x
4 % a podélně, můžu říct, že top. Z 2 % to dělají jen začátečníci, co tomu vůbec nerozumí. Plus k tomu přidávám chilli flakes dle chuti. Nebudeš litovat

 

liska5

0x

Tak to bývá v receptech na kvašené/kysané zelí. Na kilo zelí, čili na 1000g, se dává 20g soli.

pavlik

20g soli na 1000g zeleniny, je asi nejčastější a jistota, do kysaného zelí do zeláku. Do sklenice, na rychlejší spotřebu mi dobře fungovalo i 10 - 15 g.

4% absolutně nechápu.

 

km

0x

není zelenina jako zelenina, tzn. podle použítého druhu se bude množství ingrediencí lišit

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]