Nejste přihlášen/a.
Vánoce na obzoru - jaký bramborový salát vyrábíte? Tenhle moravskoslezský je bez majonézy, tudíž "na hubnutí". Nebo alespoň netloustnutí. alik.cz/...
Ale nějak to není vánoční, ne?
Tady je náš tradiční vánoční bramborový salát, jak ho napsala babička mámě do manželské výbavy (a jak byl postupně ručně dopisován)
V á n o č n í s a l á t y :
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo
Bramborový:
-----------
Mají se brát brambory rohlíčky, a teprve není-li jich, nějaký jiný dobrý druh brambor nerozsýpavých.
Správně mají se brambory uvařit ve slupce, rychle za tepla oloupat a hned dál upravovat. Nestane se však žádná strašná chyba, jestli z nějakého důvodu uvaříte je jako obvykle už oškrábané za syrova.
Zatím, co se brambory vaří, připravíme si ostatní:
dáme vařit 2-3 vejce na tvrdo, pak rozkrájíme
rozkrájíme úhledně okurky (podle libosti i sladkokyselé) na tenké plátky
nakrájíme cibuli na jemno (množství dle chuti a libosti)
rozkrájíme špek taktéž raději na drobnější kousky a dáme jej na mírný oheň pomalu vyškvařit,
odtáhneme namícháme si ocet v tom poměru jako na salát hlávkový;
poměr nemožno udat, záleží na druhu octa, teď je nutno ředit asi 6-7x, (tj. na jeden díl octa 6 až 7 dílů vody), trochu osolíme, trochu cukru, tak aby byl právě lahodný na chut, ale přece o něco ostřejší než v létě - musí se počítat s tím, že se chut hodně utlumí přidáním vajec;
trochu připraveného octa odlijeme do hrnečku a rozkvedláme do něj 3 - 4 syrová vejce (můžeme po př. přidat i některý bílek zbylý od vánoček nebo od cukroví a pod.), taktéž přidáme asi 1 lžičku škrobové moučky (Solamyl), všechno dobře rozkvedláme,
namíchaný ocet ten původní, bez vajec, přistavíme na oheň, přivedeme do varu a za neustálého kvedlání lejeme do něho připravená rozkvedlaná vejce s octem;
houstne skoro okamžitě, odtáhnout - nesmí se srazit, neustále kvedlat!
nechat stát chvilku bokem,
zatím se uvařily brambory, scedíme, necháme vyjít páru, krájíme na kolečka do připravených mis (ve slupce vařené ovšem oloupáme!),
dáváme vrstvu brambor, podle potřeby solíme, posýpáme cibulí, trochou rozkrájených vajec natvrdo vařených, poléváme a pohazujeme špekem, troškou okurek, rozdělit tak, aby vyšlo na všechny vrstvy až do konce!
poléváme "majonézou" t.j. octem s vejci, a tak stále až je mísa plná.
Na nejvrchnější vrstvu reservujeme vejce krájená na kolečka, okurky pěkně krájené, můžeme přidat i některé kolečko červené řepy, ale těch hodně málo!
Tu poslední vrstvu uděláme hodně ozdobnou, zas ještě zalijeme, a chceme-li, můžeme doprostřed zapíchnout kytičku čerstvé zelene kadeřavé petrželky.
Dáme do chladna uležet. Spotřebovat během svátků. I když mrzne, nepřechovávat déle než týden - deset dní, je-li teplo, tak sotva týden.
Nedělat příliš moc, aby se neomrzel!
------
Manuskripty:
- Do velké mísy s oušky (oválu) + do další mísy
- aspoň 5 kg brambor
- radši 20 (škrtnuto, 30) vajec
- využít ocet z okurek!
- 2x(na 4 vejce přes litr tekutiny)
- Dělat hustější pro Dd
- 3 lžíce Solamilu, patrně více
- v Podolí se sní libovol. množství
kdosi, děkuji za moc pěkné čtení. Nevím proč, ale připomnělo mi to babičku, která takhle, celé dopoledne salát dělávala. A nám udělala na oběd krupici, protože na nic jiného neměla čas. Vzpomněla jsem si i na vůni, která u ní v kuchyni byla. Už je to nějakých víc jak 70 let Mozek a pamět, to je něco neskutečného.
Salát jsem až do loňska dělávala 23.12., aby se přes noc rozležel. Letos nebudu dělat nic a sním, co mi dcera předloží.
Do salátu jsem vždy dávala majolku a bílý jogurt napůl. Ten jogurt je nakyslý, salát měl příjemnou navinulou chut. Navíc jsem přidávala jedno větší nakyslé jablko.
Salátů je nepřeberné množství a každý člověk tvrdí, že ten jeho je nejlepší. Za nejzvláštnější považuji:
1/ bramborový salát bez brambor /jenom z jablek/
2/ salát, do kterého se nadrobno nakrájejí zavináče
Záleží na chuti každého z nás. Jaga.
Štědrý večer a večeře je jednou za rok, takže se vůbec nestarám o to, co je nebo není zdravé. Jen se hlídám, at se nepřejím a druhý den nejsem špatná. Potřebuji být v kondici, protože mě mladí nabalí domů a na oběd si ocásek z kapra moc ráda v klidu, oberu. Nikdo na mě nespěchá, at nezdržuji. U mladé bývá salát ve třech variantách. Od druhé babičky a pak od mladé s hráškem a bez hrášku. Moje maminka druhý den do salátu vyklopila konzervu fazolí a tátovi na kousky nakrájela kyselou rybu. A byl to zase jiný salát. Ale nikdy jme nedávali vajíčko a nebo šunku. Páááni, jak já se těšííím! Na celou rodinu, na kapra se salátem, na stromeček, na pohled na kluky, jak zkoumají dárky. A pak ještě další den na pravnuky, už jsou taky velcí a další stromeček a dárky.
Ve školce dávaly kuchařinky do salátu trochu šlehačky místo majonézy. Je to sice už hodně dávno, ale vzpomněla jsem si. Také jsem si vzpomněla, jak maminka vyprávěla (babička i děda byli zaměstnanci nemocnice na Fifejdách a bydleli v areálu), že za války dávali do salátu ochucený bešamel a brambory krájeli na plátky. Chyba. Měla jsem se zepat, jak přesně se to dělalo.
Babičko, to Tvé nadšení z Vánoc je přímo nakažlivé. Když jsem si to přečetla, začala jsem se těšit taky. I když jsem až doteď bulila. Je to prima, že dokážeš takhle podpořit ostatní. Přeji Ti hezké Vánoce a hodně zdraví do dalších let. Jaga.
Tak dejte půl na půl majonézu a jogurt. Nebo kysanou smetanu. Nebo majonézy trochu méně a nahraďte ji pár lžícemi láku od okurek.
Základ mám brambory vystydlé ve slupce vařené, mrkev, celer na kostičky, hrášek /lze i dobrý z plechovky/, vajíčka natrvrdo / nemusí být/, okurky kyselé s trochou láku a cibuli pokrájenou nadrobno, sůl a pepř.
Pak mám svůj vymyšlený růžový: Moje kys.červená řepa zavařená, čerstvý pórek najemno, kysanou smetanu, na kousky trochu vař.celeru a hlavně oloupaná jablka na kostičky, osolit. Boží k pečenému kuřeti třeba.
Zdá se, že většina je pro majonézu, malá část pro tatarku, menší pro jogurt. Co uzeniny? Vždycky obohacujeme haldou šunky nebo jiné uzeniny a také fazolemi či hráškem či cizrnou (z nálevu). Dříve bývaly i olejovky, později krabí tyčinky - no jasná antidieta, spíše ta výšezmíněná přejídačka.
To strouhané jablko by mohlo letos být místo cibule..., je to nápad už od Lipperta (před 130 lety lahůdky na Zlatém kříži), zatím nevyzkoušený. Hloubám nad štědrovečerním salátem dál...
Majonézu ano, ale nesmí se to přehnat. Hrášek z nálevu ano, uzeninu nikdy. Z mládí si pamatuji, že tatínek, výborný kuchař a experimentátor, dal jednou do štědrovečerního salátu hříbky nakládané v octě a jindy spařené loupané mandle. Moc mi to chutnalo, ale když jsem to pak už jako dospělá opakovala, nebyla to už taková sláva.
Můj salát nebývá přílohový, ale hlavní, samostatný pokrm. Kapři jsou tady tuční, drazí a co víc - zrušili rybárnu, kde šly zakoupi oškrabané půlky. Rybí hlavy zůstaly loni zapomenuty v mrazáku, polévka též zapomenutá.
Asi kalorie. Majonéza má asi 640 kcal, řecký nízkotučný jogurt 64 kcal... Možná i druh oleje /?/
Zkuste majonézu domácí vařenou a bez oleje.
1/4 l mléka nebo hovězí vývar
1 polévková lžíce hrubé mouky nebo 1 vrchovatá lžička bramborové mouky
1 - 2 žloutky
sůl, pepř, citronová štáva nebo ocet
1/2 kávové lžičky hořčice, špetka cukru, 5 dkg másla.
Vaří se ve vodní lázni. Recept je z kuchařky Vaříme zdravě, chutně a hospodárně z r. 1978.
nov, tohle připomíná bešamel. Je možné, že právě tohle dávali v nemocnici na Fifejdách za války, do salátu. Mrzí mě, že jsem se maminky nezeptala na recept. Tohle mi připadá jako totéž.
já mám moc rád víděňský a nebo tzv. pavák.
asi bych rozlišil, jestli se jedná o salát jako přílohu a nebo o salát jako hlavní jídlo bez řízku, tzn. pokud někdo dává do salátu měkký salám, asi bych úplně takový salát neočekával jako přílohu k řízku, podobně je to i s majonézou, která se dá půl na půl říznou něčím trošku zdravějším a ani to neni poznat
každopádně at si každý jí co chce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.