Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Divná chut drštkové polévky

Od: aloisb® odpovědí: 17 změna:

Koupili jsme v LIDLU drštky a aby byly měkké, tak jsme se rozhodli uvařit je v papiňáku. Manželka udělala základ z cibulky, dala na ní drštky, zasypala paprikou a zalila vodou. Asi po 80 minutách jsme papiňák otevřeli a manželka polévku zahustila.

Polévka však měla nějakou divnou chut, jakoby s příchutí rajské. Domnívám se, že bylo chybou vařit ty drštky zasypané tou paprikou, která tím dlouhým vařením při teplotě 105oC změnila chutové vlastnosti. Snad se ta paprika tam měla dát až po otevření toho papiňáku. Jaké na to máte názory, vážené rádkyně?

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


5x

Při vaření drštěk to chce alespon třikrát vyměnit vodu.

halamus

A před vařěním pořádně proprat.


Koupili jsme drštky předvařené, bílé jako sníh.

I u předvařených měníme vodu...pokud ne , mají odpornou chut. A paprika se dává hned na orestovanou cibuli a teprve když se trochu zasmaží ,přidat držky , přidávám také kostku masoxu . Ale 100 lidí 100 chutí

 

id

4x
Také je kupuji. Držky vyperu ve studené vodě, dám do otevřeného papiňáku a když začnou vařit vodu sliju, dám čistou jen se solí a česnekem a uvařím do měkka. Pak udělám základ včetně papriky, vleju k držkám a chvíli povařím společně.

Takže vařit držky zvlášt bez základu?

id
Přesně tak.

A hlavně pvní vodu vylít, jak píše id

 


2x

Drštky promnout v soli, vyprat ve studené vodě, dát vařit taky do studené vody - jak dosáhnou varu slít, propláchnout, 2x zopakovat, potřetí lehcebnosolit a dovařit do měkka. Zvlášt základ - cibulová jíška s paprikou (sladká a pálivá), tu nechat lehce "přřismahnout" (nespálit - zhořkne!), zalít vodou, sůl, pepř, provařit, do hotové přidat utřený česnek, majoránku a nakrájené drštky.

Protože vaření drštěk je delší, vařím víc najednou, nakrájené rozdělím do mrazáku a pak jen nechám v polévce rozehřát.

 


2x

Ty předvařené a vybělené drštly jsou jako polystyrén, vyhýbám se jim. Bez barvy, bez chuti, bez zápachu...Stejně tak můžete vyvařit ponožky, vyjde ta chut nastejno.

Kupuju normální syrové drštky, 2 x vařím, po 3. vaření krájím. Dobrý vývar z hovězích kostí, do něj drštky, na másle osmaženou cibulku a kořenovou zeleninu, pepř, kmín, sladká i pálivá paprika, majoránka. Zahustit máslovou jíškou. Po dokočení teprve přidat prolisovaný česnek.

V papiňáku vařím čistě jen ty drštky, tepeve potom do kastrolu přidávám tu papriku. Nevím, čím se vám to stalo, každý máme svůj vlastní postup, ale o mé drštkovce prohlašuje zet, že je "luxusní." Tak nevím. Jaga.

 

 

trtr

1x
Zdravím, tak také si myslím, že chyba byla v několikeré nevýměně vody. Pamatuji, že děda si drštky pral ve staré vířivce a to několikrát (voda se sodou), až byly jako sníh.

 


0x

Drštky byly předvařené nebo syrové?

Pak by byl postup rozdílný.

Nebyl, jen si ušetříte vaření. I když i ty předvařené je nutno určitě propláchnout a někdy i dovařit do měkka.

iloona

Drštky kupuju zásadně u řezníka Ty předvařené nemají tu správnou chut,vyzkoušeno.


Jasně, ten smrad ničím nenahradíš.

 

drstkova

0x
Pokud uz mate drstky opracovane a mekke, tak udelat zaklad, do nej hodit drstky, kratce povarit, zahustit, dochutit. Zaklad se dela olej cibule do zlatova, zasypat paprikou, zamichat, zalit vodou.
Pokud jen do hrnce hodite drsty vodu a zasypete paprikou, tak se nedivim, ze to nechutna.

 

blazkovaludmila

0x

Ty drštky musíte nejdřív propláchnout a předvařit: Drštky pořádně propláchněte pod tekoucí vodou, přendejte je do hrnce a zalijte vodou. Přidejte dvě hrsti sušené majoránky (drštky nebudou při vaření tolik cítit). Vařte 20 minut. Poté slijte drštky, propláchněte je horkou vodou a opět je vložte do hrnce, zalijte vodou a přidejte už jen jednu hrst majoránky. Vařte dalších 20 minut. To opakujte ještě jednou. Po třetím propláchnutí vařte drštky s hrstí majoránky doměkka, trvá to asi 2 hodiny. Uvařené drštky sceďte, vývar si schovejte do polévky. Drštky nechte vychladnout, pak je nakrájejte na menší proužky.

Takto připravené předvařené drštky, teprve pak můžete použít do polévky, viz recept od R. Pauluse:


Drštková polévka - Roman Paulus - RECEPTY KUCHYNĚ LIDLU

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]