Nejste přihlášen/a.
Koupili jsme v LIDLU drštky a aby byly měkké, tak jsme se rozhodli uvařit je v papiňáku. Manželka udělala základ z cibulky, dala na ní drštky, zasypala paprikou a zalila vodou. Asi po 80 minutách jsme papiňák otevřeli a manželka polévku zahustila.
Polévka však měla nějakou divnou chut, jakoby s příchutí rajské. Domnívám se, že bylo chybou vařit ty drštky zasypané tou paprikou, která tím dlouhým vařením při teplotě 105oC změnila chutové vlastnosti. Snad se ta paprika tam měla dát až po otevření toho papiňáku. Jaké na to máte názory, vážené rádkyně?
Drštky promnout v soli, vyprat ve studené vodě, dát vařit taky do studené vody - jak dosáhnou varu slít, propláchnout, 2x zopakovat, potřetí lehcebnosolit a dovařit do měkka. Zvlášt základ - cibulová jíška s paprikou (sladká a pálivá), tu nechat lehce "přřismahnout" (nespálit - zhořkne!), zalít vodou, sůl, pepř, provařit, do hotové přidat utřený česnek, majoránku a nakrájené drštky.
Protože vaření drštěk je delší, vařím víc najednou, nakrájené rozdělím do mrazáku a pak jen nechám v polévce rozehřát.
Ty předvařené a vybělené drštly jsou jako polystyrén, vyhýbám se jim. Bez barvy, bez chuti, bez zápachu...Stejně tak můžete vyvařit ponožky, vyjde ta chut nastejno.
Kupuju normální syrové drštky, 2 x vařím, po 3. vaření krájím. Dobrý vývar z hovězích kostí, do něj drštky, na másle osmaženou cibulku a kořenovou zeleninu, pepř, kmín, sladká i pálivá paprika, majoránka. Zahustit máslovou jíškou. Po dokočení teprve přidat prolisovaný česnek.
V papiňáku vařím čistě jen ty drštky, tepeve potom do kastrolu přidávám tu papriku. Nevím, čím se vám to stalo, každý máme svůj vlastní postup, ale o mé drštkovce prohlašuje zet, že je "luxusní." Tak nevím. Jaga.
Ty drštky musíte nejdřív propláchnout a předvařit: Drštky pořádně propláchněte pod tekoucí vodou, přendejte je do hrnce a zalijte vodou. Přidejte dvě hrsti sušené majoránky (drštky nebudou při vaření tolik cítit). Vařte 20 minut. Poté slijte drštky, propláchněte je horkou vodou a opět je vložte do hrnce, zalijte vodou a přidejte už jen jednu hrst majoránky. Vařte dalších 20 minut. To opakujte ještě jednou. Po třetím propláchnutí vařte drštky s hrstí majoránky doměkka, trvá to asi 2 hodiny. Uvařené drštky sceďte, vývar si schovejte do polévky. Drštky nechte vychladnout, pak je nakrájejte na menší proužky.
Takto připravené předvařené drštky, teprve pak můžete použít do polévky, viz recept od R. Pauluse:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.