Nejste přihlášen/a.
Dobrý den vespolek,
nedávno jsem se setkal s názorem, že při vaření rýže a těstovin je možné postupovat tak, že se nasypou do vroucí vody, počká se, až vše znovu začne vřít, po malé chvilce se přiklopí pokličkou a vypne se hořák/plotýnka. Můžu se prosím zeptat, zda máte s takovým vařením zkušenosti a jestli to funguje?
Standardně vařím rýži pod pokličkou cca 20 minut, celou dobu na plynu puštěném na minimum (těstoviny pak +- podle doby uvedené na obale, prostě než jsou měkké). Zaujala mě potenciální úspora energií výše popsaným způsobem, ale nechci tím potraviny zničit...
Díky za rady
Rýži vařím cca 10 minut, pak ji odstavím, zakryju útěrkou a nechám stát na teplém místě až do chvíle spotřeby. Těstoviny vařím do poslední chvíle.
Přesně tak. Rýži vařím na malém ohni, dokud není hladina vsáknutá (vidím povrch rýže). Je to asi těch 10 minut. Vypnu, zabalím do utěrky a uložím do peřin. Může tam spočívat až do večera, z peřin je horká a sypká. Nedělám ji takto z energeticky úsporných důvodů, to je nejspíš zanedbatelné, ale prostě ji nemusím hlídat, nepřismahne se, a udělám ji třeba v 10 dopoledne a vytáhnu ji, až potřebuji, na oběd je skvělá.
Těstoviny podle návodu na obalu.
Já vařím rýži v elektrickém tlakovém hrnci.
Dám tam 2 misky rýže, 4 misky vody, trochu soli a kari a nastavím dobu vaření 1 minutu (tedy minimum). Ono se to ohřeje, natlakuje, 1 minutu vaří, pak se to vypne a pomalu chladne až se to odtlakuje a rýže je přesně akorát. (Ona se tada vaří už chvilku před natlakováním a dlouho než vychladne do odtlakování, takže to stačí a udělá se skvěle. Té vody je přesně tolik, kolik potřebuje a vypije, takže neslývám, podávám rovnou.)
Babičky to dělávaly tak, že hrnec zastlaly do peřin, takže byl v pracovní teplotě taky dost dlouho na to, aby se rýže uvařila.
Brambory se mi tak udělají taky skvěle, ale u těstovin hrozí značné rozvaření, tak je dělám klasicky na plameni. Mě to vyhovuje, že je to snadný a opakovatelný postup, jak dostat skvělý výsledek.
A samozřejmě to záleží na konstrukci hrnce a jeho tepelné izolaci/chlazení a nastaveném tlaku, budete muset experimentovat s vašima konkrétníma podmínkama. Já to taky chvíli ladil, než jsem našel optimální poměry.
(A návod na obalu je sice zajímavým rozsypaným čajem, ale o délce vaření se tam nepíše, je to rýže, která vyrostla na poli a nikdo ji nevyráběl, takže se chová normálně.)
Já používám jasmínovou rýži, 20kg balení, ze Sapy, ale funguje to naprosto stejně i s naprosto obyčejnou rýží z Penny, Alberta, Tesca, Lídlu (a nepochybně i jakoukoli jinou obyčejnou rýží).
Akorát ta jasmínová chutná líp, vyhovuje mi velikost a tvar zrn a lepivost, ale to jsou nepodstatné detaily.
Tohle jsem zkoušela na vajíčka. Ne z důvodu, že by to bylo úspornější, ale prý se tak více zachová jejich výživová hodnota. Nezůstala jsem u toho, i když to nebylo špatné, ani nevím, proč. Vyzkoušejte, za to nic nedáte. Z těstovin bych teda čekala "kejdu". Stejně jako když se nedaří vařit těstoviny ve vysoké nadmořské výšce nebo je házet do studené vody a tu přivádět k varu.
Tak já bych Vám doporučoval vařit těstoviny i rýži tak, jak káže obal. To je způsob, jak nic nerozvařit ani nemít nic nedovařené.
Výrobce se touto informací snaží docílit, aby byl jeho produkt připraven maximálně správně a dělal mu dobré jméno, tudíž se zvyšuje pravděpodobnost, že se jako zákazník opětovně vrátíte a uděláte další tržby.
Pokud s tím budete experimentovat, může se to pokašlat a na značku se nakonec vykašlete, ne však vinou značky.
Nemohlo se jednat o předvařenou rýži?
Těstoviny jsou možná vyráběny jinou technologií a stačí jim třeba i 3 minuty povařit a nechat dojít.
Standartně to dříve bylo 10-12 minut a opět pár minut nechat dojít.
Je nádobí, které se zahřeje (Zepter, HWD apod.), potravina přivede k varu a zdroj tepla se vypne. Nahřáté sendvičové dno dokoná přípravu.
Každou chvíli přijde nějaký vynález pro úsporu při vaření. Nevíme, co si kdo vymyslí, ale vše je možné, záleží na technologii výroby, druhu nádobí, zdroje tepla.
U rýže běžné z pytlíku, krabičky to určitě stačit nebude a bude stále tvrdá.
Potom budete muset opětovně vařit, dle potřeby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.