Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vařili jste ze sírovce?

Od: babajaga® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

včera, v tom dešti už jsem nemohla doma vydržet a šla se proběhnout aspoň kousek, kolem našeho rybníka. Na dvou vrbách v dosahové výšce jsem našla nádherné veliké trsy sírovců. Vypadaly pěkně, ještě je žádný škodič nepolámal. A tak čtu na netu: sírovec na kari, guláš ze sírovce, sírovec v trojobalu, zpečené brambory se sírovcem...

Nedělala jsem z něj nikdy nic, ráda bych vyzkoušela. Co jste ze sírovce vařili vy a jaký to mělo úspěch? Pokud máte nějaké opravdu dobré recepty, podělte se, prosím. Uvažuji i o tom, že bych udělala špízy z masa, cibule, zeleniny a kousků sírovců. Zkoušeli jste někdy špízy ze sírovců?

Musí se houba předem povařit, nebo ji lze upravovat jako syrovou třeba dušením či pečením, bez předchozího povaření?

Děkuji - Jaga.

Slyšela jsem, že se těmto houbám říká "kuřecí maso", mají prý podobnou chut, jako kuřecí. Ale neměla jsem je dosud možnost ochutnat.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

mate59

5x
Dělal jsem i řízky, guláš, fašírky, vše nutno ochutit.Houba musí být tak měkká, že do ní zajede nůž jak do másla,jinak je to jak papír.Je léčivá.Beru jen takovou, když jsou na ní zespodu jakoby kapičky rosy a na obvodu je ještě tlustá Kromě akátu ji beru ze všech stromů.

 


3x

To je krása, jednou jsem ho v lese viděla, ale nedosáhla jsem.

Našla jsem toto:

Sírovec žlutooranžový se musí vždy 15 minut povařit v osolené vodě, v mléce nebo ve vývaru. Pokud najdete sírovce na neovocném stromě (př. dubu, buku, kaštanu apod.) je lepší ještě před vařením namočit sírovce na několik hodin do mléka. Z houby se tak ”stáhne” lehce nakyslá dřevitá chut.

Pak se teprve připravuje v pokrmu.

futra

Já ho viděla nádherný na třešni loni.Bylo jich na ni několik.Ten u země jsem nechtěla a ten nahoře byl vysoko s nosit žebřík se mi k ní asi 700 m nechtělo.

 


2x

Kamarádi ho vyhledávají, jedí a chválí. Tak jsme si ho také přinesli domů, udělali řízky, všichni jsme ochutnali a hodili do popelnice. Nemusím mít všechno.

 

km

2x

dobré jsou jen mladé měkké plodnice, takže to, že je velký nemusí být výhra, ten je pak tuhý

dělal jsem na smetaně a bylo to jak kuřecí na smetaně, chutné

 

millae

1x

Ano, ze sírovce jsem vařila, a sice smažila jsem řízky v trojobalu. Houbu jsem měla z třešně nebo višně, přesně to nevím. Chutnaly lehce nakysle, ale to k řízkům vlastně patří. Mám známé, kteří sírovce také používají v kuchyni a chválí si je.

milla

 


Děkuji za rady, viděla jsem nějaké recepty na netu, nejvíc se mi asi líbil sírovec na kari se smetanou a nepravé matjesy ze sírovce. Za vyzkoušení nic nedám. Přinejhorším to udělám poprvé a naposledy, uvidíme. Snad přestane pršet, abych se dostala k rybníku. Jaga.

 


0x

Vařila jsem ho jen jednou podle receptu na kari ale nechutnalo nám to a to si myslím že jsem dost dobrá kuchařka a ani sůl a koření nepomohlo,prostě 100 lidí, 100 chutí,za stálého míchání to letělo do záchodu !

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]