Nejste přihlášen/a.
Nejčastěji se nejpozději vytáčí med v červenci. Kvalitu medu určuje obsah vody. Ten jen tak člověk sám nepozná. Musí mít na to speciální přístroj - refraktometr na med. Obecně platí, že čím více vody v medu, tím je med méně kvalitní. Medovicový med znamená, že není z květů, ale z jehličnanů, nejčastěji jde o smrk a modřín.
Dvojité vytáčení medu takto pozdě je nevýhodné zejména pro včeličky, ke kterým se pan včelař nechová zcela ohleduplně. Často dochází u včelstev k situaci, nemají dostatek medu na řádné vyzimování a musí se ve velké míře doplňovat cukerným sirupem.
Pro mě je důležité zejména, jak se chová včelař ke včelám. A také v jaké lokalitě včely má. Jak umí skladovat a stáčet med. Jestli se mu třeba nekazí a nekvasí. Doporučím vám pár tipů, jak můžete poznat kvalitní med:
Čistý med:
- způsobuje mírné pálení v krku,
- neodděluje se od vrstev,
- po čase krystalizuje,
- nepění.
Falešný med:
- má hrubou texturu,
- nekrystalizuje,
- je ředěný lacinými sirupy nebo dobarvován éčky či melasou,
- na povrchu se tvoří pěna.
Mírné pálení v krku? Med mám rád, už jsem měl od spousty českých včelařů, ale že by mě nějaký pálil v krku, to si nevybavuji. Jednou jsem si koupil nějaký hodně tmavý v supermarketu "ze zemí mimo EU" ve slevě, a ten měl extrémně aromatickou chut a v krku trochu škrábal, spotřeboval jsem ho na slazení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.