Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jaký je med z druhého vytáčení?

Od: aja1946® odpovědí: 7 změna:
Včelař mi nabízí med z druhého vytáčení, údajně tmavý hustý medovicový. Mám ho vzít, kvalita? Děkuji

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


5x
kupte ho bez obav, je výživnější než květový
Zjednodušeně řečeno je to med že zadečků zpracovaný hmyzem. V podstatě včely sbírají štávu, kterou hmyz vylučuje ze svého trávicího ústrojí, když saje štávu z listů/jehličí. Tu stavu včely zpracují...
Medovicový med může pomaleji krystalizovat,takže si někdo může myslet, že je šizený.
Jak vzniká medovicový med se moc nepíše,jakoby měli strach, že to bude zákazníkům odporný.

 


2x

Nejčastěji se nejpozději vytáčí med v červenci. Kvalitu medu určuje obsah vody. Ten jen tak člověk sám nepozná. Musí mít na to speciální přístroj - refraktometr na med. Obecně platí, že čím více vody v medu, tím je med méně kvalitní. Medovicový med znamená, že není z květů, ale z jehličnanů, nejčastěji jde o smrk a modřín.

Dvojité vytáčení medu takto pozdě je nevýhodné zejména pro včeličky, ke kterým se pan včelař nechová zcela ohleduplně. Často dochází u včelstev k situaci, nemají dostatek medu na řádné vyzimování a musí se ve velké míře doplňovat cukerným sirupem.

Pro mě je důležité zejména, jak se chová včelař ke včelám. A také v jaké lokalitě včely má. Jak umí skladovat a stáčet med. Jestli se mu třeba nekazí a nekvasí. Doporučím vám pár tipů, jak můžete poznat kvalitní med:
Čistý med:
- způsobuje mírné pálení v krku,
- neodděluje se od vrstev,
- po čase krystalizuje,
- nepění.
Falešný med:
- má hrubou texturu,
- nekrystalizuje,
- je ředěný lacinými sirupy nebo dobarvován éčky či melasou,
- na povrchu se tvoří pěna.

Mírné pálení v krku? Med mám rád, už jsem měl od spousty českých včelařů, ale že by mě nějaký pálil v krku, to si nevybavuji. Jednou jsem si koupil nějaký hodně tmavý v supermarketu "ze zemí mimo EU" ve slevě, a ten měl extrémně aromatickou chut a v krku trochu škrábal, spotřeboval jsem ho na slazení.

 


1x

Jsou dva typy medu: medovicový a květový nebo mix, smíšený. Kupte jednu lahev a ochutnejte. Oba medy jsou dobré a každý je jiný. Já raději květový, žena raději medovicový. Když dojde jeden jíme oba i ten druhý.

 


0x

Tak samozřejmě záleží na ceně a na co ho používáte. Požádejte o trochu medu do skleničky a ochutnejte. Když vám bude chutnat, tak nevidím důvod ho nevzít. Medy někdy mívají trochu jinou příchut, ale na slazení to většinou nevadí.

 

liska5

0x

Medovicový se více cení, ale nemá se dlouho skladovat. Prý pak trochu hořkne. Má více bílkovin a minerálů. Chutově se medovicové od sebe dost liší. Záleží, z jakých stromů pochází. Chce to ochutnat, než koupíte. Taky alergikům ho nedoporučují a lidem s problémy s ledvinami.

 

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]