Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Použili byste staré džemy?

Od: andrej® odpovědí: 14 změna:

Zdravím. Máme na chalupě ovocné džemy od roku 2006. Testoval jsem dva, v buchtě po upečení normálně voní i chutnají. Při otevření skleničky nepozoruji žádný nedostatek kromě toho, že už to 100% intenzivně nevoní. V dnešní době drahých kvalitních džemů, co vy na to...?

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


13x
Bez plísně/hniloby? V pohodě užívám starší zavařeniny.

 


9x

Pokud není nafouknuté víčko, není na nich plíseň, nejdou mi po otevření naproti, vypadají a chutnají normálně, tak bez problémů.

 

ml1

6x

Bez problému, tohle jsou věci, které se buď zkazí hned (špatné uzavření, nečistota apod.) nebo vydrží na věky. Ani 20 let by neměl být problém.

 


4x

Pokud na nich není plíseň, tak se teoreticky nemá co zkazit. Jen bych je asi používal v rámci jednorázové spotřeby - do té buchty a tak. Jak jednou otevřete to originální balení, tak nějakou doby vydrží, ale věčně ne.

 


4x

Mám džemy ještě starší, zakapu je rumem a mažu na linecké culroví, vánočku atd., jsou stále výborné.

 


3x

Po dvaceti letech či snad po ještě delší době jsem našel zastrčenou skleničku s domácím džemem z mirabelek. Byl bez znaků špatného, chutnal výtečně.skonzumovali jsme jej bez jakékoliv úhony. Přesně jak píší další rádcové - není tam plíseň, chutově, vizuálně a co se týká vůně je vše OK-zkonzumovat , tím spíše když je domácí!

 


2x

Kdysi před lety jsem vyřazovala ze špajzu staré džemy, marmelády, kompoty...Jeden kamarád to chtěl, že si je vezme. Naložil to na vypálení. Potom mi za to sice jakýsi destilát nabízel, ale odmítla jsem ho s tím, že by mi k tomu musel přidat i bílou hůl. Takže nevím, jak to chutnalo. Ale kamarád dosud žije a vidí dobře. Trápí ho nohy, ale to nemá s mými džemy asi nic společného. Jaga.

JJ, znám. Kamarádův táta pálil kompotovici. Chuti nevalné, o nic jste nepřišla, ale účinky to mělo stejné jako jabkovice (ta taky chutově nic moc). Zato hruškovice, ta byla...

 

halamus

2x

V džemech je poměrně dost cukru a málo vody, cukr je konzervant.

 


2x

Vyklopím do misky, přidám panáka rumu a promažu upečený perník na plechu nebo jakoukoli jinou třenou buchtu.

 


2x
Mi máme ešte staršie a pokiaľ na nich nie je plíseň alebo divne nesmrdia tak ich nevyhadzovat.

 


1x
Když je jich moc, tak se z toho prý dá i pálit.

 


Tak to jste mi udělali radost. Jsou to skutečné džemy tenkrát ze zahrádky, jasně že stabilní v cukru. Plísně nejsou. Oblíbil jsem si jeden recept na koláč na plechu a ten džem rozmíchám ve vodě a poleju tím vršek té buchty. Takže do spodního těsta dávám jen 1/4 cukru než je v návodu.

Přidejte štamprli rumu nebo griotky, bude to dobré. A to alkohol vůbec nepiju.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]