Nejste přihlášen/a.
Jistě znáte tu památnoou hlášku ze Slavností sněženek: "Ta se musí míchat dokud úplně nevystydne, jinak ji pak můžete nalejt prasatům".
Nejspíš jde o to, aby nezkysla, ale zkysnutí polévky (jakékoliv) je vlastně kvašení. Vyčetl jsem, že aby nezačala kvasit, má se držet buď při teplotě nad 60°C nebo pod 6°C a ochladit se má co nejrychleji. Proč se ale míchá? Jen aby rychleji chladnula? Ono když vaříte 4 porce, je to asi jedno, ale já občas dělám třeba i 30 porcí, tak ji pro jistotu při chladnutí míchám, ale vlastně ani nevím, proč to dělám . Ještě mi nikdy nezkysla, ale kdybych ji nemíchal, tak se to stane?
Taková moje teorie je, že když se nechá být, tak se na vrchu udělá škraloup, který funguje tak trochu jako izolace, takže pak ta polévka bude chladnout déle, ale to se bavíme cca o 3-4 hodinách, za tu dobu už by zkysla? A tím mícháním, se to chladnutí zas tak moc neurychlí.
Tak já to s rezervou beru, ale jak jsem psal, já to míchám. Nějak nemám odvahu nechat 12 litrů polévky stát na plotně než vychladne. On pan Hanzlík není jediný zdroj, který tvrdí, že se to míchat má, ale proč, to mi zatím neřekl nikdo. Údajně se to také nesmí před vychladnutím přikrýt.
Máti mi kladla na srdce, že mám polévku, zejména když jí je plný hrnec, občas při chladnutí zamíchat, aby se narušila povrchová tuková hladinka a polévka nezkysla. A nenechávat v ní naběračku. Taky je dobré ji postavit do dřezu se studenou vodou, at je to rychlejší. Jak zchládne, tak do lednice. Zažila jsem jednou čerstvou, ale zkyslou prdelačku. Tak to asi svůj smysl má. To platí snad pro všecny polévky, kde je na povrchu tuk.
Na tom asi něco bude, ten tuk to téměř dokonale utěsní a nepustí k tomu vzduch. V mém případě bylo v hrnci o průměru 30cm 300g sádla, což mi vychází vrstva tlustá 4,5mm a to už je docela dokonalý špunt. Sice teda nevím, proč vadí, že tam nemůže vzduch, ale rozhodně to teda asi vadí, když máte zkušenosti s tím, že když se nemíchá, tak zkysne. Takže závěr, že se míchat musí.
Také jsem to několikrát slyšela, ale nikdy, vůbec nikdy jsem nemíchala. Postavím zakrytý hrnec do třezu, napustím cca 5 cm studené vody a pak šoupnu do lednice. Vždycky mám velké oči a uvařím držkovky hodně, tak v krabici část, cca 3 úorce, uložím do mrazáku.
Pro ty, co nemíchají, bych chtěl zdůraznit, že není problém dát cca pět porcí, které vaříte, třeba do lednice. Ale Leli (Hanzlík) ve filmu měl konev 25 litru. Na zabijačkách občas bývá polévky i víc, o takové množství se už prostě musíte starat jinak. Možná s tím problémem budou souviset i normy na skladování potravin ve velkých kuchyních.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.