Nejste přihlášen/a.
V Kauflandu měli ledový salát za 9,90 kč,bylo mi to podezřelé.Jasněže,je tak tuhý,tvrdý,nepokousatelný,že se nedá jíst zasyrova.Chci ho vyhodit,ale koukla jsem do receptů,jestli není zpracovatelný zatepla,ale nic.Máte některá osobní zkušenosti? Přivítám je
Moje babička zalévala hlávkový salát horkým nálevem s vyškvařenými kostičkami špeku a tukem z nich.. Bylo to odporné. Jako slimáci.
Tohoto salátu se špekem sním teď téměř denně mísu. Žádnou jinou zálivku jsem za celý život nepřijala jako dostatečně dobrou . Ale chce to speciální postup. Dokonale suchý salát, solit listy, nechat špek dost ztmavnout, zapomenout na pokusy s různě ochucenými octy, nenechat to na stole příliš vychladnout... Také to znám od babičky a návyk na tento salát úspěšně předávám dětem i vnoučatům.
Nepřehlédli jste to slůvko horký? Babička salát přelila horkým nálevem? Bylo ho cca 0,5l. "Šprčky" ty já ráda, bez špeku neumim žít. Jen v kávě mi nechutná.
Přemýšlím, proč máte, babi z OV, vzpomínky na horký nálev. Kostičky špeku se sice na kastrůlku škvíří, ale když se to zaleje půl litrem nálevu, už to horké není. Na listy salátu to nalévám ihned, aby zálivka nepřevzala z kastrůlku další teplo. A po přelití studených listů salátu se teplota zase o něco sníží. Zásadně promíchávám salát rukama. Rozhodně nemívám pocit něčeho horkého, vlastně ani příliš teplého. Dám si dnes v poledne pozor .
Bimbam, podám vysvětlení, jak to dělávala babička a vlastně i moje mamka, než to táta zakázal. Na železňáčku rozškvařila špečky, zalila vodou, zavařila a přidala sůl, cukr a ocet. Trochu zchladila a salát, krásný, čerstvý, křupavý, horkým nálevem zalila. A byli z toho slimáci. Už je po smrti nějakých 70 let a už se jí zeptat na nic nemohu. Mamka byla zvyklá z domu. Co už?! Miluji salát a dovedu hos níst neuvěřitelné množství. Salátem se klidně mohu najíst, ne dojíst.
Bože, s tím špekem - jen špekem bez toho teplého nálevu - jen normální nálev - to dělal náš děda - už jsem to zapomněla a nevzpomněla jsem si na to dobrých 30 let. Udělal normální salát s nálevem a těmi opraženými špečky to jen tak poházel. Bylo mi to odporné. ale zítra si to hned udělám!
Za tepla vařím z přerostlého hlávkového "vyběhlíku", ale z ledového to půjde taky - salát nakrájet, podusit na zpěněném másle až změkne, přidat konzervu hrášku bez nálevu (možno i čerstvý, ale pak se dusí déle), osolit, opepřit. Když mám, přidám pro chut štávu z masa, tekutý bujón a pod. Původně je míněno jako zeleninová příloha, dá se jíst i samotné nebo s kouskem pečiva. Druhá verze je podobná, jen se nejdřív zpění cibulka, případně kousek česneku a namísto masové štávy zalije záklechtkou z mouky a smetany. Obojí lze i bez hrášku.
Z ledového salátu si občas vařím polévku, stejně jako např.ze žampionů,z dýně, chřestu, brokolice, květáku atd. ,rozmixuji, kousek si nechám na nakrájení do hotové polévky. Kořením podle chuti. Polévky jím teplé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.